Dum. dec. 22nd, 2024

Odată cu apropierea anului electoral 2012, e fierbere mare pe scena politică găeşteană. Unii dau ca sigură plecarea primarului Toader în PNL, întrucât curtează tabăra Uniunii Social Liberale cu dorinţa fierbinte de a candida din partea acesteia, pe fondul unor tensiuni din ce în ce mai evidente cu deputatul Iulian Vladu, dar şi cu preşedintele PDL Găeşti Aurel Bojin. PSD însă, parte integrantă a USL, ar accepta să susţină un primar care l-a lăsat cu buza umflată acum câţiva ani? Unii spun că nu, iar alţii că se vor supune directivelor de sus. Ultimele şedinţe de Consiliu Local au fost, fără doar şi poate, un câmp de bătaie între consilierii portocalii şi propriul primar. Gurile rele spun că se negociază de zor în subteran şi că vechii duşmani îşi fac împreună calcule, la ceas de seară. Despre toate aceste zvonuri, am stat de vorbă cu deputatul Iulian Vladu, cel care are un cuvânt greu de spus în organizaţia PDL Găeşti. Iată punctele sale de vedere:

Rep.: Tot mai multe voci afirmă că relaţia dintre dumneavoastră şi primarul Alexandru Toader a devenit tensionată. Este adevărat?

Nu există nicio tensiune, dar poate avem viziuni diferite despre modul cum trebuie administrat Găeştiul. Personal, nu am fost de acord cu investiţiile de reabilitare ale trotuarelor, întrucât anul viitor va demara investiţia de canalizare şi vor fi sparte din nou.

Rep.: Există totuşi zvonuri că Alexandru Toader va candida la funcţia de primar, în 2012, din partea USL, adică a PNL.

Zvonuri au existat şi vor exista întotdeauna. Deocamdată, dl Toader nu şi-a exprimat, în partid, intenţia de a pleca sau de a candida pentru altă formaţiune politică.

Rep.: Dar dacă totuşi va pleca, aveţi şi soluţie alternativă?

PDL Găeşti are foarte mulţi oameni de valoare, care oricând pot candida şi câştiga primăria Găeştiului. Deocamdată, nu s-a luat în calcul candidatura pentru funcţia de primar.

„Vorbesc cu preşedintele PSD Găeşti, Dan Iacobuţă, de câte ori am ocazia”

Rep.: Găeştiul vuieşte că v-aţi împrietenit cu preşedintele PSD, Dan Iacobuţă, cu care aţi avut chiar întâlniri de taină. E adevărat?

Eu respect toţi cetăţenii şi sunt prieten cu toţi preşedinţii de partide. Nu înseamnă că dacă avem opţiuni diferite trebuie să fim duşmani.

Rep.: Ne aducem aminte că în campaniile electorale v-aţi făcut şi plângeri penale. Dintr-o dată afirmaţi că sunteţi prieteni? Nu cumva este un troc la mijloc? Cel puţin aşa se spune…

În campania electorală, eu nu am depus nicio plângere penală împotriva vreunui candidat. În schimb, mie mi s-au făcut plângeri chiar la Înalta Curte de Casaţie. Dar eu nu consider că în politică trebuie să ţii duşmănie. Cu preşedintele PSD Dan Iacobuţă stau de vorbă de câte ori ne întâlnim sau avem ocazia, întrucât este un cetăţean din Colegiul nr. 8.

Rep.: De ce l-aţi mazilit pe directorul Companiei de Apă Filiala Găeşti, Ion Untărescu, din Consiliul Local?

Nu este mazilit. A fost dorinţa domniei sale de a se retrage din Consiliul Local. Numai el vă poate răspunde de ce a luat această decizie, nicidecum eu.

Rep.: Sunteţi acuzat de cetăţenii oraşului că ajutaţi mai mult comunele decât oraşul…

Cred că este o dezinformare, întrucât am început cu Găeştiul. Ştiţi foarte bine că m-am implicat pentru asfaltarea tuturor drumurilor naţionale care străbat oraşul nostru. m-am implicat în salvarea spitalului, am adus sume importante prin hotărâri de guvern atât pentru aparatură, cât şi pentru infrastructura spitalului. De asemenea, în viitorul foarte apropiat, am promisiuni că voi obţine fonduri atât pentru dotare cu aparatură modernă, cât şi pentru amenajarea condiţiilor hoteliere din spital, pentru că eu consider prioritară sănătatea populaţiei. Odată dotat şi amenajat, acest spital va deveni un punct de atracţie pentru medici specialişti atât din Bucureşti, cât şi din Piteşti. Am adus bani pentru Colegiul „Vladimir Streinu”, pentru Grădiniţa „Inocenţa”, pentru finalizarea grupului sanitar de la Şcoala nr. 1, pentru biserici. Am demarat proiectul pentru construcţia centurii oraşului. Găeştenii trebuie să înţeleagă că sunt parlamentar şi pentru comunele din Colegiul 8 şi nu le pot ignora problemele. În timp, trebuie să ajungem ca în mediul rural să avem aceleaşi condiţii ca şi în mediul urban. Sunt foarte multe probleme, pentru că în 20 de ani nu s-a făcut nimic pentru zona de sud.

Rep.: Ce se mai aude cu construcţia podului de la Ioneşti, care de 7 ani este rupt şi abandonat?

Nu îmi puneţi mie în cârcă ce nu s-a finalizat de 7 ani, întrucât eu sunt parlamentar doar de 3. Pot să vă spun că nu am stat cu mâinile încrucişate. Am reuşit să prind finanţare pentru realizarea obiectivului şi aş face o paranteză aici. Anul trecut, am obţinut 1.220.000 de euro pentru începerea lucrărilor la pod. Licitaţia a avut loc în iulie 2010 şi de atunci au apărut mai multe contestaţii. Finanţarea s-a pierdut şi am fost nevoit să mă zbat pentru fonduri şi în 2011. Am convingerea că la sfârşitul acestei luni se vor soluţiona toate contestaţiile şi vor începe lucrările la pod, lucrări care se vor efectua pe o perioadă de câţiva ani, întrucât valoarea este de aproximativ 9 milioane de euro.

Rep.: Care este efortul financiar real pentru reabilitarea Colegiului „Vladimir Streinu”?

Eu am adus 2 miliarde, prin hotărâre de guvern, iar diferenţa va fi suportată de către Consiliul Local al oraşului. Era imperios necesară această investiţie, întrucât este singurul liceu de prestigiu din întreaga zonă şi unul dintre cele mai bune din judeţ, iar în ultimii 20 de ani, aici s-au făcut câteva retuşuri, pe sume impresionante.

Rep.:. Ce face deputatul Vladu în vacanţa parlamentară?

Doar teoretic sunt în vacanţă. Merg foarte des în comunele din colegiu, unde avem foarte multă treabă. Împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Florin Popescu, am identificat problemele şi le-am prioritizat în funcţie de importanţa lor. Am început cu repararea drumurilor judeţene (Morteni, Vişina şi Şelaru), am stabilit – pentru unităţile şcolare – finalizarea investiţiilor, pentru autorizarea lor. Voi continua dialogul permanent cu cetăţenii, singurii care îmi oferă o imagine obiectivă asupra societăţii. Prin urmare, voi continua şi în această vară să fiu în mijlocul oamenilor şi să ajut acolo unde este nevoie de mine, scrie Cronica Găeştiului.