sâm. oct. 26th, 2024

raziep7 infracțiuni constatate, aproape 900 de sancțiuni aplicate, 45 de permise de conducere reținute și 27 de certificate de înmatriculare retrase sunt rezultatele obținute de polițiști în urma unei razii

Polițiștii de la rutieră și ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița au desfășurat o razie pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor.

În urma neregulilor descoperite, polițiștii au constatat 7 infracțiuni la regimul rutier și au aplicat 877 de sancțiuni contravenționale, a căror valoare se ridică la 377.145 de lei.

Din totalul amenzilor, 26 au fost pentru nerespectarea prevederilor Legii 61/1991 privind ordinea și liniștea publică, 5 la Legea 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice și 7 la Legea 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite.

Cele mai multe contravenții, 839, au fost în domeniul circulației pe drumurile publice.

Astfel, 170 de conducători auto au fost amendați pentru încălcarea regimului legal de viteză, 122 pentru neportul centurii de siguranță, 14 pentru depășiri neregulamentare și 11 pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor.

De asemenea, 85 de pietoni, bicicliști și căruțași au fost amendați pentru abaterile comise.

Alte 41 de sancțiuni au fost pentru defecțiunile constatate la autovehicule, 12 pentru lipsa rovinietei și 384 pentru alte abateri la regimul rutier.

Ca măsură complementară, polițiștii au reținut 45 de permise de conducere și au retras 27 de certificate de înmatriculare.

Totodată, au fost confiscate 900 de kilograme de cereale, 400 de țigarete, 3 m³ de material lemnos, 100 de fire de flori și 20 de litri de băuturi alcoolice, a căror proveniență nu a putut fi justificată.

ploaieCONDUCEȚI PRUDENT, PE TIMP PLOIOS!

Pentru conducerea în siguranță în condițiile schimbării condițiilor meteorologice, Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița recomandă conducătorilor de autovehicule să conducă prudent, să adapteze viteza de deplasare la condiţiile de drum şi trafic și să ia în calcul faptul că spațiul de frânare crește substanțial pe carosabil ud.

Pentru o călătorie sigură şi pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile, polițiștii rutieri recomandă conducătorilor auto să se intereseze cu privire la condiţiile de deplasare existente pe traseul pe care urmează să îl parcurgă.

De asemenea, pe timpul deplasării, le recomandăm șoferilor să circule cu viteză redusă, adaptată condiţiilor meteo-rutiere, să păstreze distanţa în mers, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă şi să nu se angajeze în efectuarea unor manevre riscante în trafic.

În situația conducerii autovehiculelor în condiții de ploaie este necesară utilizarea luminilor de întâlnire şi pe timpul zilei, pentru toate categoriile de drumuri, precum şi a celor de ceaţă în cazul apariţiei acestui fenomen.

Totodată, recomandăm păstrarea unei distanţe mai mari faţă de autovehiculele care circulă în faţă, precum și evitarea acţionării bruște a mecanismului de direcţie şi a sistemului de frânare al autovehiculului.

În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile! Nu vă angajaţi în depăşirea unei coloane de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate, iar fiecare manevră în trafic să se facă numai după o temeinică asigurare.

În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul, decât în condiţii normale.

Recomandăm conducătorilor auto să respecte indicaţiile agenţilor de circulaţie şi ale lucrătorilor de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, în cazul interzicerii sau restricţionării temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea intervenţiei personalului specializat.

Totodată, recomandăm pietonilor să traverseze numai prin locurile marcate corespunzător, după o temeinică asigurare și să evite pe cât posibil deplasarea pe partea carosabilă.

preveElevi, cadre didactice și studenți, beneficiari ai proiectului DINCOLO DE APARENȚE

Structura de prevenire a criminalității, în colaborare cu Penitenciarul Găeşti, a organizat activități cu elevii și cadrele didactice din Târgoviște și Glodeni.

Dezbaterile s-au derulat în cadrul Proiectului „Dincolo de Aparenţe”, unul dintre programele inițiate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa pentru prevenirea și combaterea delincvenței juvenile.

Persoanele condamnate la pedepse privative de libertate din custodia Penitenciarului Găești le-au împărtășit elevilor propriile experiențe de viață, precum şi consecinţele faptelor săvârşite.

De asemenea, polițiștii le-au prezentat elevilor drepturile şi obligaţiile ce le revin, dimensiunile infracţionalităţii în care sunt implicaţi minorii şi modalităţile de prevenire a victimizării, răspunderea penală a minorului, precum şi consecinţele traficului şi consumului ilicit de droguri sau substanţe interzise.

cafeCafeneaua Prevenirii, la Moreni

În contextul sărbătoririi Dragobetelui, poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au organizat o întâlnire interactivă cu liceenii din Moreni, cu tema „Nu te lăsa păcălit(ă)!”, în cadrul Proiectului Atenție! E viața ta!.

Scopul activității a constat în prevenirea şi combaterea violenţei în relaţiile interpersonale.

Au fost discutate aspecte privind cauzele şi factorii favorizanţi ai violenţei, dimensiunile şi formele de manifestare precum şi modalităţi de prevenire a acestui fenomen care afectează toate categoriile de persoane, indiferent de vârsta sau de statutul social al celor implicaţi.

La activitate au participat şi studenții Universității Valahia din Târgoviște și un psiholog din cadrul Organizației Salvați Copiii.