20 aprilie 2024
Primarul de la Voineşti: “Nimeni, repet, absolut nimeni, nu a venit să mă roage sau să îmi dea indicații să lucrez cu o anumită firmă”

Primarul de la Voineşti: “Nimeni, repet, absolut nimeni, nu a venit să mă roage sau să îmi dea indicații să lucrez cu o anumită firmă”

gabriel-sandu-voinesti„Am convocat această conferință de presă determinat de dezinformare, calomniile și defăimările apărute în spațiul public dâmbovițean. Nu caut să mă scuz, ci vreau ca adevărul să fie cunoscut. Nu vreau ca cetățenii acestei comune să cadă în plasa minciunii și manipulării. Știu că rolul presei adevărate este acela de a arăta lucrurile bune și lucrurile rele.(…)

Tocmai acesta este motivul pentru care am făcut o conferință de presă, pentru că în ultima săptamână, în zilele de 8, 12 și 14 februarie, la adresa primarului comunei Voinești au apărut trei articole de presă, trei articole mincinoase aș spune eu.

Tocmai de aceea vin în fața dumneavoastră având pe masă cele două proiecte la care s-a făcut referire în articolele de presă. Am muncit și îmi doresc să muncesc în continuare pentru locuitorii acestei comune, oameni harnici, oameni înțelegători, oameni cu care am o relație de colaboare ireproșabilă.

(…) În ceea ce privește casele mortuare, într-o ședință de CLM din 2016, la cererea mai multor locuitori am inițiat un proiect de hotărâre prin care ne-am asumat că vom construi la nivelul comunei Voinești patru case mortuare în următorii șase ani de zile. Și ne-am gândit ca aceste case mortuare să fie una pentru satele Izvoare și Suduleni, una pentru satele Manga, Mânjina și Luncă, una pentru Voinești, una pentru Gemenea, Brătulești și Oncești.

Anul trecut am construit prima casă mortuară pe un teren proprietate publică, deci teren în proprietatea comunei Voinești, deci nu a primăriei sau a primarului, în satul Izvoare. Suprafața construibilă nu este de 28 metri pătrați așa cum se face referire în articol, ci de 110 metri pătrați. Valoarea investiției într-adevăr este de 70.000 euro, care a rezultat în urma întocmirii unui studiu de fezabilitate, un studiu geotehnic, un proiect cu toate avizele necesare și altele, plus procesul verbal de recepție finală. Deci, valoarea adevărată ar fi undeva sub 500 euro/mp. (…) Acesta este un preț cu mult sub valoarea de referință pentru o construcție la cheie astăzi în România”, a declarat primarul comunei Voinești, Gabriel Sandu.

În ceea ce privește cel de-al doilea proiect, edilul este cu atât mai revoltat de articolele defăimătoare apărute în spațiul online în contextul în care este vorba de o investiție care se realizează din fonduri europene, care a fost și este verificată și paraverificată și care îndeplinește toate condițiile impuse de legislația europeană în ceea ce privește accesarea de fonduri externe. Centrul de zi pentru persoane vârstnice se construiește într-o fostă unitate de învățământ din satul Manga, care nu mai era funcțională și se afla într-un stadiu avansat de degradare. Este al 10-lea proiect cu finanțare europeană implementat de adminstrația locală de la Voinești, iar ca dovadă că ecestea au fost realizate corect, licitațiile au fost „pe drept” și au respectat toate condițiile europene, niciunul dintre proiecte nu a primit vreo corecție financiară.

De 11 ani de când lucrez în administrație nimeni, repet, absolut nimeni, nu a venit să mă roage sau să îmi dea indicații că ar fi bine dacă pentru o construcție sau un drum sau un proiect aș lucra cu o anumită firmă.

Ceea ce mă deranjează cumplit este faptul că proiect la care se face referire este un proiect pe fonduri europene și asemenea articole sunt citite în întreaga UE și în România, și ne întrebăm de ce toată lumea vorbește urât despre corupția din România, despre tot ce înseamnă primari din România. De ce? Fiindcă putem scrie fără pic de discernământ articole de acest gen.

Proiectul este demarat prin Programul Operațional Regional, Măsura 8.3, este printre primele proiecte pentru care s-a semnat finanțarea la nivel național. Este vorba despre o școală închisă încă din anul 2009, care nu mai avea viitor pentru că în satele Manga și Mânjina numărul de copii a scăzut simțitor și s-a comasat cu Școala de la Izvoare și Suduleni. Era o clădire care se degrada pe zi ce trece. Mi-a fost foarte greu să scriu acest proiect, să găsesc Măsura care s-ar fi mulat cel mai bine pentru accesarea fondurilor europene.

Am semnat contractul de finanțare în luna februarie a anului trecut. Imediat am făcut următorul pas, și anume urcarea pe SICAP, conform Legii achizițiilor publice, a ofertei pentru încheierea contractului pentru execuții lucrări. Am fost obligat să anulez prima licitație pentru că, din cauza standardelor de cost, la prima licitație nu s-a prezentat niciun licitant. Am repetat procedura, am ajuns undeva în noiembrie și, în urma evaluării documentației depuse și a evaluării tehnico-economice și financiare, am avut un singur ofertant, iar în data de 15 decembrie am semnat contractul de execuție lucrări. Având în vedere că începeau și sărbătorile, dar mai ales pentru că vremea nu era chiar favorabilă, am crezut că acest constructor va cere un ordin de sistare a lucrărilor. Din contră, a venit și m-a rugat să eliberez Ordin de începere a lucrărilor fiindcă va lucra și pe perioada de iarnă. Și astfel, de la 5 ianuarie 2019 se lucrează non stop. Așadar, proiectul intitulat „Centrul de zi pentru persoane vârstnice din satul Manga, comuna Voinești” , este al 10-lea proiect cu finanțare europeană, dintre care opt finalizate și două în derulare, proiecte care au fost verificate și paraverificate, atât pe perioada când erau în execuție cât și după, post implementare, pentru acei cinci ani de zile cât este în procedură, pentru că la anul se va termina, proiecte pentru care Primăria nu a primit nici măcar un leu corecții finaciare. Și vă mai spun ceva, în cei 11 ani de mandat am avut trei controale ale Curții de Conturi și nu a fost niciodată niciun fel de problemă pe niciun proiect cu bani europeni.”, a declarat Dănuţ Gabriel Sandu, primarul comunei Voinești.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial