Dum. dec. 22nd, 2024

popescudnaŞedinţa Camerei Deputaţilor în care trebuia să se supună la vot ridicarea imunităţii deputatului Florin Popescu a fost suspendată, marţi, din lipsă de cvorum.

Deputatul Florin Popescu a declarat, marţi, după ce şedinţa Camerei Deputaţilor în care urma să se voteze ridicarea imunităţii sale a fost suspendată din lipsa cvorumnului, că el stă la dispoziţia Parlamentului şi a justiţiei şi că nu a fost astfel salvat, ci doar amânat.

“Astăzi am venit în faţa Parlamentului pentru a susţine că nu sunt un pericol public. Din păcate, nu a fost cvorum în Parlament, astfel încât decizia se va amâna pentru o şedinţă viitoare. Voi sta la dispoziţia Parlamentului şi a justiţiei de câte ori mă vor solicita“, a afirmat Popescu.

El a arătat că se va prezenta şi la DNA să dea declaraţii şi nu va împiedica bunul mers al anchetei.

Nu sunt salvat, sunt în continuare anchetat. Amânarea este o amânare, nu o salvare. Un vot astăzi ar fi însemnat închiderea acestui subiect“, a spus Popescu.

El a mai spus că a venit la şedinţa Camerei mai târziu şi nu a apucat să-şi susţină puncul de vedere, dar va lua cuvântul în şedinţa viitoare.

El a adăugat că aşteaptă o decizie a Biroului Permanent pentru a se prezenta în faţa Camerei Deputaţilor când va fi nevoie.

Şedinţa a debutat, conform programului, la ora 12.30, dar a fost suspendată imediat de către preşedintele de şedinţă, Viorel Hrebenciuc, care a constatat lipsa cvorumului.

Hrebenciuc a cerut un vot de test şi a constatat că la plen sunt prezenţi doar 138 de deputaţi care au introdus cartela pentru vot.

“E lipsă de cvorum”, a spus Hrebenciuc, după care a suspendat şedinţa.

Anterior, Camera Deputaţilor a fost reunită în plen, în şedinţa de dimineaţă, unde au fost dezbateri generale pe diferite proiecte înscrise pe ordinea de zi.

Deputatul Remus Cernea a cerut să se facă prezenţa la dezbaterile generale, secretarul Nicolae Mircovici precizând, la tribună, că au semnat condica de prezănţă 209 deputaţi, cvorumul de şedinţă fiind de 203.

Mircovici a precizat că există cvorum de şedinţă.

În cadrul acestor dezbateri, grupurile PDL, PNL şi PPDD au anunţat, prin reprezentanţii lor, că vor vota în favoarea cererii de arestare preventivă.

Grupul PDL, consecvent poziţiilor exprimate de fiecare dată, va vota în favoarea cererii Ministerului Justiţiei. E o situaţie extrem de delicată pentru unul din colegii noştri, dar Justiţia trebuie lăsată să-şi facă treaba”:, a spus deputatul democrat-liberal Gheorghe Tinel.

“PNL rămâne fidel principiului egalităţii cetăţenilor în faţa legii, dar şi poziţiei sale că afacerile judiciare care privesc persoana trebuie soluţionate în Justiţie, nu în plen. PNL va vota pentru cererea Ministerului Justiţiei”, a spus şi deputatul liberal Gabriel Andronache.

Deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru a arătat că nimeni nu e mai presus de lege, cu atât mai puţin parlamentarii.

“Nu interferăm cu deciziile Justiţiei. Vom vota pentru”, a spus Ciuhodaru.

DNA a cerut avizul Camerei Deputaţilor pentru arestarea preventivă a lui Florin Popescu, pentru folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. “Din probele analizate rezultă suspiciunea rezonabilă că faptele pentru care s-a dispus începerea urmăririi penale, efectuarea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale constau în aceea că, în cursul anului 2012, inculpatul Popescu Florin Aurelian, folosind influenţa şi autoritatea decurgând din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Dâmboviţa a unui partid, i-a cerut administratorului unor societăţi comerciale cantitatea de 50.000 – 60.000 pui grill (60 – 80 tone, cu valoare de peste 400.000 lei) pentru a o distribui în scop electoral cetăţenilor din judeţul Dâmboviţa, în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale din iunie 2012”, a arătat DNA în cerere.

Deputaţii din Comisia juridică au respins, în 28 aprilie, cererea în cazul deputatului Popescu, fost membru PDL, care a trecut la PMP, de unde s-a autosuspendat după ce a fost declanşată acţiunea judiciară împotriva lui. Au fost înregistrate 15 voturi “împotrivă”, 7 voturi “pentru” şi o abţinere. Popescu a declarat, după ce Comisia juridică a respins cererea privind arestarea sa preventivă, că nu a mâncat nici măcar o aripă de pui şi că acuzaţiile se referă la trafic de influenţă, şi nu la luare de mită.

sursa – MEDIAFAX