6 mai 2024
S-a ales praful de investiţia de un milion de euro, de la Darmăneşti. „Plouă înăuntru, se fură, se face ca toţi dracii”

S-a ales praful de investiţia de un milion de euro, de la Darmăneşti. „Plouă înăuntru, se fură, se face ca toţi dracii”

licd7S-a ales praful de o investiţie de un milion de euro, la Darmăneşti.

Autorităţile locale au ridicat acolo, cu bani europeni, dar şi de la Ministerul Educaţiei, un liceu care ar fi trebuit să formeze specialişti pentru o viitoare fabrică de electronice.

Totul după ce un afacerist turc a promis, în 2011, că va aduce în localitate o companie chineză care e hotărâtă să facă mari investiţii. Numai că personajul a dispărut în ceaţă, iar pregătirile localnicilor au fost zadarnice.

licdÎn mai 2011, la uşa primăriei din Darmăneşti s-a dus o luptă corp la corp între şomerii care visau la o slujbă în viitoarea fabrică de electronice. Voiau să-şi depună CV-ul şi se gândeau că vor primi un salariu bun, ca specialişti care vor produce televizoare LCD, componente pentru laptopuri şi tablete.

Autorităţile au venit cu ideea de a înfiinţa un liceu tehnologic pentru a califica forţa de muncă, iar clădirea a fost gata în 2013. licd4De atunci, este abandonată. Cum investitorii chinezi au dat bir cu fugiţii, iar fabrica de electronice nu s-a mai ridicat, autorităţile din Darmăneşti au pus lacătul pe poartă, iar aici s-au aşezat praful şi rugina.

Localnicii îşi amintesc şi acum promisiunea că investiţia chineză de 180 de milioane de euro va crea peste 2000 de locuri de muncă.

licd5Gheorghe Cătănescu, localnic:Puțin am crezut, nu prea mult aşa.”
Reporter: „Acum mai credeţi?”
Gheorghe Cătănescu: „Nu mai cred acum.”

licd3Ion Poșteriu, localnic: „Ce să facă? Draci! Plouă înăuntru acolo, se fură, se face ca toţi dracii.”
Reporter: „N-au mai făcut fabrica?”
Ion Poșteriu: „Ce fabrică?”
Reporter: „De electronice.”
Ion Poșteriu: „Aaa, cine să mai facă, primarul ăla a plecat, s-a dus Dumnezeului.”

licd6Niculina Rotariu, localnică:Nu ştiu pentru cine a făcut-o, nu ştiu cine, nu ştiu!”
Reporter: „E de mult făcută?”
Niculina Rotariu: „Păcat de clădirea asta, plouă, s-a mai dărâmat pe colo, pe colo.”

Primarii s-au schimbat între timp, însă clădirea liceului a rămas. Copiii au altă şcoală, aşa că nimeni nu a găsit o utilitate, imobilului care se degradează pe zi ce trece.

licd1Valentin Mihalache, primarul comunei Dărmăneşti: „Marea problema a acestei clădiri este această terasă pe care ne aflăm. A fost prost realizată la momentul respectiv, cu toate că a fost refăcută, tot nu s-au găsit soluţii pentru a se stopa aceste infiltrări: igrasie şi alte lucruri nedorite.”

licd2Ultima speranţă este ca Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă să înfiinţeze acolo un centru de perfecţionare a cadrelor. Însă demersurile făcute în acest scop sunt abia la început.

sursa – ProTV

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial