mar. dec. 24th, 2024

“Ce a trăit Octavian Berceanu acum 3 ani, să fie martor la îngroparea de deșeuri nu era ceva ieșit din comun și nu e nici acum, din păcate (link la postarea lui în comentarii). Ba mai mult, îngroparea gunoaielor era și este chiar o modalitate preferată a firmelor de salubritate și a intermediarilor lor de a scăpa de gunoaie. Fenomenul îngropării deșeurilor este unul generalizat la nivelul țării noastre:

📛am văzut asta în martie 2022 în loc. Brezoaele când am găsit deșeuri parțial îngropate și acoperite pe malul Dâmboviței.

📛am văzut deșeuri îngropate în aprilie în comuna Văcărești din Dâmbovița, unde pentru 103.500 lei au fost executate “lucrări de curățire și amenajare terenuri” pe 6 hectare, conform unui contract de închiriere de utilaje între primăria Văcărești și o societate comercială. În realitate, au fost îngropate deșeuri!

📛în mai 2022 când am fost să vedem dacă mai funcționează groapa de gunoi a lui Negoiță de pe raza comunei Cățelu am constatat că de fapt la așa zisa “stație de sortare” se îngroapă gunoaie.

📛 în iunie 2021 am văzut aceeași practică și în municipiul Moreni din Dâmbovița. Astea sunt doar câteva exemple. Pe parcursul deplasărilor mele în teren am întâlnit zeci de astfel de terenuri cu gunoaie îngropate pe ele, las pozele mai jos.💪Îndârjirea de a expune aceste practici a ajutat, presiunea publică a ajutat și mai mult. Este o muncă susținută și integrată a societății civile, a politicienilor, dar mai ales a autorităților publice, care trebuie să se transforme din martori pasivi (ca să nu spun complici) la fenomen în apărători ai mediului.

‼️Inițiativa mea legislativă de a transforma îngroparea și incendierea de deșeuri din contravenție în infracțiune a fost preluată de Ministerul Mediului și integrată în Ordonanța de Urgență nr.38/2022, m-ar bucura mult să văd că este suficient să fie trecută în lege ca să se respecte. Din păcate, mai e mult până departe”, a precizat Dragoş Popescu, senator de Dâmboviţa, reprezentant al Partidului Reper.