Un bărbat este cercetat pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la regimul armelor şi muniţiilor
Poliţiştii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au depistat un bărbat, de 55 de ani, din oraşul Pucioasa, în timp ce deţinea la domiciliu un pistol cu gaze şi 20 de cartuşe, având valabilitatea permisului de portarmă expirată din anul 2008.
S-a procedat la ridicarea în vederea confiscării a bunurilor descoperite şi permisului de portarmă.
Pe numele bărbatului, poliţiştii au întocmit acte premergătoare cercetării penale sub aspectul nerespectării regimului armelor şi muniţiilor, conform Legii 295/2004.
Inspectoratul Judeţean de Poliţie Dâmboviţa informează persoanele deţinătoare legale de arme letale şi neletale supuse autorizării, că potrivit Legii 295/2004, au obligaţia de a se prezenta la sediul situat în Târgovişte, Bulevardul Carol I nr.64, Serviciul Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase, în vederea prelungirii valabilităţii permisului de armă, înainte de expirarea acestuia.
Nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu calea ferată, în atenţia poliţiştilor!
În urma unei acţiuni pe linia prevenirii şi reducerii numărului accidentelor rutiere soldate cu victime omeneşti şi pagube materiale, produse în zonele de trecere la nivel cu calea ferată, poliţiştii rutieri au aplicat 189 de sancţiuni contravenţionale pentru încălcarea normelor privind circulaţia pe drumurile publice.
15 conducători auto au fost sancţionaţi contravenţional pentru nerespectarea regulile de circulaţie instituite în zona trecerilor la nivel cu calea ferată.
Aceştia au fost depistaţi în timp ce traversau, fără a opri pentru a se asigura, pasajul la trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere.
Totodată, o alta abatere a fost constatată în cazul traversării trecerilor la nivel cu calea ferată în timp ce barierele erau coborâte, iar semnalele luminoase şi acustice în funcţiune .
Atenţie la metoda „ACCIDENTUL”- o modalitate de înşelăciune prin telefon, utilizată adesea de hoţi
În cazul infracţiunii de înşelăciune săvârşite prin intermediul telefonului mobil, modul de operare purtând denumirea „Accidentul”, o persoană contactează telefonic membrii unei familii, în special părinţii, cărora sub pretextul implicării unor rude în accidente rutiere, le solicită depunerea unor sume de bani în diferite conturi bancare în vederea soluţionării evenimentului.
Cu această ocazie, suspectul îşi atribuie calităţi false: avocat sau victima presupusului accident.
Deseori, sub impulsul emoţional, părţile vătămate nu verifică veridicitatea celor afirmate de suspecţi, transferând diferite sume de bani.
Pentru prevenirea unor astfel de situaţii, poliţiştii dâmboviţeni recomandă cetăţenilor:
manifestaţi prudenţă în cazul în care sunteţi contactaţi telefonic şi nu daţi curs solicitării de a trimite bani persoanelor necunoscute, în ciuda impulsului imediat cauzat de reacţia emoţională;
verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier – cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare sau sunaţi chiar persoana respectivă pe numărul cunoscut de dumneavoastră. În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului nu reţin telefoanele mobile;
dacă sunteţi contactat de un „binevoitor”, care vă apelează în numele unei rude apropiate, şi totuşi nu aţi putut verifica veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin, nu mergeţi la aceste întâlniri decât însoţiţi de reprezentanţii poliţiei;
fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmarească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini;
nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon, dacă apelul provine de la un număr ascuns sau pe care dumneavostră nu îl cunoaşteţi;
nu trimiteţi copii de pe cartea de identitate sau de pe cardul de credit prin email sau fax persoanelor necunoscute;
totodată, poliţia vă recomandă să ignoraţi mesajele în care vi se spune că aţi fost desemnat câstigător la diverse concursuri sau tombole, unde, în realitate dumneavoastră nu aţi participat.