13 mai 2024
Senatorul Adrian Ţuţuianu – “POSDRU, eşec!”

Senatorul Adrian Ţuţuianu – “POSDRU, eşec!”

DECLARAŢIE POLITICĂ

Eșecul POSDRU sau bucuria Guvernului că e incompetent

Mi-ar plăcea ca, măcar pentru o săptămână, actuala Putere să ne lase prilejul, nouă, parlamentarilor de Opoziție, să vorbim și despre altceva decât despre gafele și eșecurile sale. Nu ținem morțiș să o facem, dar e alarmant gradul de incompetență dublată de tupeu cu care suntem bombardați zilnic.

Am spus-o în primele mele două declarații, o spun și acum și o s-o spun de fiecare dată când o să am ocazia: schimbarea componenței Guvernului nu e nimic altceva decât o încercare ușor ridicolă (dar evident disperată) de a păcăli pe cine s-o mai lăsa păcălit. În rest, fondul e același: la fel de putred cum îl știam, cum îl știați.

După prestația „strălucită” pe fondul crizei ninsorilor abundente, Guvernul a oferit un nou spectacol de cinism, marcă înregistrată. De data asta, motivul l-a constituit întreruperea plăților pe POSDRU. 3,4 miliarde de euro în joc și, din partea Puterii, numai bucurie. Nu știu dacă ați auzit declarațiile venite dinspre Guvern, dar ele reprezintă imaginea nedeformată a echipei de incompetenți care dirijează astăzi România.

Primul a ieșit la explicații, domnul Leonard Orban. Care, în buna lui credință, ne-a anunțat că asemenea situații se pot repeta. Bine că ne-am liniștit, nu?

Cât despre vinovați, ascultați ce zice ministrul: Există un deficit semnificativ de imagine la nivelul Bruxelles-ului a instituţiilor care gestionează fondurile comunitare în România. Din păcate, au fost foarte mult timp situaţii în care obiectivele la care partea română s-a angajat nu au fost realizate sau nu au fost realizate deplin.

Acestea, oameni buni, sunt cuvintele ministrului Afacerilor Europene și nu ale Opoziției sau „mogulilor”. În două fraze, domnul Orban ne explică ce și cât de incompetent este Guvernul României: imagine proastă la Bruxelles, lipsă de seriozitate, obiective asumate și nerespectate.

Ce s-a întâmplat după asta? Nimic. Răspunde cineva pentru incompetența vădită de chiar un membru al Guvernului? Nimeni. Plătește cineva pentru prostiile acestor indivizi? Da, noi toți.

În seria declarațiilor Puterii pe subiectul POSDRU, se remarcă însă, de departe, seninătatea revoltătoare cu care purtătorul de cuvânt al Guvernului prezintă situația: Dacă întreruperea este până la sfârşitul lunii martie, efectul este absolut zero pentru că plăţile celor care desfăşoară şi derulează aceste programe se fac. Dacă perioada va fi atât de scurtă, de trei săptămâni, nu este absolut nicio problemă, din nicio perspectivă, nici pentru cei care derulează, cu atât mai puţin pentru economie. Ponderea lor nu este spectaculoasă.

Da, ați auzit bine. Trecem peste extrem de improbabilul termen de trei săptămâni (nimeni nu știe că perioada de întrerupere se oprește la sfârșitul lui martie), trăim în zodia speranței.

Alarmantă mi se pare satisfacția nedisimulată a faptului că Guvernul PDL-UNPR-UDMR n-a fost capabil să acceseze într-un grad ridicat fondurile europene respective. Este nivelul cel mai de jos la care am ajuns să ne raportăm. Să ajungi să te bucuri de rata scăzută de absorbție, ca să nu aibă Comisia Europeană ce să taie, e punctul maxim al prostiei, incompetenței, cinismului și ridicolului guvernamental. Așa ceva nu se poate întâmpla într-o țară normală.

P.S: Înțeleg agitația din PDL pe fondul acestei sancțiuni. Când firmele portocalii sunt beneficiare importante ale programului (vezi cazurile Sorina Plăcintă, Melania Vergu, Ioan Botiș), nu e confortabil să ți se taie „conducta”.

P.S. 2: Povestitorul de casă al PDL, l-am numit aici pe domnul Lăzăroiu, nu poate, efectiv, să evite penibilul. Intoxicările unuia dintre cei care ar trebui să răspundă pentru acest eșec major intră în firescul strategiei disperate a PDL.

Senator PSD

Lector univ.dr.

ADRIAN ŢUŢUIANU

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial