Dum. sept. 8th, 2024

COMUNICAT DE PRESĂ

Pentru ca cetățenii să se poată bucura în siguranță de Sărbătoarea Crăciunului, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița vor fi la datorie și vor acționa pentru prevenirea şi combaterea evenimentelor care pot afecta liniştea comunității. Totodată, polițiștii vor fi pregătiți să intervină ori de câte ori situația o va impune.

În perioada 23-26 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița vor fi la datorie și vor acționa pentru prevenirea oricăror evenimente care ar putea afecta liniştea cetăţenilor, pentru descurajarea unor fapte antisociale și pentru impunerea fermă a legii. Până în a doua zi de Crăciun, zilnic, în medie, vor fi mobilizați peste 150 de angajați ai Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, majoritatea polițiști de la structurile de ordine publică, rutieră, investigații criminale, investigarea criminalității economice, arme, explozivi și substanțe periculoase.

Pentru a descuraja comportamentele antisociale, patrulele de ordine publică vor fi prezente mai ales în locurile aglomerate, unde se preconizează organizarea unor evenimente cu public numeros. O atenție deosebită va fi acordată lăcașurilor de cult unde se vor organiza slujbe religioase. Polițiștii vor acorda o atenție sporită și verificării modului de respectare a prevederilor legale privind comercializarea produselor alimentare, specifice acestei perioade, precum și a modului de comercializare și utilizare a articolelor pirotehnice.

Precizăm că tot pe linia controalelor cu scop preventiv, în perioada 30 noiembrie – 22 decembrie a.c., polițiștii au desfășurat acțiuni în piețe, târguri și centre comerciale pentru identificarea agenților economici care încalcă legislația din domeniu și scot la vânzare produse neconforme cu normele legale, contrafăcute sau care pot pune în pericol sănătatea consumatorilor. În urma controalelor au fost aplicate 43 de sancțiuni contravenționale, au fost verificați 66 de operatori economici și dispusă măsura suspendării activității în cazul a doi agenți economici.

În cadrul acțiunii ”Foc de artificii” prin care se verifică legalitatea operațiunilor cu articole pirotehnice, au fost confiscate peste 500 de kilograme de articole pirotehnice. Astfel de acțiuni vor continua și în zilele următoare pentru a preveni situațiile de risc pentru populație. De asemenea, ținând cont că valorile de trafic vor fi crescute în această perioadă, ca în orice minivacanță, rugăm conducătorii auto să manifeste înțelegere și mai ales răbdare față de ceilalți participanți la trafic. Reamintim că polițiștii rutieri vor fi în stradă zilnic pentru a veni în ajutorul conducătorilor auto, precum și pentru a fluidiza circulația, evita formarea unor blocaje și preveni accidentele de circulație.

Pentru descurajarea șoferilor care, în ciuda pericolului, vor apăsa prea mult pedala de accelerație, echipajele de poliție rutieră vor acționa zilnic cu aparatele radar. Recomandări ale polițiștilor dâmbovițeni pentru această perioadă:

Având în vedere temperaturile scăzute, îmbrăcați-vă corespunzător, evitați expunerea îndelungată la frig și manifestați atenție sporită în special față de copii, persoanele bolnave cronic și în vârstă, care sunt vulnerabile în astfel de perioade. Supravegheați bunurile pe care le dețineți pentru prevenirea furturilor din genți, buzunare sau autovehoicule. Fiți vigilenți și nu lăsați bagajele nesupravegheate ori în grija unor străini și nu împrumutați telefonul mobil sau alte gadgeturi persoanelor necunoscute! De asemenea, în cazul în care plecați de la domiciliu, nu faceți public acest lucru și nu postați pe rețelele de socializare mesaje sau fotografii din care să reiasă absența dumnevostră.

Dacă vă deplsați cu autoturismul, interesați-vă despre condițiile meteo prognozate pentru zona pe care urmează să o tranzitați. Înainte de a pleca la drum, asigurați-vă de buna funcționare a mașinii, verificați valabilitatea asigurării obligatorii (R.C.A.) și a inspecției tehnice periodice. Echipați-vă autoturismul cu anvelope de iarnă și cu dispozitive antiderapante. Circulați cu o viteză adaptată condiţiilor din trafic, în special când se circulă în coloană, fiți politicoși și respectați-vă partenerii de drum. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, în mers, măriţi distanţa dintre vehicule! Nu vă urcați la volan dacă ați consumat băuturi alcoolice sau dacă vă simțiți obosiți. Purtați centura de siguranță și concentrați-vă în permanență asupra traficului! Pe autostradă, păstrați o distanță suficientă față de autovehiculul din față, schimbați banda de circulație doar după ce v-ați asigurat temeinic și ați semnalizat această intenție. Sunt interzise: oprirea nejustificată și circulaţia pe banda de urgenţă !

Atragem atenția asupra faptului că anumite sectoare de drum pot fi închise în scop preventiv, atunci când permiterea accesului autovehiculelor ar pune în pericol participanții la trafic sau ar îngreuna acțiunile de deszăpezire. Totodată, este important ca în această perioadă, pentru siguranța dumneavaostră și a celor din jur, să nu folosiți obiecte de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice decât în condiţiile şi în locurile permise de lege. Vă reamintim că deţinerea sau comercializarea ilegală a acestora se pedepseşte! Pe de altă parte, este recomandat să nu consumați băuturi alcoolice în mod excesiv să nu răspundeți la provocări cu violență și să încercați să aplanați eventualele conflictele. Sesizați orice încălcare a legii prin Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență sau la cea mai apropiată unitate de poliție!