16 aprilie 2024
Război total în baschetul feminin românesc!  Satu Mare arată cu degetul către Arad şi Târgovişte!

Război total în baschetul feminin românesc! Satu Mare arată cu degetul către Arad şi Târgovişte!

Gestul imoral al celor de la ICIM Arad, de a le folosi pe „târgoviştencele” Chrissy Givens şi Cristina Ciocan în semifinala Ligii Europei Centrale, câştigată în faţa celor de la CSM Satu Mare, a încins spiritele în baschetul feminin românesc. Oficialii şi suporterii echipei din nordul ţării au taxat-o extrem de dur pe Cristina Ciocan, o sătmăreancă de-a lor, care s-a transferat pentru o lună la rivala din Arad şi care a marcat 21 de puncte în meciul direct. În afara „repertoriului” din dotare, cei de la Satu Mare le-au făcut galerie în finală cehoaicelor de la Kara Trudnov, alături de care s-au bucurat pentru câştigarea trofeului. Ciocan a aţâţat şi mai tare spiritele, când a declarat pentru „Sport Arad” că cei de la ICIM au fost cu cinci minute mai deştepţi decât rivalii de la Satu Mare.

Viceprimarul Kereskenyi face legătura cu celebra Cooperativă din fotbal

Ziarele din Satu Mare lovesc necontenit în cei care au contribuit la transferul celor două jucătoare la Arad, considerându-le pe baschetbalistele locale victimele unor interese imorale. „După ce a acceptat, chipurile, în interes naţional transferurile jucătoarelor Ciocan şi Givens de la Târgovişte la Arad doar pentru Liga Europei Centrale, acum Federaţia Română de Baschet şi-a adus aminte brusc de regulamentele FIBA. Şi a anunţat că Ciocan şi Givens nu pot reveni la Târgovişte decât după 30 de zile de la efectuarea transferului sau împrumutului.

În aceste condiţii, cele două jucătoare rămân la ICIM şi ar putea întâlni pe CSM Satu Mare sâmbătă, pe 28 ianuarie, la Arad şi apoi pe 11 februarie, în calitate de componente ale lotului celor de la …CSM Târgovişte. S-ar ajunge în situaţia penibilă din fotbalul Cooperativei Pădureanu- Pinalti din anii 90, când un jucător evolua la două echipe în aceeaşi etapă!!! (vezi cazul Brătianu II). Cine mai poate înţelege ce o fi fost în mintea federalilor şi mai ales a conducătorilor de la ICIM şi Târgovişte, de au invocat interesul naţional într-un duel în Cupele Europene dintre două echipe …româneşti!!

! În plus, cine să mai creadă acum că o promisiune a preşedintei FRB, Carmen Tocală, valorează mai mult decât o ceapă degerată, în condiţiile în care aceasta a dat asigurări oficialilor de la CSM că „Ciocan şi Givens nu vor evolua la Wasserburg pentru ICIM”, îl citează „Gazeta de Nord-Vest” pe viceprimarul Gabor Kereskenyi.

Satu Mare vrea să depună memoriu la FIBA

O altă publicaţie locală – „Informaţia zilei”, prezintă amănunte de la o conferinţă de presă susţinută săptămâna trecută de reprezentanţii echipei din Satu Mare, care intenţionează să depună un memoriu la FIBA. „Mutarea care s-a făcut între Arad şi Târgovişte a fost una politică, iar noi am sesizat Federaţia de Baschet printr-o scrisoare deschisă. Daca cele două vor juca sâmbătă pentru Arad şi peste o săptămână cu Târgoviste, tot contra noastră, vom depune memoriu la FIBA”, a declarat vicepreşedintele lui CSM Satu Mare, Vasile Fogel, completat de preşedintele Florin Mureşan.

„Ni s-a promis de la FRB că Givens şi Ciocan nu vor juca împotriva noastră la Wassenburg, dar promisiunea nu a fost ţinută. Un oficial de la FIBA, prezent la competiţie, a spus că nu e normal ce s-a întâmplat şi ne-a îndemnat să depunem memoriu la FIBA”.

Ciocan ar fi vrut să joace și sâmbătă pentru Arad

Evident că cei de la Arad au răspuns pe măsură, retrăgându-i lui Annemarie Părău tricoul amplasat la panoul de onoare din incinta Sălii Sporturilor Victoria, pe motiv că a aplaudat victoria echipei din Cehia în finala LEC. „Dacă nu au fost corecţi faţă de noi, trebuia să le ţinem şi galerie”, a fost justificarea lui Părău pentru site-ul totalbaschet.ro, care oferă şi o replică a Cristinei Ciocan, preluată de pe un site de socializare.

„Dacă fetele astea două (Annemarie Părău şi Claudia Pop) ar fi aşa „bune”, ar fi făcut ceva împotriva noastră şi ne-ar fi bătut. Dar când nu poţi, te oftici şi recurgi la lucruri foarte joase, cum au făcut ele. Eu sunt scârbită de ce s-a întâmplat şi sper să putem juca la ICIM sâmbătă. Iar pe 10, când primim drept de joc la Târgovişte, mergem la Satu Mare să jucăm cu ele”. Până la urmă, Ciocan şi Givens nu au mai jucat sâmbătă pentru Arad, iar ICIM s-a impus la o diferenţă şi mai mare.

Presa din Arad ironizează echipa din Târgoviște

După ce s-au văzut cu sacii în căruţă, cei de la Arad au lansat ironii către Târgovişte, după victoria de campionat, titrând cu litere de-o şchioapă – „Unde Givens şi Ciocan nu e, nimic nu e”. În bună parte au dreptate, altfel nu se explică eşecul liderului în faţa unui adversar super obosit, care a susţinut trei meciuri în patru zile, dintre care două în Germania şi unul la Târgovişte, distanţe pe care le-a parcurs cu autocarul.

Gurile rele spun că, văzând replica deplorabilă oferită de portocalii, arădencele chiar nu au vrut să le bată, mai ales că au fost ajutate la Wassenburg de Givens şi Ciocan. Tot cârcota şii mai spun că Dan Moraru a mizat intenţionat spre final pe jucătoare de pe banca de rezervă, ba chiar au văzut cu cele cu experienţă ratau copilăreşte, doar pentru a permite o victorie a gazdelor. Numai că, CSM Târgovişte a fost de nerecunoscut şi a pierdut incredibil, în faţa unui adversare care abia se mai ţineau pe picioare.

„Nu trebuie să dau explicații nimănui pentru ce am plecat de la Wassenburg”

Cea mai şifonată a ieşit de aici Carmen Tocală, preşedintele FRB, atacată dur atât de oficialii de la Satu Mare, cât şi de cei de la Arad, care se consideră însă total nevinovată. „Transferurile au fost făcute regulamentar, iar competiţia nu a fost organizată de noi, ci de un for superior. Aş vrea să nu fie amestecată federaţia în nici un fel, dacă vroiam să intervenim, am fi dat două jucătoare la Arad şi două la Satu Mare. Noi nu puteam ajuta un club şi să-l ucidem pe celălalt, aşa că au existat nişte discuţii cu echipele implicate şi a fost o rugăminte ca cele două jucătoare transferate de la Târgovişte să nu joace în meciul cu Arad. Nici eu nu am fost fericită cu aceste transferuri, care au dezavantajat până la urmă toate cele trei echipele”, a declarat Tocală pentru „Jurnal de Dâmboviţa”, bâjbâind apoi un răspuns care să justifice plecarea prematură din Germania.

„Nu trebuie să dau explicaţii nimănui pentru ce am plecat de la Wassenburg, unde am mers să văd meciul dintre cele două echipe româneşti. Nici vorbă că a existat vreun motiv de supărare sau de răzbunare, cum nici nu puteam avea vreo influenţă asupra arbitrajului, astfel încât Aradul să câştige finala”.

De ce nu a intervenit Târgoviștea?

Foarte interesantă este poziţia conducerii de la CSM Târgovişte, exprimată pe siteul clubului printr-un comunicat de presă, care sună cam aşa. „Decizia a fost luată pentru binele sportului românesc, pentru a ajuta echipa din Arad în confruntarea finală din CEWL. Facem cunoscută poziţia clubului nostru, care nu a agreat niciodată varianta ca cele două baschetbaliste să evolueze împotriva unei alte echipe din România”. Dacă nu aţi agreat-o, pentru ce au jucat? Cu noi şi interesante informaţii despre subiect şi despre echipa de baschet feminin a oraşului vom reveni în ziarul de mâine.

Costin Mihai | costin.mihai@artpress.ro

foto – etargoviste.ro

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial