Dum. dec. 22nd, 2024

www.mariusbuga.ro_images_jeanpopescuComunicat de presă

Principalele declarații ale prim-vicepreședintelui PDL Dâmbovița, Jean Popescu, în cadrul conferinței de presă din 7 august 2014:

  • Odată cu fuziunea prin absorbție a Forței Civice, au existat modificări și în structura Biroului Permanent Județean al PDL Dâmbovița.
  • Doi dintre colegi – secretarul general adjunct Ionel Neacșu și vicepreședintele Ilie Dinu – au fost excluși, întrucât nu au activat politic.
  • Dna Raluca Rus a fost promovată la nivel național în Organizația de Femei, iar în BPJ Dâmbovița va rămâne cu funcția de vicepreședinte, în care a fost aleasă.
  • Președinta interimară a OF PDL Dâmbovița a fost desemnată dna Teodora Anghelescu, primarul comunei Bezdead.
  • Colegii din Forța Civică au primit următoarele funcții în BPJ al PDL:
    • Florin Bolchiș – prim-vicepreședinte
    • Alexandru Coita – vicepreședinte
    • Sorin Davidescu – vicepreședinte
    • Cătălin Lăzărescu – vicepreședinte
    • Manuela Brezeanu – secretar executiv
    • Decebal Vleja – secretar executiv.

 

 

  • Consiliul de Conducere al Alianței Creștin-Liberale a decis convocarea forurilor de conducere ale ACL și ale noului Partid Național Liberal, pentru luni, când se va face desemnarea candidatului dreptei pentru cursa prezidențială.
  • Faţă de PSD, ACL are o abordare nouă, proaspătă, dorinţa de schimbare şi două echipe care vor face o campanie excepţională.
  • Începând de luni, ACL va demara acțiunea de strângere de semnături pentru candidatul desemnat.
  • Vom avea în foarte scurt timp tot setul necesar pentru o precampanie și o campanie de succes pentru candidatul nostru. Suntem convinși că ACL va da viitorul președinte al României.
  • Potrivit calendarului adoptat în ședința Consiliului de Conducere al ACL, duminică, 31 august, va avea loc, la Iași, reuniunea Grupurilor Parlamentare reunite ale ACL, unde vor fi prezentate inițiativele legislative pentru noua legislatură.  În datele de 5 și 6 septembrie, la Brașov, va avea loc Liga Aleșilor Locali ai Alianței Creștin-Liberale.

 

  • Rectificarea bugetară anunţată de premierul Ponta drept pozitivă este, în realitate, una negativă,
  • Ar fi imposibil să avem o rectificare pozitivă în condiţiile în care veniturile bugetare efective din semestrul I sunt cu 4,9 miliarde de lei mai mici faţă de prevederile bugetare. Este elementar că atunci când ai minus la buget nu poate să îţi dea cu plus la rectificare
  • Ponta şi Guvernul său dau aparenţa de rectificare pozitivă apelând la câteva artificii tehnice, numai bune de fardat realitatea bugetară a României.
  • Practic, în loc să taie cheltuielile bugetare ca urmare a neîncasării veniturilor prognozate la bugetul de stat, Victor Ponta le-a blocat. Vorbim de circa 2,3 miliarde de lei blocate. Mai exact, pentru 2014 Victor Ponta a blocat aproximativ 10% din bugetul fiecărui ordonator de credit, cu excepţia cheltuielilor cu salariile. Premierul a extins aplicarea prevederilor legii 500 din 2002 privind finanţele publice, adică blocarea cheltuielilor bugetare cu 10% mai puţin a banilor de salarii, până la sfârşitul lui 2014, de unde iniţial această măsură era agreată cu FMI doar pentru primul semestru al anului 2014.
  • Acest lucru înseamnă, în principal, blocarea cheltuielilor cu investiţiile, ceea ce afectează firmele de bună credinţă care au contracte cu instituţiile publice. Spunem de bună credinţă pentru că avem bănuiala că firmele de casă ale PSD, care au contracte fantome, îşi primesc banii. Efectul este reducerea numărului de locuri de muncă în sectorul privat.
  • Al doilea truc al premierului Ponta pentru a transforma rectificarea negativă într-una pozitivă îl reprezintă compensările între venituri şi cheltuieli la nivelul autorităţilor locale
  • Victor Ponta nu a avut bani să le dea autorităţilor locale, aşa că le-a dat posibilitatea de a compensa datoriile faţă de firme cu datoriile acestor firme la bugetul de stat. Suma cu care se majorează veniturile şi cheltuielile prin operaţiunile de swap este de aproximativ 1,2 miliarde de lei
  • Vorbim deci despre o economie artificial de 2,3 miliarde de lei de la blocarea cheltuielilor plus 1,2 miliarde de la operaţiunile de swap. Practic, o rectificare negativă de 3,5 miliarde de lei
  • De asemenea, rectificarea va consfinţi neaplicarea reducerii CAS cu cinci puncte procentuale. Acum este momentul, dacă chiar se doreşte aplicarea măsurii de la 1 octombrie, să se taie cheltuieli cu 1,2 miliarde de lei pentru a compensa aplicarea măsurii până la finalul anului, adică pentru trei luni. Este o dovadă clară că Guvernul Ponta a îngropat măsura reducerii CAS
  • Comunităţile locale sunt cele mai afectate de rectificarea bugetară făcută de Victor Ponta.
  • În urma acestei rectificări bugetare, primăriile şi consiliile judeţene au pierdut 1,64 miliarde lei pentru că ţintele bugetare privind impozitul pe venit şi cele privind colectarea TVA nu s-au realizat.
  • Guvernul Ponta încearcă să acopere proasta încasare a veniturilor bugetare prin oferirea dreptului autorităţilor locale să compenseze datoriile faţă de firme cu datoriile acestora faţă de bugetul de stat şi anume cu suma de 600 milioane lei.
  • Guvernul Ponta continuă să aplice politica de a da cu o mână şi a lua cu două având în vedere diferenţa dintre sumele taiate si suma alocata pentru compensare.
  • Această modalitate  de a compensa datoriile autorităţilor locale cu datoriile firmelor către bugetul de stat reprezintă praf în ochi deoarece este foarte greu de realizat. Este greu de găsit firme care au datorii la buget şi care în acelaşi timp să aibă de încasat de la autorităţile locale.
  • Aceasta metodă a fost folosită de Guvernul Ponta şi în 2013 cu rezultate foarte slabe deoarece firmele care aveau de încasat de la autorităţile locale nu aveau şi datorii la bugetul statului. Mai mult decât atât, această metodă folosită de Guvernul Ponta avantajează primăriile care nu şi-au plătit datoriile şi dezavantajează acele primarii care au respectat legislaţia fiscală deoarece tăierea de bani se face de la toate primăriile şi nu numai de la cele care au datorii restante.

Execuţia bugetară în primul semestru al acestui an are la bază două eșecuri majore ale Guvernului Ponta: lipsa încasărilor în urma evaziunii tot mai mari și construcția pro-electorală impredictibilă. Evaziunea fiscală a depășit 16% din PIB în estimările oficiale. Rezultatul e vizibil: avem 6 luni de execuție bugetară și 6 erori structurale ale guvernării Ponta în acest an:

 

1.            Dezvoltare zero – investițiile publice s-au redus cu peste 21% în primul semestru din acest an față de aceeași perioadă a anului trecut. În loc de acțiuni ferme pentru prioritizarea investițiilor publice și pentru conectarea infrastructurii românești la standardele europene, PSD a ales să le amputeze.

 

2.            Fonduri europene mai puţine: sumele primite de la UE sunt cu aproape 11% mai mici decât cele încasate în primele 6 luni ale anului trecut. Guvernul Ponta se împiedică în birocrația europeană și nu știe nici în 2014 cum să atragă bani europeni, dar se laudă cu puținele fonduri absorbite cu dificultate de actorii privați.

 

3.            Eșecul măsurilor guvernamentale asupra veniturilor bugetare estimate: încasările din impozitul pe salarii și venituri rămân mult sub așteptări. Acestea au crescut cu numai 0,6% în primul semestru din acest an față de aceeași perioadă a anului anterior. Tot ceea ce a făcut Guvernul Ponta de când este la guvernare a fost să lărgească baza de impozitare și să crească numărul de taxe și tarife, sufocând capacitatea de creare de noi locuri de muncă și de creștere a salariilor oficiale în mediul privat.

 

4.            Veniturile nefiscale au scăzut cu 11,5% în aceeași perioadă. Sunt venituri în scădere care provin de la regiile publice, societățile naționale autonome sau din valorificarea bunurilor confiscate. Mai trebuie să comentăm în vreun fel performanța managerilor regiilor de stat numiți politic de PSD? Sau jaful deconspirat tot mai des? Vreo speranță pentru administrarea eficientă a bunurilor României?

 

5.            Veniturile din TVA stagnează deşi consumul a crescut – acestea sunt cu numai 1,9% mai mari decât anul trecut. Guvernul nu reușește să capteze la bugetul statului majorarea consumului care a condus la creșterea economică. Cea mai mare parte din evaziunea fiscală din România provine din TVA, adică 12,2% din PIB, și este în creștere, ne spune recent Consiliul Fiscal. Comisia Europeană estimează că statul pierde anual peste 10 mld. euro anual doar din TVA-ul necolectat. Dacă jumătate din acești bani s-ar investi în educație am ajunge departe. Daca s-ar investi în sănătate s-ar rezolva multe din problemele cu care se confruntă spitalele în ceea ce privește lipsa de medicamente.

 

6.            Risipă a banilor publici – cheltuielile cu bunurile și serviciile au crescut cu 5,7%, adică s-au majorat achizițiile făcute de stat pe banii românilor, de prea multe ori prin contracte atribuite direct clientelei politice. În plus, cheltuielile de personal au crescut cu 3,4% în primele 6 luni din acest an față de aceeași perioadă a anului trecut., fără  îmbunătățirea în vreun fel a calității serviciului public pentru români, fără nicio strategie de profesionalizare și diminuare a aparatului birocratic”.

 

 

 

Principalele declarații ale prim-vicepreședintelui PDL Dâmbovița (fost președinte FC Dâmbovița), Florin Bolchiș, în cadrul conferinței de presă din 7 august 2014:

  • ”Suntem o echipă tânără, vom aduce plus-valoare în această construcție.
  • Suntem într-o componență mare în noul BPJ, niciunul dintre colegi nu a mai făcut anterior politică, sunt oameni nepătați.
  • Alexandru Coita a fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, avem avocați, profesori, oameni de afaceri.
  • Săptămâna viitoare, la nivel județean, vom avea o ședință cu membrii FC. Ne așteptăm să vină aproximativ 300 de persoane.
  • FC a primit 7 posturi și la nivel național. Mă simt onorat să fac parte din Biroul Permanent Național al PDL, unde pot reprezenta și județul Dâmbovița.
  • Luni, va avea loc o ședință a BPN reunit, la Palatul Parlamentului, unde se vor dezbate chestiuni legate de lansarea candidatului și chestiuni tehnice.
  • Am fost primiți cu multă căldură în PDL.
  • Misiunea noastră este să întărim dreapta, să creăm un partid care să câștige alegerile prezidențiale și alegerile parlamentare.”

 

 

 

Departamentul de Comunicare al PDL Dâmbovița