Dum. dec. 1st, 2024

E sărbătoare mare în calendarul ortodox pe 21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică, sărbătoare cu cruce roșie în calendar. Iată ce nu ai voie să faci.

Joi, 21 noiembrie 2024, este sărbătoare importantă pentru credincioșii din România. Creștinii ortodocși prăznuiesc Intrarea Maicii Domnului în Biserică, care comemorează aducerea Fecioarei Maria la Templu. Ea este adusă de părinții săi, Sfinții Ioachim și Ana. Arhiereul Zaharia este cel care a închinat-o pe Maica Domnului în Sfânta Sfintelor, locul cel mai sacru din Templu, unde numai arhiereul intră o singură dată pe an.

Astfel, Fecioara Maria a trait în acest lăcaș de cult timp de 12 ani. Sărbătoarea, care are loc anual la aceeași dată, aduce cu sine o serie de tradiții. Oamenii obișnuiesc să meargă în biserică și să pună pe masa un produs delicios. De altfel, se spune că persoanle care consumă pește vor fi feriți de necazuri în anul care vine. Alimentul se consumă cu foarte mare încredere, cu toate că ne aflăm în Postul Crăciunului, deoarece este dezlegare la pește.

De asemenea, o altă tradiție cunoscută de români este faptul că de Intrarea Maicii Domnului în Biserică se deschid cerurile și se mai spune că în această zi oamenii pot să înțeleagă graiul animalelor. Mai mult, se roagă pentru împlinirea celor mai mari dorințe. În această sărbătoare creștină, fetele își pot afla ursitul. Astfel, tinerele merg cu o lumânare alba în mână la fântâna din sat și atunci când cântă cocoșul privesc direct în fântână. Dacă fata împlinește ritualul, o să vadă pe luciul apei chipul ursitului ei.

Mai mult, Intrarea Maicii Domnului în Biserică, pe 21 noiembrie, îi trimite pe credincioși la Biserică, unde pot să ducă și bucate de post, dar și preparate din pește, pentru a fi sfințite. Apoi, mâncarea se împarte copiilor și celor nevoiași. De asemenea, cei care au murit în condiții suspecte, cum ar fi înecați sau fără lumânare, sunt pomeniți de cei dragi, în Biserică. Pentru ei, românii din nordul țării dau de pomană plăcinte cu dovleac și câte o lumânare albă.

O altă tradiție spune că dincolo de hotarul vieții lumânarea albă nu se stinge niciodată. Preoții îi îndeamnă pe credincioși să împace cu cei cu care s-au certat și să-și ceară iertare de la ei.

Ce nu ai voie să faci

Deoarece este o sărbătoare de cruce roșie, în această zi nu ai voie să speli. Nu se coase și nu se dă cu mătura ori cu aspiratorul prin casă. Nu se țese de Intrarea Maicii Domnului în Biserică și nu se consumă preparate din carne, lapte și ouă.