sâm. dec. 21st, 2024

Un nou scandal a izbucnit în Dâmbovița pe seama banilor colectați de preoți pentru biserică.

Senatorul Dragoș Popescu a intrat în posesia unei hârtii prin care preoții le cer enoriașilor să doneze 100 de lei, de familie, pe an.

”Oare a venit scadența la abonamentul anual? Oare e doar în Târgoviște? Oare e normal? Polițiștii, medicii, profesorii, ar trebui să procedeze la fel? Și ei sunt plătiți de la buget! Ar putea să ne explice o față bisericească care e foarte prezentă în mediul on-line și care, poate, vede aceste întrebări! Dacă vrea, desigur!”, a scris senatorul Dragoș Popescu.

A venit și replica Arhiepiscopiei Târgoviște, prin vocea vicarului Ionuț Ghibanu.

”Răspund domnului senator care și-a făcut un obicei în a ataca Biserica!

Cu privire la fotografia unei solicitări de sprijin financiar a parohiei Stolnicu, din Târgoviște, către enoriașii săi, publicată pe facebook de domnul senator, pentru că a insistat să-l luminez, fac următoarele precizări:

1. Conform declarațiilor celor doi preoți slujitori, acel text tipărit a fost distribuit credincioșilor prezenți la biserică, duminică, 22 octombrie 2023, nefiind afișat la scara blocurilor din parohie, sau lăsat în cutiile poștale.

2. În Biserica Ortodoxă Română, la toate parohiile, Consiliul parohial (format din 7, 9 sau 12 laici) stabilește o contribuție anuală, benevolă, pentru susținerea activităților de cult, conform art. 55, alin. 7 din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române. De altfel, susținerea cultului prin diverse contribuții este o modalitate de sprijin folosită de toate marile confesiuni religioase, nu doar la noi în țară, ci pe tot globul.

3. Cât privește afirmația că preoții sunt plătiți de la buget, trebuie spus că această contribuție nu intră în contradicție cu acest principiu, este perfect legală, iar credincioșii primesc chitanță pentru aceasta, sumele fiind înregistrate în contabilitatea parohiei. Apoi, preoții nu sunt salarizați integral de la bugetul de Stat, ca și alte categorii profesionale menționate de cei ce critică această practică, ci primesc numai un ajutor la salarizare, reprezentând un procent din salariul cuvenit, restul acoperindu-se tocmai din contribuțiile credincioșilor. De asemenea, precizez că fiecare preot plătește impozit pe venit și contribuții la Asigurările Sociale pentru întreaga sumă cuvenită ca salariu brut, nu doar pentru suma primită ca ajutor de la Stat. Totodată, fiecare parohie, în calitate de angajator are obligativitatea achitării lunare a contribuțiilor asiguratorii de muncă (CAM), pentru tot personalul încadrat. Tocmai din astfel de contribuții se susține realizarea salarizării preoților și a personalului de cult, dar și toate celelalte cheltuieli legate de întreținerea, funcționarea și reparația locașului de cult și a clădirilor anexe.

4. Astfel de postări arată o necunoaștere a funcționării Bisericii noastre, dar, în mod cert, cei ce acuză, fie nu sunt oameni credincioși, ori nu aparțin Bisericii noastre, fie nu prea merg la biserică. De altfel, astfel de postări nu fac decât să incite la ură confesională, distorsionează grav adevărul și blamează pe nedrept Biserica”, a precizat vicarul.