mie. dec. 25th, 2024

Patru vieţi au fost salvate, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte, după ce fratele unui pacient, de 43 de ani, aflat în moarte cerebrală, a acceptat donarea de organe.

Totul a început pe data de 5 decembrie a.c. când la spitalul judeţean a ajuns bărbatul în stare gravă. Doctorii i-au pus diagnosticul de hemoragie cerebrală fronto-parieto-temporală dreaptă, care din păcate însemna că nu mai avea nicio şansă de supravieţuire.

Medicii l-au internat în Secţia ATI, dar starea omului a rămas aceeaşi. După examenele tomografice, specialiştii au constatat că pacientul era în moarte cerebrală. Fratele bărbatului, singura rudă a acestuia, a spus că este de acord cu prelevarea de organe, realizând că tragedia cu fratele său aduce salvarea altor vieţi.

În data de 10 decembrie, la Spitalul Floreasca din Capitală a avut loc procedura de prelevare de organe – ficatul, rinichii şi corneea, aşteptate de mult timp de suferinzii aflaţi pe listele de transplant.

„La spitalul nostru a avut loc zilele trecute un eveniment medical, o procedură medicală nouă, cu implicații în salvarea de vieți. Și acest lucru vine în contextul în care conducerea Spitalului Județean și eu personal, ca manager, ne concentrăm pe stimularea activității tinerilor medici, pe care anii trecuți i-am tot angajat, și pe creșterea calității actului medical și a complexității lui. Avem de data aceasta două tinere anesteziste care s-au ocupat personal de această procedură medicală”, a declarat dr.Claudiu Dumitrescu, managerul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște.

„În data de 5 decembrie 2023, se internează în cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște, de către doctorița Dumitrescu, medic neurolog de gardă, un pacient în vârstă de 43 de ani cu un diagnostic sumbru, de hemoragie cerebrală fronto-parieto-temporală dreaptă, aflat în comă profundă, ce se afla, din păcate, deasupra resurselor neurochirurgicale. Acest pacient s-a admis de urgență în Secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Târgoviște, unde s-a inițiat prompt un suport vital avansat. Starea pacientului s-a menținut, din păcate, critică, iar reevaluarea computer tomografică efectuată a decelat agravarea hemoragiei intracraniene, în pofida unui tratament maximal ce a fost administrat aici.

În data de 8 decembrie, doctorița Maria Farca, medicul ATI care s-a implicat cel mai mult în managementul acestui caz, a ridicat suspiciunea de moarte cerebrală. A contactat aparținătorii, care și-au oferit acordul pentru continuarea investigațiilor necesare confirmării diagnosticului de moarte cerebrală și de stabilire a oportunității de donare de organe, ulterior a contactat-o pe doamna conf.univ.dr. Liliana Mirea, șefa Secției ATI 1 a Spitalului Clinic de Urgență Floreasca, aceasta oferindu-și acordul pentru transferul acestui pacient în vederea continuării investigațiilor necesare. Astfel, în garda mea din 9 decembrie, pacientul s-a transferat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, unde s-au inițiat investigațiile necesare confirmării acestui diagnostic, s-a inițiat procedura de declarare a morții cerebrale și ulterior pacientul a fost declarat eligibil pentru a fi inclus în procedura de donare de organe. Astfel, în data de 10 decembrie, la ora 4:00, a avut loc o prelevare multiorgan a acestui pacient de 43 de ani.

La nivelul spitalului nostru nu există, din păcate, acreditare pentru stabilirea diagnosticului de moarte cerebrală pentru că investigațiile preliminare încadrării în criterii de eligibilitate, de stabilire a diagnosticului de moarte cerebrală, noi eram convinse că pacientul se află în moarte cerebrală, dar întrucât spitalul nu este acreditat a trebuit să contactăm o unitate superioară, acreditată, atât pentru a diagnostica moartea cerebrală, cât și pentru a efectua prelevare multiorgan.

Mulțumim conducerii spitalului că ne susține, ne-au susținut dintotdeauna, de când am început activitatea aici, și intenționăm, cu suportul dumnealor, să nu fie eveniment izolat.

Familia a fost îndurerată, este foarte greu de luat o asemenea decizie. Este foarte greu, mai ales în România, să înțelegi că omul tău drag, deși inima îi bate, el este susținut doar de aparate, funcțiile vitale sunt suplinite în integralitate de aparate și creierul, funcțiile cerebrale superioare, ceea ce ne definesc, sunt abolite, respirația pacientului nu există, este ținută de ventilator, inima bate pentru că dăm substanțe, că rinichii funcționează pentru că-i stimulăm, dar creierul, ceea ce ne face pe noi noi, este absent. Pentru familie este foarte dificil de luat o decizie în asemenea situații. Tocmai de aceea, pe lângă partea medicală, noi trebuie să știm să discutăm cu familiile în așa fel încât să le explicăm toate informațiile pe limba dumnealor, pentru că nu putem să discutăm termeni medicali cu aparținători care nu sunt de profesie, și în același timp să-i asigurăm că în cadrul diagnosticării nu se face nicio eroare, niciodată un pacient care a fost declarat ca fiind mort cerebral nu a avut de fapt activitate de minimă conștiență sau statut vegetativ persistent, pentru că testele care se fac nu se fac doar în România, sunt niște ghiduri internaționale de diagnosticare și de susținere „în viață” a donorului, pentru că pe lângă faptul că diagnosticăm noi trebuie să-l ținem „în viață”, să-i ținem organele bine funcționale, cât mai sănătoase, astfel încât organele ce se vor preleva să fie utile pacienților, oarecum, în risc vital”, a spus dr. Diana Bonto, medic ATI.

„Mă bucur că a fost o inițiativă care a fost acceptată de Spitalul Floreasca și care a fost cu reușită. S-au prelevat rinichii, ficatul și corneea. I-aș îndemna pe aparținătorii care au pacienți în stare gravă în Terapie Intensivă și care ar fi eligibili pentru donarea de organe să fie de acord cu efectuarea acestei procedurii, dacă se ridică suspiciunea diagnosticului de moarte cerebrală, având în vedere că putem salva viețile altor persoane care sunt în mare necesitate.

A fost o discuție dificilă cu aparținătorii, dar fratele pacientului, singura rudă de gradul I a donorului, a înțeles faptul că prin donarea de organe fratele dânsului va continua să trăiască. Asta a fost, cred, mulțumirea cea mai mare pentru că a vrut efectiv să știe că undeva o bucățică din el mai trăiește prin intermediul altor pacienți. Au fost salvate alte 4 vieți: ficatul a plecat la un recipient, câte un rinichi la alte două recipiente și corneea a restaurat vederea altuia.

Având în vedere că era o familie cu necesități materiale reduse, conducerea spitalului a făcut un gest omenesc și foarte frumos, a pus la dispoziție transportul către Spitalul Floreasca și înapoi la Târgoviște a familiei pacientului. Lucru pentru care mulțumim și noi…”, a precizat dr. Maria Farca, medic ATI.

„Vă asigurăm că în perioada următoare vom depune toate eforturile ce țin de conducere să acredităm Spitalul Județean în vederea acreditării prelevării de organe”, a anuţat dr. Ioana Radu, director medical SJUT.

„Transmitem condoleanțe familiei, pentru că au trecut prin acest eveniment neplăcut și le mulțumim că au acceptat să salveze alți oameni. Este foarte greu de luat o asemenea decizie. Doamnele doctor sunt însă un exemplu de empatie și de comunicare cu pacientul și aparținătorul. Pot să spun că atât la intrarea în tură, cât și la ieșire, au aceeași forță și disponibilitate”, a subliniat dr. Claudiu Dumitrescu, managerul SJUT.