S. iun. 14th, 2025

Primul spațiu important este cel interior, de care cu toții avem nevoie, este locul unde ne regăsim în singurătate sau cel care ne ajută în comunicarea cu ceilalți. Apoi, putem vorbi de un spațiu religios sau de ritual sau un spațiu militar, dacă aducem în discuție teatrul politic. Spațiul are capacitatea de a se multiplica și de a crea noi semnificații.

Mc Ranin, președinte festival

16:00
TTBT Foaier
Deschiderea oficială a celei de-a XIII-a ediții Babel
Vernisaj Expoziție de machete a Catedrei de Scenografie a UNATC „I.L. Caragiale”, București

16:30
TTBT Sala studio „Mihai Dimiu”
 #nuEu
Teatrul „Tony Bulandra”, Târgoviște, 60 min.

#nuEu este un spectacol de teatru performativ despre o femeie aflată în izolare care încearcă să-și recupereze viața confruntându-se cu propriul trecut. O femeie care își reconstituie viața într-un jurnal live, încercând să-și redobândească propria feminitate. O femeie care își descoperă vocea, un șuvoi de cuvinte, de trăiri, într-un amestec de sens și non-sens. Spectacolul este un puzzle, frânturi de povești, fragmente de viață care încearcă să se recompună. Totul este, aparent, fără noimă, la fel ca în orice univers beckettian, personajului principal revenindu-i sarcina de a pune evenimentele cap la cap.

Spectacolul folosește efecte speciale de lumină și sunet și nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate, persoanelor care suferă de epilepsie, celor cu pacemaker sau celor cu fotosensibilitate.

18:00
TTBT Sala Mare
Hamlet mortuus est
după William Shakespeare
Concept și interpretare: Levente Kocsárdi
Compania de Teatru Independenta Arte-Factum Timișoara, România, 50 min., 14+
Spectacol nerecomandat ofidiofobilor (celor cărora le este frică de șerpi)

„Hamlet mortuus est” este un spectacol despre timp, despre „sentimentul timpului”, astăzi. Timpul nostru, timpul vieților noastre. Deși speranța de viață crește cu fiecare generație, pare că avem mult mai puțin timp pentru toate decât generațiile de dinainte. Cum ne trec viețile sub această feroce compresie universală a timpului, cum schimbă el percepția omului, fie el rege, slujbaș ori gropar, asupra ultimei clipe de trăit și a morții? Cum ieșim de pe scenă? În câte feluri  știm să ne despărțim de timp?

Levente Kocsárdi este regizor și actor maghiar-român. Din 1997 este actor al Teatrului Maghiar Csiky Gergely, Timișoara. Este un actor bilingv și și-a dezvoltat cariera profesională și în mediul artistic de stat și independent, interpretând roluri importante în teatrele naționale din Timișoara, Arad, dar și în turnee artistice în Ungaria, Suedia, Austria, Germania. A interpretat peste 120 de roluri în spectacole în limbile maghiară și română, colaborând cu regizori importanți. A regizat spectacole pe scenele teatrelor de stat și independente. Este director artistic al companiei independente Arte-Factum, unde conduce Laboratorul de Introspecție Teatrală și stagiunea independentă Nocturnalii.

Asociația Culturală Arte-Factum a fost înființată în 2008, ca o platformă de cultură contemporană. Primul eveniment produs de  Arte-Factum a fost Concertul José Carreras la Timișoara, 20 iulie 2008. Unicul concert susținut de tenorul de celebritate mondială la Timișoara, împreună cu orchestra Filarmonicii Banatul, a fost audiat de 8000 de spectatori. Pentru acest proiect, Arte-Factum a igienizat fostul Ștrand al Tineretului, un obiectiv recreativ abandonat, aflat în paragină, l-a reconfigurat, amenajat și dotat ca spațiu de evenimente artistice open-air și l-a relansat în circuitul cultural al orașului. După concertul José Carreras la Timișoara, spațiu astfel reconfigurat a fost repus la dispoziția municipalității. Compania independentă Arte-Factum deține în portofoliul său repertorial 7 producții teatrale independente cu texte/dramatizări după opere ale culturii universale, ale unor autori precum Gabriel García Márquez, Feodor Mihailovici Dostoievski, Salvador Dalí, Thomas Mann.

20:00
TTBT Sala Sindicatelor
The Bear
de A.P. Cehov
Regia: Okbaoui Cheikh 
Massini Cultural Association for Performing Arts, Adrar, Algeria, 60 min., 12+

Popova este o femeie văduvă. Soțul ei a murit în urmă cu șapte luni, dar ea încă nu își revine după pierderea lui. Servitorul ei, Luka, o sfătuiește să renunțe la doliu, încurajând-o să-și vadă vecinii, dar ea refuză, spunând că va rămâne în doliu până la moarte. Hotărârea ei se clatină odată cu apariția lui Smirnov, de la care fostul ei soț obișnuia să cumpere ovăz.

În perioada 2018-2024, Massini Cultural Association for Performing Arts a produs următoarele spectacole de teatru: 

• Cartea încercărilor, scris și regizat de Ben Cherif Cherif, 2018; 

• Vom ieși dimineața, scris și regizat de Ben Cherif Cherif, 2019; 

• Al-Ghayta, scris și regia Ben Cherif Cherif, 2023; 

• Prietenul mediului, scris și regia Ben Cherif Cherif, spectacol pentru copii, 2022; 

• Cunoașterea este lumină, scris și regizat de Ben Cherif Cherif, spectacol pentru copii, 2023; 

• Rosmersholm de Henrik Ibsen, regia Boukerche Lhadi, 2021; 

• Ursul, regia Okbaoui Cheikh, 2024.

Cele mai importante participări naționale și internaționale au fost la: Festivalul Național de Teatru Mostaganem, 2018; Festivalul Local de Teatru Profesionist, 2019; Zile de spectacol și râs, 2021; Forumul Al Anwar pentru teatru, 2021; Festivalul Internațional al Nopților de Teatru în Deșert la Adrar, Algeria, 2022; Zilele Teatrului Arab, 2023; Festivalul de Teatru Experimental Massini, 2024.

21:30
Parcul Chindiei (start point) – Piața Mihai Viteazul (finish point)
Parada Babel 2025

22:00
Piața „Mihai Viteazul”
DJ Fierro Grande (Scoția) și invitați internaționali, 60 min.
Petrecere de deschidere