Dum. sept. 8th, 2024

baraj-puc„Guvernul Cioloş nu este interesat de rezolvarea problemei cu apa de la Pucioasa. Nu am încetat demersurile, ci le vom relua.

I-am chemat pe cei de la Compania Naţională de Investiţii şi pe cei care au fost implicaţi în realizarea proiectului de alimentare cu apă de la Gâlma-Răteiu şi am desprins două variante… O variantă care ar trebui pusă în aplicare ar însemna o serie de racorduri în cascadă între conducta de 8,5 km realizată de Compania de Apă Târgovişte cu finanţare europeană, cu racord la conducta istorică din 1910 şi o parte a conductei CNI până la Rezervorul Muşa, din care sunt aprovizionate oraşul Pucioasa şi comunele Doiceşti, Brăneşti, Vulcana Pandele şi Vulcana Băi.

Echipa de specialişti desemnată să stabilească fezabilitatea acestei soluţii a stabilit că o parte a traseului, respectiv conducta veche din 1910, nu rezistă decât la 2,5 atmosfere, iar necesarul funcţional ca să asigurăm apă pentru toate localităţile, 24 de ore din 24, ar fi de 6,5 atmosfere. Costurile racordurilor în cascadă ar fi fost de maximum 100.000 lei şi este evident că trebuie să renunţăm la această variantă pentru că ea ca să fie funcţională ar însemna să înlocuim şi conducta veche şi ne-am duce cu costurile foarte departe…

O variantă doi are în vedere preluarea apei din puţurile de mare adâncime, încă în faza de recepţie, zona Gâlma-Răteiu pe conducta de 8,5 km realizată de Compania de Apă Târgovişte cu racord la conducta de apă CNI de 17,5 km până la Rezervorul Muşa, cu menţiunea că un segment de 2,4 km plus racordul între cele două conducte pe distanţă de 200 de metri nu sunt încă realizate, CNI oprind lucrările din cauza neplăţii cotei de cofinanţare prevăzută în contractul de finanţare între CNI şi Primăria Fieni.

Deci, domnul Budoiu, de când a semnat contractul şi până în prezent, nu a plătit niciun leu din cota de cofinanţare la care s-a obligat în contractul cu CNI… A existat o clauză în contract, Consiliul Judeţean va depune diligenţele pentru găsirea soluţiilor de finanţare, iar eu am trecut peste toate şi am prevăzut în bugetul CJD suma de 10 miliarde lei vechi pentru a cofinanţa parte din această lucrare angajată de Primăria Fieni.

O să propunem un contract de asociere cu Primăria Fieni şi vom continua cu demersuri de a obţine de la Guvern măcar 2.000.000 lei pentru cofinanţarea proiectului de la CNI şi realizarea racordurilor între aceste conducte. Dacă lucrurile nu se mişcă, voi cere o audienţă prim-ministrului, pentru că lucrurile nu pot rămâne aşa şi nici nu putem să continuăm cu o gargară politică în judeţ care este ineficientă şi nu rezolvă problema de fond.

Situaţia de la Pucioasa se poate repeta oricând, adică nivelul de infestare cu bacterii de tipul celei prezente oricând poate fi unul care să pună în pericol sănătatea populaţiei.

O parte din refuzul Guvernului de a ne finanţa lucrarea de la Pucioasa este fundamentat pe răspunsul Direcţiei de Sănătate Publică Dâmboviţa, care a motivat că problemele ar fi generate de nedecolmatarea lacului.

Lacul trebuia decolmatat de Apele Române şi nu de acum, ci de 25 de ani. Şi acolo, nişte tehnocraţi care nu au habar de realităţile de pe teren, au luat subiectul şi au justificat răspunsul pe răspunsul DSP Dâmboviţa”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.