POLIŢIA DÂMBOVIŢEANĂ ACŢIONEAZĂ PENTRU COMBATEREA SUSTRAGERILOR DE MATERIAL LEMNOS, ÎN CADRUL PROIECTULUI „SCUTUL PĂDURII 2013!
Poliţiştii acţionează în sistem integrat, în vederea prevenirii şi combaterii delictelor silvice şi organizează acţiuni comune de verificare în trafic a transportatorilor de material lemnos
Direcţia Silvică Târgovişte administrează pe raza judeţului Dâmboviţa o suprafaţă de 55.021 hectare de păduri de stat şi 22.086 ha păduri private, printr-un număr de 8 Ocoale Silvice : Bucşani, Găeşti, Moreni, Pucioasa, Răcari, Sturzeni, Târgovişte şi Valea Mare, împărţite în 34 districte şi 183 cantoane silvice.
În partea de nord a judeţului Dâmboviţa, în zona munţilor Bucegi, pentru protejarea şi conservarea ansamblurilor peisagistice a fost înfiinţat Parcul Natural Bucegi care administrează în acest scop 16.000 ha teren, din care 11.120 ha suprafeţe împădurite proprietate de stat şi privată.
Prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional în sectorul silvic constituie o preocupare majoră a Poliţiei Române, în perioada 01 mai -31 decembrie 2013, fiind desfăşurat la nivel naţional proiectul „Scutul Pădurii 2013”.
La nivel judeţean, pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice s-a constituit un plan de măsuri cu implicarea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dâmboviţa, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Direcţia Silvică Dâmboviţa, Garda Naţională de Mediu- Comisariatul Judeţean, Garda Financiară, Autoritatea Naţională a Vămilor- Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Dâmboviţa .
Proiectul are ca scop combaterea faptelor ilegale asociate din tăierea arborilor, circulaţia, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialului lemnos, apărarea fondului forestier naţional, a integrităţii acestuia şi asigurarea unor condiţii de piaţă corecte prin eliminarea produselor de provenienţă ilicită şi a evaziunii fiscale, precum şi protecţia mediului înconjurător, în cadrul acestuia fiind propuse următoarele direcţii de acţiune:
derularea de acţiuni şi controale atât în profunzimea fondului forestier naţional cât şi în afara acestuia; verificarea legalităţii prelucrării şi comercializării materialului lemnos; verificarea provenienţei materialului lemnos, prin reconstituirea traseului materialului lemnos (ex: de la instalaţiile de prelucrat până la cioată, etc); verificarea respectării legislaţiei referitoare la protecţia mediului înconjurător;
În urma unei acţiuni pe linia combaterii furturilor de material lemnos pe raza localităţii Ludeşti, poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 8 Poliţie Rurală Valea Mare, în colaborare cu inspectori din cadrul Ocolului Silvic Valea Mare au depistat două persoane de 25, respectiv 30 de ani, din comuna Bogaţi, judeţul Argeş, care tăiaseră un număr de 11 arbori specia stejar şi care la vederea organelor de poliţie au fugit. Pe numele celor doi, poliţiştii au întocmit dosar penal, întreaga cantitate de material lemnos aflată la faţa locului fiind ridicată în vederea continuării cercetărilor.
Totodată, în cadrul unei acţiuni similare, poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 5 Poliţie Rurală Voineşti, sprijiniţi de jandarmi şi reprezentanţi ai ocolului Silvic Sturzeni au depistat 3 persoane, cu vârste cuprinse între 15 şi 47 de ani, din localitatea Scheiu de Sus, în timp ce tăiau material lemnos din pădurea situată pe raza localităţii Cândeşti.
Poliţiştii au procedat la sancţionarea contravenţională a acestora în conformitate cu prevederile Legii 171/2010, atât cantitatea de material lemnos, cât şi cele trei atelaje hipo fiind ridicate în vederea confiscării.
De asemenea, poliţiştii l-au depistat în trafic pe numitul B.A., de 32 de ani, din localitatea Cândeşti, care transporta într-o autoutilitară material lemnos, fără documente legale de provenienţă şi transport. Poliţiştii au procedat la sancţionarea contravenţională a acestuia, în conformitate cu prevederile legii nr. 171/2010, întreaga cantitate de material lemnos fiind ridicată în vederea confiscării.