mar. dec. 24th, 2024

cristist„Vreau să menționez care este stadiul în care am preluat acest proiect(n.red – Centura Târgoviștei), pentru că am constatat că nu s-a înțeles foarte bine, nu s-a înțeles că discutăm de un contract de finanțare pentru un proiect european încheiat în anul 2009, discutăm despre un contract de execuție încheiat în anul 2010, reziliat în anul 2012, un contract care trebuia să fie finalizat până la 1 august 2012.

Foarte aproape de termenul de finalizare prevăzut în contract s-a reziliat acest contact, la o distanță de 9 luni de la momentul la care echipa de implementare sesiza conducerea de atunci a Primăriei Târgoviște cu privire la necesitatea rezilierii contractului.

În momentul în care am preluat atribuțiunile de primar, am făcut tot ce am putut pentru a merge mai departe cu acest proiect, am inițiat procedura de licitație publică, am semnat contractul, am dat Ordin de începere a lucrărilor, în condițiile în care nu se semnase niciun contract din 2012 până în 2015.

După două luni de la preluarea atribuțiunilor de primar, am semnat și contractul de execuție pe acest proiect deosebit de important pentru Târgoviște.

În afara acestei situații generată de o întârziere foarte mare, o să dau citire și problemelor care existau la execuția pe ceea ce constructorul făcuse până la momentul respectiv, și anume: mixtura așternută pe strada Laminorului nu corespunde specificațiilor tehnice, așternerea stratului de mixtură asfaltică s-a făcut pe un sector de drum pe care lucrările de canalizare nu aveau documente de calitate, nu a fost respectat tipul de mixtură asfaltică din stratul de legătură aprobat și specificat în Proiectul Tehnic, utilizându-se o mixtură asfaltică de calitate și preț inferioare celei ofertate și prevăzute în Proiectul Tehnic, executarea neconformă a umpluturii de compactare la canalizare, respectiv utilizarea unui material fără aprobarea inginerului.

Toate aceste neconformități adăugându-se la problema generată de timpul care mai era la dispoziție pentru realizarea acestui proiect. Este foarte greu de presupus că în numai 6 luni poți finaliza un proiect care nu s-a finalizat timp de 6 ani și este nedrept și incorect să acuzi în acest moment Primăria Târgoviște și actualul Executiv de acest lucru.

Am spus-o și o repet, contractul de execuție a fost semnat cât de repede s-a putut din punct de vedere legal, nu s-a tergiversat nici măcar o zi… Constructorul pe acest proiect va trebui să suporte rigorile penale, fără niciun fel de discuții. Nu finalizează acest proiect, va trebui să răspundă de ce a declarat că are un capital de lucru de 20 milioane lei, aspect care a reprezentat un element de calificare și de selecție în vederea atribuirii contractului.

Sunt trei posibilități de finalizare a proiectului: fie după data de 31 decembrie 2015 primim un sprijin de la Guvern, în acest moment s-au solicitat situații despre toate aceste proiecte cu risc de neimplementare, fie finalizăm acest proiect din fonduri proprii, fie obținem o nouă finanțare pe POR 2014-2020 pentru același proiect. Indiferent de situație, acest proiect va fi finalizat mai devreme sau mai târziu.

Nu există riscul – având în vedere că s-a încheiat contract de execuție și că Primăria a efectuat toate procedurile în vederea atingerii obiectivelor prevăzute în contractul de finanțare – să se dea o corecție financiară de 100% din valoarea contractului. Este exclus acest lucru…

Așteptăm și sunt indicii clare că se va prelungi perioada de implementare până la 31 iulie 2016. Nu este un proiect ușor. Ar fi foarte simplu și foarte ușor în acest moment să reziliem contractul, dar rezilierea echivalează cu imposibilitatea obținerii în continuare a vreunui ban din fonduri europene pe acest proiect și cu imposibilitatea încheierii unui nou contract de execuție până la finalul perioadei de implementare, ceea ce ar atrage după sine o corecție financiară de 100%”, a declarat primarul interimar al Târgoviștei, Cristian Stan.