25 aprilie 2024
Runcu – Vino să te bucuri de RĂVĂŞITUL OILOR!

Runcu – Vino să te bucuri de RĂVĂŞITUL OILOR!

ravaPastrama cu mamaliguta, bulz cu cea mai buna branza de burduf, fasole cu ciolan si tuica naturala suta la suta!

Ciobanii din Dambovita sarbatoresc, timp de doua zile, ravasitul oilor.

rava6Traditia spune ca an de an, spre finele lui septembrie, sa coboare cu mioarele din munte si sa le aduca localnicilor, dar si vizitatorilor veniti din toate colturile tarii, branza proaspata, cas afumat, dar si multe alte specialitati din carne si lactate, numai bune de gustat!

rava5Anul acesta, dambovitenii sarbatoresc la Runcu ce-a dea 23-a editie a Ravasitului oilor. Fiecare cioban a venit la targul de toamna cu ce are mai bun.

rava1“Pastrama de oaie la ceaun e o nebunie, am pus si putin vin, avem si varza cu costita, avem fasolea cu ciolan, inca nu e gata, mai avem sa punem verdeata”.

“Am adus pastrama, carnaciorii, produse traditionale, branza de bruduf. O reteta pentru doamne, sa placa invitatilor si sa nu dea gras la masa? Pastrama cu mamaliguta si bulzul!”

rava2Iar vizitatorii aproape ca n-au stiut ce sa cumpere mai repede. Preturile li s-au parut convenabile, iar de calitate nu s-a mai pus problema.

“Niste pastrama, niste cascaval, un tuci, a ramas sa vin sa-mi faca si mamaliga”

Bacii au totusi un of, munca nu le este nici pe departe bineplatita, iar neajunsurile sunt din ce in ce mai mari si mai multe
rava4MIRCEA LUPOIU, cioban: “Lana, n-avem ce face cu ea, n-o cumpara nimeni, sau daca vine si-o cumpara o ia cu un leu si pe noi ne costa cinci tunsul”
Tocmai din acest motiv, edilii din Runcu au facut o asociatie si incearca sa atraga fonduri europene pentru a-i ajuta pe ciobani
rava3GHEORGHE BREBEANU, primarul comunei Runcu: “Am cautat sa ne tinem de cuvant fata de crescatorii de animale, care se confrunta cu mari necazuri. Asociatia pe care am infiintat-o, legat de fondurile europene, se preocupa ca ei sa nu piarda niciun ban”
Sarbatoarea de la Runcu continua cu gratarele incinse, dans, muzica si voiebuna!
fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial