Situaţie mai puţin obişnuită în localitatea Vişineşti din judeţul Dâmboviţa. După ce autorităţile locale au investit ani în şir mai bine de două milioane şi jumătate de euro, într-un proiect care a vizat şi realizarea unei reţele de canalizare, cu staţie
E drept, în satul unde a fost făcută lucrarea au rămas mai mult bătrâni, iar oamenii spun că sunt prea sarmani să îşi aducă până şi ţeava de apă în gospodărie. Aşa că preferă să aibă în continuare WC-urile în curte, iar alţii au rămas tot cu fosa septică.
“Vă daţi seama, trebuie să sap la doi metri, ca să ajung aici, are 4 metri adâncime, 50 de metri lungime, plus tubulatura, cât o mai costă şi aia, să mă racordez direct în ea, nu e nicio şansă”, spune unul dintre săteni.
Proiectul a demarat cu 10 ani în urmă. Cei mai mulţi bani s-au dus pentru construirea staţiei de epurare şi a lucrărilor de canalizare, pe o suprafaţă de un kilometru şi jumătate. Totul s-a realizat în satul Urseiu, unde locuieşte primarul de la vremea respectivă. După ce a fost gata, surpriză, sătenii nu s-au înghesuit să se racordeze la reţea.
Pentru ca mulţi dintre tineri au plecat la oraş, sau chiar în afara ţării, din cele peste 300 de familii care au rămas în localitate, doar 20 s-au branşat la reţeaua de canalizare. Bătrânii spun că au pensii mici, iar lucrările i-ar costa foarte mult
Este şi cazul aceastei bătrâne văduve, care locuieşte singură şi trăieşte dintr-o pensie de urmaş, de numai câteva sute de lei, bani pe care îi dă oricum pe medicamente şi pe alimente. “Nu ştiu cum e şi cu canalizare”, spune ea.
Sătenii spun că n-au înţeles de la bun început de ce se face lucrarea de canalizare la ei în sat, pentru că în afară de câteva familii mai înstărite, nimeni nu şi-a permis să se branşeze.
Autorităţile locale spun că de la an la an populaţia din Vişineşti este tot mai mică.
Nicolae Stoica, primarul comunei Vişineşti: “Comuna noastră este o comună foarte îmbătrânită, au murit în jur de 60-65 de oameni pe an, s-au născut maxim 5, din 2012 încoace. Cei care nu s-au branşat la canalizare sunt oameni în vârstă, care au rămas singuri şi chiar şi case care au rămas singure în localitate”.
Pentru că satul lor este aşezat între dealuri, într-o zonă deosebit de frumoasă, sătenii speră că se vor găsi totuşi investitori în turism care să ridice pensiuni în zona lor şi să atragă vizitatori, care să vrea să se stabilească prin părţile lor.
sursa – Pro TV