Dum. sept. 8th, 2024

Luna Mai – luna promovarii Economiei Sociale

“Sub egida “ Luna Mai – luna promovării Economiei Sociale”, AJOFM Dâmbovița a organizatun seminar unde au fost prezenți reprezentanți ai intreprinderilor sociale din județul Dâmbovița.

Tema abordată a fost ”Rolul intreprinderii sociale și intreprinderii sociale de inserție în dezvoltarea economiei sociale la nivelul județului Dâmbovița”.

Au fost prezenți 17 de agenți economici atestați ca intreprinderi sociale având diverse domenii de activitate

– comerț, vânzările on-line, informatica, confecții textile, reparații auto, prestări servicii către populație, învățământ, fabricarea pâinii și cofetărie – patiserie.

Activitatea a vizat:

– Rolul intreprinderilor sociale și al intreprinderilor sociale de inserție;- Importanța cooperării dintre AJOFM Dâmbovița și autoritățile locale, mediul de afaceri, grupurile vulnerabile, care fac obiectul economiei sociale;- Mediatizarea principalelor modificări aduse Legii .r.2019/2015 prin OUG 33/2022.

Cu acest prilej, doamna director executiv – Constanța Anghel în cuvântul de deschidere a lucrărilor a reiterat rolul Economiei Sociale în incluziunea socială prin creșterea capacității de ocupare a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă.

De asemenea, a subliniat importanța conștientizării tuturor membrilor comunitătilor cu privire la importanța pe care o are în îmbunătățirea condițiilor de viața și oferirea de oportunități pentru persoanele care fac parte din categorii vulnerabile.

Atestarea întreprinderilor sociale și certificarea întreprinderilor sociale de inserție, este gratuită și se realizează de către ANOFM, iar la nivel local prin AJOFM Dâmbovița, a precizat doamna Constanța Anghel.

Statutul de întreprindere socială se recunoaște prin acordarea unui atestat de întreprindere socială și se acordă la solicitarea persoanelor juridice, confom legii, pe baza actelor de înființare și funcționare cu respectarea cumulativă a următoarelor criterii:-acționează în scop social și/sau în interesul general al comunității;-alocă minimum 90% din profitul/excedentul realizat scopului social și rezervei statutare;-se obligă să transmită bunurile rămase în urma lichidării către una sau mai multe întreprinderi sociale;-aplică principiul echității sociale față de angajați, asigurând niveluri de salarizare echitabile.

În prezent, la nivelul județului Dâmbovița sunt active un numar de 60 de întreprinderi sociale.

Dintre acestea, una a solicitat și a obţinut marcă socială devenind şi întreprindere socială de inserţie.

sursaAgenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Dâmbovița