Săptămâna Europeană a Vaccinării 20 – 25 aprilie 2019
Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV) este o iniţiativă regională condusă şi coordonată de Biroul Regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa şi este implementată de Statele Membre ale Regiunii Europene. Această campanie subliniază rolul important al vaccinării în eforturile regionale și globale de promovare a sănătății, așa cum se prevede în Planul European de Acțiune pentru Vaccinare, Politica europeană pentru sănătate ”Sănătate 2020”, Planul Global de Acțiune pentru Vaccinare și Agenda ONU 2030 pentru o dezvoltare durabilă.
În România, în perioada 2016 – 2019, pînă la data de 22.03.2019, au fost confirmate 16211 cazuri de rujeolă, din care 62 decese. Ca măsură de limitare a epidemiei de rujeolă, la nivel naţional au fost organizate campanii de vaccinare cu RRO a copiilor nevaccinaţi şi incomplet vaccinaţi. Este necesară o acoperire vaccinală de 95% pentru prima şi a doua doză de vaccin RRO, pentru atingerea nivelului de imunitate a populaţiei necesar pentru a întrerupe transmiterea endemică a virusului.
De asemenea, de la începutul sezonului de gripă 2018 -2019 până la data de 22.03.2019 au fost confirmate 2108 cazuri de gripă și au fost înregistrate 180 decese confirmate cu virus gripal; au fost vaccinate antigripal 1 327 727 persoane din grupele la risc și au fost publicate recomandări pentru populație și pentru spitale.
Campania IEC pentru celebrarea SEV este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti. Pe teritoriul național, ”Săptămâna Europeană a Vaccinării” se celebrează în perioada 20 – 25 aprilie 2019.
Sub sloganul „Prevenire. Protecţie. Vaccinare.”, se vor derula activităţi de informare şi implicare a grupelor ţintă de populație.
Pe teritoriul Europei, “Săptămâna Europeană a Vaccinării” se celebrează în perioada 24-30 aprilie 2019 și este parte integrantă a campaniei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii -”Săptămâna Mondială a Vaccinării”.
“Săptămâna Mondială a Vaccinării” are scopul de a sublinia necesitatea de conștientizare a beneficiilor vaccinării, pentru a garanta că fiecare persoană este protejată de bolile prevenibile prin vaccinare.
Epidemiile recente subliniază responsabilitatea regională care este a noastră, a tuturor, de a menţine sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.
Tema de anul acesta este “Să ne protejăm împreună, Vaccinurile sunt benefice”,încurajează oamenii să conștientizeze beneficiile vaccinării și să îi celebreze pe toți cei care contribuie în atât de multe feluri la protejarea vieții prin vaccinare. Cei care fac posibilă vaccinarea, zi-de-zi, sunt:
personalul medical care administrează vaccinuri
părinții care aleg vaccinarea pentru protecția copiilor
toți cei care caută informații bazate pe dovezi și le diseminează
pentru împuternicirea celorlalți să acționeze în scopul protejării vieții.
DIRECTOR EXECUTIV, DIRECTOR EXEC. ADJ. SAN. PUB.,
DR. SORIN STOICA DR. GABRIELA COSTEA
Coordonator program
Dr. Aquilina Mesina
Intocmit
As. Ilie Roxana