COMUNICAT DE PRESĂ
LA DATORIE, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANŢĂ
În cele cinci zile libere, peste 1.000 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița vor fi la datorie pentru siguranța comunității
În perioada 1 – 5 iunie a.c., zilnic, în medie, peste 220 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița vor acționa pentru a asigura ordinea și liniștea publică, astfel încât cetățenii să se bucure în siguranță de minivacanța prilejuită de Ziua Internațională a Copilului și Rusalii.
La acțiunile organizate vor fi angrenați polițiști de la ordine publică, rutieră, transporturi, investigații criminale, arme, explozivi și substanțe periculoase, criminalistică, iar în cazul unor situații deosebite, luptătorii de la acțiuni speciale vor fi pregătiți să intervină.
Efectivele din teren vor acționa pentru siguranța cetățenilor care participă la evenimente publice,manifestări religioase ori cultural-artistice, dar și pentru a supraveghea și fluidiza traficul rutier pe principalele artere din județ, îndeosebi pe tronsoanele spre stațiunile turistice.
În atenția polițiștilor vor fi și manifestările publiceorganizate în perioada următoare, la care se preconizează participarea unui număr însemnat de participanți, respectiv Zilele Județului Dâmbovița și Babel F.A.S.T..
În fiecare zi, polițiști rutieri vor fi prezenți pe principalele drumuri naționale și județene, pentru fluidizarea traficului rutier și prevenirea accidentelor de circulație.
Alături de polițiștii rutieri vor fi și cei de la structurile de ordine publică. Misiunile acestora, pe lângă menținerea ordinii și liniștii publice, vor viza depistarea și sancționarea participanților la trafic care pun în pericol siguranța rutieră prin nerespectarea regulilor de circulație, îndeosebi depistarea și sancționarea șoferilor care conduc sub influența alcoolului sau a unor substanțe psihoactive.
În acest sens, pe șoselele din județ vor fi folosite 40 de autospecialele dotate cu echipamente de supraveghere a traficului și pentru măsurarea vitezei de deplasare a autovehiculelor, dar și aparatele etilotest și drugtest.
Polițiștii de la transporturi vor asigura măsurile de ordine publică în trenuri de călători, în stații și triaje de cale ferată.
Recomandăm tuturor cetățenilor să adopte o conduită preventivă și să respecte indicațiile și măsurile legale ce au ca scop protejarea sănătății, vieții și a bunurilor.
În zona evenimentelor publice, circulați cu viteză redusă și manifestați atenție sporită, pentru evitarea pericolelor.
Dacă participați la astfel de manifestări, când parcați autoturismul, nu lăsaţi în interior genţi, chiar dacă nu conţin bunuri de valoare, deoarece pot atrage atenţiainfractorilor!
Totodată, părinții sunt sfătuiți să discute deschis cu copiii, să-i înveţe cum să reacţioneze în situaţia în care se rătăcesc și să se asigure că aceștia cunosc numele complet al părinţilor, numărul de telefon, precum şiadresa.
Învăţaţi copiii că, în cazul în care se pierd, nu trebuie să încerce singuri să-şi caute părinţi, ci pot apela la un poliţist, o vânzătoare sau un adult însoţit de un copil.
Asiguraţi-vă că aceștia vor spun întotdeauna NU persoanelor care, sub diferite pretexte, le cer să-i însoţească!
Înainte de a pleca la drum, interesați-vă despre situația traseului pe care urmează să îl parcurgeți. Informații în timp real despre trafic pot fi găsite pe secțiunea Infotrafic a siteului oficial al Poliției Române.
Pentru prevenirea accidentelor de circulație sau a ambuteiajelor rutiere, pe autostradă, drumurile naționale și județene, păstrați o distanță suficientă față de autovehiculul din față, schimbați banda de circulație doar după ce v-ați asigurat temeinic și ați semnalizat intenția.
Bicicliștilor, motocicliștilor și conducătorilor de ATV-uri le recomandăm să circule cu o viteză care să permită celorlalți participanți la trafic să îi observe din timp șisă fie vizibili purtând echipament de protecţiereflectorizant .
Este de precizat și faptul că accesul câinilor de luptă şide atac în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, precum şi în alte locuri publice, cu excepţiadrumurilor publice şi a căilor de acces către acestea, este interzis.
Accesul acestora în părţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea este permis numai dacă aceştiapoartă botniță şi sunt ţinuţi în zgardă şi lesă sau ham de către proprietar ori de către deţinătorul temporar.
Respectarea acestor reguli este importantă pentru a nu crea o stare de temere și pentru a nu îi pune în pericol pe ceilalți cetățeni.
Noi suntem la datorie în această perioadă! În caz de nevoie, nu ezitați să ne cereți ajutorul sau să apelaţi 112 – Apelul Unic de Urgenţă!