sâm. dec. 21st, 2024

Este dezastru la groapa de gunoi din localitatea Bălteni, comuna Contești. Un incendiu izbucnit, aseară, în jurul orelor 22 a fost lichidat abia astăzi, la ora 13.30.

Autoritățile locale spun că focul a fost pus intenționat de cineva pus pe rele, iar vinovatul ar fi chiar unul dintre localnici, este de părere primarul.

Cine și de ce să fi făcut acest lucru? Este întrebarea la care doar polițiștii vor face lumină, speră sătenii.

Pentru oamenii care locuiesc însă la aproape 20 – 30 de metri de groapa de gunoi situația a devenit de nesuportat.

Localnicii se plâng că oricum erau deranjați de mirosul greu de suportat și de șobolanii apăruți acolo, iar acum se tem că ar putea avea loc o nenorocire precum cea de la Crevedia, mai ales că aici sunt depozitate tot felul de deșeuri, unele dintre ele fiind considerate periculoase.

Localnică:”Sunt gândaci, șobolani, intră la noi în case! Nu e normal să trăim așa!”

Depozitul pentru groapa de gunoi a fost amenajat pe locul unde fusese înființat în urmă cu mai mult timp un parc și un teren de fotbal. Noua destinație i-a înfuriat pe cei care locuiesc în apropiere.

Localnică: ”Ați făcut parc, l-ați amenajat de două ori. peste o noapte a dispărut parcul. Cum ați putut să admiteți să dispară un parc?”. ”Este un dosar penal”, a precizat primarul.

Edilul din Contești a fost încă de aseară la locul unde a izbucnit incendiul și spune că deși a cerut în repetate rânduri ajutor tuturor instituțiilor pentru a scăpa de fenomenul deșeurilor arse la întâmplare nu a primit niciun ajutor.

Marian Alexandru, primarul comunei Contești:” Din păcate, aseară, a fost un eveniment neplăcut, din punctul meu de vedere și pentru că avem camere de supraveghere acolo – incendiul a fost pus intenționat! avem depzotul acela de gunoi, după cum știți în Contești avem o comunitate de romi care se ocupă cu dezmembrări auto, rezultând o foarte mare cantitate de deșeuri.

În ultimii doi ani, deșeurile erau împrăștiate prin toată comuna. am avut controale de la Garda de mediu, ni s-au dat sarcini să strângem toate gunoaiele și am găsit, prin hotărâre de consiliu local, să depozităm acele gunoaie, care erau împrăștiate peste tot, unde aveam o platformă betonată. Le-am depozitat acolo, iar cei care se ocupă cu dezmembrările au început să ducă deșeurile în zona respectivă.

Până la urmă am zis că e un lucru bun, nu mai stăteam să adună deșeurile aruncate peste tot, pe câmp, prin recolta oamenilor.

Am făcut cât mai multe demersuri către instituții ale statului să ne ajute, în special financiar, am luat oferte de la firme specializate care se ocupă cu ridicarea deșeurilor și prețul cerut pentru o tonă, undeva la 400 de lei o tonă, fără TVA, este o sumă mare pe care nu o putem suporta din bugetul local.

Aștept ajutor, soluții din partea celor care se pricep mai bine ca mine să stopăm acest fenomen. Până acum nu am primit ajutor din partea niciunei instituții”.

Dragoș Popescu este senator de Dâmbovița și reprezentant al Partidului Reper. Parlamentarul a tras numeroase semnale de alarmă cu privire la dezastrul de la Bălteni. A fost și aseară acolo unde a izbucnit gunoiul la depozitul de gunoi.

Senatorul a revenit și pe lumină la Bălteni.

Dragoș Popescu, senator de Dâmbovița, reprezentant al Partidului Reper: ”De 12 ore se luptă pompierii cu incendiul de la groapa de gunoi din Bălteni. Da, aceeași groapă făcută din ordinul primarului lângă stația de apă și aceeași groapă unde sunt depozitate gunoaiele obținute din dezmembrari ilegale.

E vorba de groapa care costă 450.000 de lei să o curețe și pentru care primăria a alocat 50.000 de lei, dar nu îi are nici pe ăia. Noaptea minții! Am fost astăzi cu un grup de cetățenii să discutăm cu primarul, răspunsul lui e și mai halucinant…Îi pare rău că a făcut groapa acolo și că nu vine ajutor de la Prefectură, sau de la CJ pentru curățarea gropii.

Oare cum s-ar putea justifica cheltuirea banilor din taxe și impozite colectate la nivel județean pentru a repara indolența și incompetența autorităților din Bălteni?! Oare de ce ISU nu a anunțat un incendiu a cărui lichidare a durat mai mult de 12 ore?”.