În tradiția ridicolului pe care l-a îmbrăcat în ultima perioadă, PNL Dâmbovița insistă să atragă atenția asupra sa prin gesturi inexplicabile. Ultimul dintre ele – absența de la ședința ordinară a Consiliului Județean de astăzi, 14.12.2016, motivată printr-o închipuită nedreptate în repartizarea către unitățile administrativ-teritoriale din județ a influențelor rezultate din rectificarea bugetului de stat pe anul 2016.
În sensul unei corecte informări a opiniei publice și pentru evitarea din partea liderilor PNL a unor situații jenante, facem următoarele precizări:
Faptul că PNL minte, pur și simplu, cu nerușinare, nu e o surpriză. Ar fi fost surpriză să spună adevărul. Dar metehnele vechi combinate cu frustrările noi produc cele mai bizare expuneri de nerușinare.
Aproximativ 80% din suma rectificată a fost repartizată prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice, potrivit unei formule stabilite prin lege. Toate unitățile administrativ-teritoriale din județ au primit bani în urma acestei repartizări.
Pentru restul de 3.666.000 lei am ținut cont, ca întotdeauna, de mai multe criterii decât pot înțelege liderii PNL. Sau le înțeleg, dar preferă să mintă. Ne-am uitat cu atenție la toate tipurile de finanțări pe care le au unitățile administrativ-teritoriale, astfel încât să nu ajungem în situația trecutului PDL, când unele comune primeau toate fondurile existente, iar altele intrau în faliment.
În felul acesta, putem privi că localități precum Băleni, Crângurile, Glodeni, Moțăieni, Petrești, Pucheni, Răcari sau Titu au finanțate lucrări în asociere cu Consiliul Județean Dâmbovița pentru modernizarea de drumuri. Sau că la Răcari au ajuns în acest an 1.535.000 lei pentru Centrul de asistență medico-socială. Sau că prin OUG 28/2013 (cu finanțări primite în timpul Guvernului Ponta) există contracte pentru obiective de investiții la Băleni, Bezdead, Dărmănești, Găești, Lucieni, Mogoșani, Moțăieni, Petrești, Răcari, Glodeni sau Titu. Sau că CJD, sub conducerea subsemnatului, a sprijinit toate unitățile administrativ-teritoriale pentru întocmirea de Planuri Urbanistice Zonale. Și exemplele pot continua, suficient cât să-i facă de rușine pe cei care au mințit cu atâta inconștiență.
Mai mult, în data de 8 decembrie, reprezentanții unităților administrativ-teritoriale din județ au fost convocați la sediul Consiliului Județean pentru a stabili împreună un set de criterii în funcție de care se va face repartizarea sumelor. Faptul că aleșii PNL nu s-au sinchisit să apară denotă dispreț și dezinteres față de subiect.
Nu voi accepta niciodată să finanțez din banii de la județ pe unii primari care-și permit să încerce mituirea continuă a populației cu roabe, lopeți, greble, biciclete, pungi cu alimente sau așa-zise ajutoare financiare, așa cum s-a întâmplat (nu o dată) la Răcari, Găești sau Titu.
Este deplorabil felul în care a ajuns să se comporte public „marele PNL”. Aterizarea forțată de la alegerile parlamentare pare să fi căpiat de tot partidul, care se comportă acum asemenea unui boxer făcut knock-out: nu-și poate ține echilibrul și se plimbă bezmetic dintr-o parte în alta, disperat și incapabil să mai judece limpede realitatea înconjurătoare.
Îi sfătuiesc pe liderii PNL Dâmbovița să se abțină, pe viitor, de la comunicări care-i pun într-o lumină nefavorabilă sub aspectul priceperii administrative de care dispun.
Președinte Consiliul Județean Dâmbovița,
Adrian Țuțuianu