Dum. dec. 22nd, 2024

Descoperă programul Festivalului pe babelfest.ro

JOI 13 iunie #Babel#babelFAST

Rainy Night Babylon Iraqi Artists Syndicate, Irakn

Ora 22:00, Teatrul 𝘛𝘰𝘯𝘺 𝘉𝘶𝘭𝘢𝘯𝘥𝘳𝘢

Regizorul și-a propus să unifice perspective și idei între membrii unei singure națiuni, mai precis a familiei care trăiește sub același acoperiș. S-a subliniat necesitatea coeziunii între elementele sale, reprezentate de personaje – tată, mamă, fiică și fiu. Acesta a subliniat, de asemenea, problema principală, care, în sine, nu este considerată o problemă banală, indiferent de complexitatea ei. Se descriu situații în care membrii familiei se reunesc și convin să găsească soluții radicale. În schimbul găsirii unor soluții superficiale și evitarea problemelor, aceștia aleg să mențină familia unită. Prin urmare, spectacolul vorbește despre fundamentul construirii unei societăți unite, civilizate și avansate. Pornește de la unitatea de bază a familiei, înfățișând-o drept cea mai mică celulă și punctul de plecare al cursei contra cronometru în depășirea provocărilor și progresul către un viitor îmbunătățit prin valori nobile.

Mariupol Drama Donetsk Regional Academic Drama Theatre of Mariupol, Ucraina

Ora 20:00, Casa de Cultură a Sindicatelor

Un spectacol bazat pe tehnica story-telling-ului despre drama din Mariupol. Veți întâlni actorii care au fost în teatru în timpul bombardamentului și veți auzi poveștile lor la cald! 60 de minute dintre cele mai intense, episoade combinate într-o poveste coerentă, al căror spectator devine participant direct la acea realitate. Pe scenă, publicul vede mai multe povești, cele ale: Verei Lebedynska, cea a Elenei Bila, a lui Ihor Kitrysh și Matvyi Kitrysh. Ei povestesc cum au încercat să supraviețuiască în drama petrecută la teatru: o cântăreață și o familie de actori cu un fiu școlar, Matvii.

HAMLET imPerfect Dancers Company, Italia

Ora 18:00, Sala Mare a Teatrului 𝘛𝘰𝘯𝘺 𝘉𝘶𝘭𝘢𝘯𝘥𝘳𝘢

Eroina noastră, o tânără instabilă mental, se identifică cu omonima ei, Ofelia lui Shakespeare. Cititul este singurul ei colac de salvare – atunci când citește, își găsește pacea și liniștea. Citind Hamlet, încearcă să înțeleagă ce s-a întâmplat cu ea. Cuvintele prind contur, personajele prind viață și prin povestea spusă de Shakespeare, Ofelia retrăiește evenimentele dramatice din propria ei viață. Hamlet este o dramă despre viață și moarte, despre relațiile ambigue dintre oameni, oferind publicului o călătorie prin cele mai întunecate alei ale sufletului uman.

Micul prinț

Daejeon Theatres Association, coproduction Tony Bulandra Theatre, Coreea de Sud

Ora 16:30, Sala Studio a Teatrului 𝘛𝘰𝘯𝘺 𝘉𝘶𝘭𝘢𝘯𝘥𝘳𝘢

Adaptarea scenică a „Micului Prinț” face parte dintr-o coproducție unică în oglindă, prezentând un spectacol la Teatrul Tony Bulandra cu un băiat și un actor adult, și altul la Asociația Teatrelor Daejeon din Coreea, cu o fată și o actriță adultă. În versiunea coreeană, Micul Prinț este reimaginat ca Mica Prințesă, subliniind atracția universală și relevanța atemporală a narațiunii lui Saint-Exupéry. Această adaptare subliniază temele poveștii despre inocență, curiozitate și căutarea înțelegerii, care rezonează cu publicul din diverse culturi și generații.Această producție, prin interpretarea sa inovatoare și colaborarea interculturală, își propune să reaprindă acel sentiment de uimire și să încurajeze publicul să se reconecteze la adevărurile esențiale pe care „Micul Prinț” le transmite atât de frumos – dragostea, pierderea și redescoperirea miracolului copilăriei, amintindu-ne că, deși toți adulții au fost cândva copii, puțini păstrează capacitatea de a vedea lumea cu aceeași claritate și deschidere.

Micul prinț Tony Bulandra Theatre, coproduction Daejeon Theatres Association, România

Ora 15:00, Sala Studio a Teatrului 𝘛𝘰𝘯𝘺 𝘉𝘶𝘭𝘢𝘯𝘥𝘳𝘢

„Toți adulții au fost cândva copii, doar că puțini dintre ei își amintesc.”Regăsim acest gând în prologul cărții „Micul prinț” de Antoine de Saint-Exupéry, privită adesea drept o carte pentru copii, dar presărată cu situații alegorice și sensuri filosofice.Spectacolul „Micul prinț” este povestea unui copil care vrea să înțeleagă lumea. El călătorește cu ajutorul imaginației și al tehnologiei pe diferite planete, deținute de câte un personaj inedit. Fiecare dintre aceste personaje îi dă o lecție, uneori sub forma unei metafore. Suntem martorii unui proces de maturizare, unui simulator de experiențe.