Autorităţile locale au ridicat acolo, cu bani europeni, dar şi de la Ministerul Educaţiei, un liceu care ar fi trebuit să formeze specialişti pentru o viitoare fabrică de electronice.
Totul după ce un afacerist turc a promis, în 2011, că va aduce în localitate o companie chineză care e hotărâtă să facă mari investiţii. Numai că personajul a dispărut în ceaţă, iar pregătirile localnicilor au fost zadarnice.
În mai 2011, la uşa primăriei din Darmăneşti s-a dus o luptă corp la corp între şomerii care visau la o slujbă în viitoarea fabrică de electronice. Voiau să-şi depună CV-ul şi se gândeau că vor primi un salariu bun, ca specialişti care vor produce televizoare LCD, componente pentru laptopuri şi tablete.
Autorităţile au venit cu ideea de a înfiinţa un liceu tehnologic pentru a califica forţa de muncă, iar clădirea a fost gata în 2013. De atunci, este abandonată. Cum investitorii chinezi au dat bir cu fugiţii, iar fabrica de electronice nu s-a mai ridicat, autorităţile din Darmăneşti au pus lacătul pe poartă, iar aici s-au aşezat praful şi rugina.
Localnicii îşi amintesc şi acum promisiunea că investiţia chineză de 180 de milioane de euro va crea peste 2000 de locuri de muncă.
Gheorghe Cătănescu, localnic: „Puțin am crezut, nu prea mult aşa.”
Reporter: „Acum mai credeţi?”
Gheorghe Cătănescu: „Nu mai cred acum.”
Ion Poșteriu, localnic: „Ce să facă? Draci! Plouă înăuntru acolo, se fură, se face ca toţi dracii.”
Reporter: „N-au mai făcut fabrica?”
Ion Poșteriu: „Ce fabrică?”
Reporter: „De electronice.”
Ion Poșteriu: „Aaa, cine să mai facă, primarul ăla a plecat, s-a dus Dumnezeului.”
Niculina Rotariu, localnică: „Nu ştiu pentru cine a făcut-o, nu ştiu cine, nu ştiu!”
Reporter: „E de mult făcută?”
Niculina Rotariu: „Păcat de clădirea asta, plouă, s-a mai dărâmat pe colo, pe colo.”
Primarii s-au schimbat între timp, însă clădirea liceului a rămas. Copiii au altă şcoală, aşa că nimeni nu a găsit o utilitate, imobilului care se degradează pe zi ce trece.
Valentin Mihalache, primarul comunei Dărmăneşti: „Marea problema a acestei clădiri este această terasă pe care ne aflăm. A fost prost realizată la momentul respectiv, cu toate că a fost refăcută, tot nu s-au găsit soluţii pentru a se stopa aceste infiltrări: igrasie şi alte lucruri nedorite.”
Ultima speranţă este ca Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă să înfiinţeze acolo un centru de perfecţionare a cadrelor. Însă demersurile făcute în acest scop sunt abia la început.
sursa – ProTV