lun. dec. 23rd, 2024

www.mariusbuga.ro_images_pocnitoriAcțiunea “Foc de artificii”

În această perioadă, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița desfășoară activități pentru verificarea legalităţii operaţiunilor cu articole pirotehnice derulate de persoanele fizice şi juridice.

Potrivit prevederilor legale, este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a obiectelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

Anul trecut, în sezonul rece, în cadrul acțiunilor organizate pe această linie, polițiștii au identificat 39 de persoane fizice și juridice care desfășurau activități cu obiecte pirotehnice, deși erau neautorizate.

De asemenea, polițiștii au constatat 44 de infracțiuni la Legea 126/1995 rep., și au aplicat 3 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 9.000 de lei.

Ca măsură complementară, polițiștii au ridicat în vederea confiscării 220 de kilograme de articole pirotehnice deținute sau comercializate fără drept.

O atenție deosebită a fost acordată deținerii și mânuirii de articole pirotehnice de către copii și tineri. Pentru prevenirea evenimentelor negative în care aceștia ar putea fi implicați, polițiștii au desfășurat activități de informare în unitățile de învățământ din județ.

polcumpAtenție la cumpărături !

Pe parcursul acestor zile, supermarketurile, mall-urile, târgurile și pieţele devin tot mai aglomerate. În graba cumpărăturilor, polițiștii le recomandă cetățenilor să adopte un comportament preventiv:

Evitaţi să aveţi asupra dumneavoastră sume importante de bani, în numerar.

Utilizarea cardului pentru plata cumpărăturilor este posibilă în majoritatea magazinelor şi reduce riscul de a rămâne fără bani, în cazul pierderii sau sustragerii portofelului.

Păstraţi banii în buzunarele interioare ale vestimentaţiei, în borsete sau genţi! Dacă vă aflaţi într-o zonă aglomerată, protejaţi-vă geanta!

Folosirea telefonului/tabletei sau a altor gadgeturi vă pot distrage pe dumneavoastră, dar pot atrage şi atenţia hoţilor.

Nu vă lăsaţi bunurile de valoare (borsetă, servietă, haine) în căruciorul pentru cumpărături!

Când sunteţi însoţiţi de copii, explicaţi-le că, în cazul în care se pierd, trebuie să apeleze la personalul de securitate al magazinului.

Dacă observaţi lipsa copilului, anunţaţi imediat agentul de pază sau personalul magazinului .

De asemenea, anunţaţi cea mai apropiată unitate de poliţie ori sunaţi la numărul de urgenţă 112!

Nu vă lăsaţi amăgiţi de vânzătorii de ,,chilipiruri” întrucât există riscul ca produsele să fie contrafăcute.

În mediul online, comercianții fac reduceri la produsele vândute, iar mulți dintre dumneavoastră veți plăti online ceea ce cumpărați. Vă recomandăm să verificați dacă site-ul de pe care faceți tranzacția este de încredere (dacă oferă date de identificare complete – contact, adresă, cod de înregistrare fiscală etc.) şi să analizaţi opiniile altor cumpărători, condiţiile de livrare şi de garanţie.

Atacurile informatice de tip phishing urmăresc colectarea de informaţii personale, precum numerele de cont şi de card ori codurile folosite. Este indicat să nu se deschidă emailuri de tip SPAM şi să se instaleze un program anti-phishing.

De asemenea, ar trebui să verificați de fiecare dată lista tranzacţiilor efectuate cu cartea de credit, pentru a preîntâmpina eventualele încasări suplimentare.

Totodată, se recomandă folosirea unui serviciu de curier cu plata ramburs, ce permite deschiderea coletului la primire, asigurându-vă astfel că plătiți pentru ce ați comandat.

poliUrmează sărbătoarea Sfântului Nicolae… nu conduceți sub influența băuturilor alcoolice! Legea interzice consumul de alcool la volan!

Miercuri, 06 decembrie, este sărbătoarea Sfântului Nicolae…dacă veți consuma băuturi alcoolice, nu mai conduceți.

Dacă ieșiți să petreceți, lăsați mașina acasă.

Conducerea sub influența băuturilor alcoolice este una dintre cauzele producerii accidentelor de circulație.

Consumând alcool sau alte substanțe psihoactive, te pui în pericol pe tine, pe ceilalți participanți la trafic, dar riști să fii tras la răspundere contravențională, penală și, după caz, la plata unor despăgubiri civile.

 În conformitate cu prevederile legale în vigoare:

  • Conducătorii vehiculelor sunt obligați să se supună testării aerului expirat și/sau recoltării probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de produse sau substanțe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, la solicitarea polițistului rutier;

  • Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, testată cu un mijloc tehnic omologat și verificat metrologic și depistata ca având o concentrație de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, este obligată să se supună recoltării mostrelor biologice, în vederea stabilirii imbibației de alcool în sânge;

  • Conducătorilor de vehicule pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, testați în trafic cu un mijloc certificat care indică prezența în organism a unor substanțe psihoactive, li se recoltează obligatoriu mostre biologice;

  • Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere… de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenței unor substanțe psihoactive, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani;

Pe timpul cercetării penale permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.