La câteva zile după ce în comună s-a confirmat prezenţa virusului pestei porcine, ultimele analize de laborator indică apariţia a încă două noi focare.
Mai mult, legumicultorii se plâng că dau faliment şi asta pentru că, după ce pesta porcină a apărut în satul lor, acum cumpărătorii îi ocolesc.
Toţi cei care tranzitează comuna trec acum printr-un adevărat filtru.
Toate maşinile care intră sau ies din Lunguleţu sunt atent verificate de poliţişti şi de cei de la Direcţia Sanitar Veterinară. Roţile sunt dezinfectate, iar poliţiştii sunt atenţi ca nu carecumva şoferii să transporte carne de porc”
Analizele venite de la Bucureşti au confirmat apariţia virusului pestei porcine în alte două gospodarii. În total, 12 porci au fost sacrificaţi.
Maria Preser, crescător de porci: “Le-a făcut analize şi s-a confirmat virusul, a venit şi i-a luat pe toţi. ”
Deşi puţini sunt cei care cresc porci în localitate, virusul le-a adus o grămadă de necazuri celor mai mulţi dintre săteni, care se ocupă cu legumicultura. Ei spun că în piaţa sunt din ce în ce mai puţini cumpărători.
Localnic: “Din cauza la pesta le e frică să mai vină, sunt filtre de poliţie, controale prea rigide, nu mai vine lumea, credeţi-mă, suntem afectaţi total, suntem distruşi”
Localnic: “Sunt de la ora 12 şi n-am vândut nici cât să-mi cumpăr un mic”.
Localnic: “Un dezastru, nu putem să mai mişcăm nimic. Nu vindem aici, faliment”
Prin sat umblă vestea că autorităţile de la judeţ s-ar gândi chiar să închidă piaţa, pentru că există suspiciunea că e posibil că virusul să fi fost adus pe acolo. O asemenea ipoteza le dă fiori atât vânzătorilor, cât şi celor din administraţia locală.
Ion Vlad, primarul comunei Lunguleţu: “Comuna asta parcă ar fi blestemată! Ajungem în faliment, oamenii sunt împrumutaţi în bănci, nu se poate aşa ceva. Nu au siguranţa!”
Tot în judeţul Dâmboviţa au apărut noi focare de pesta porcină şi în comunele Niculeşti şi Răzvad.
sursa – Pro TV