PANDANTIVUL, FĂURIT ŞI PURTAT ACUM 20.000 DE ANI, A AJUNS LA TÂRGOVIŞTE!
Cercetările arheologice desfăşurate în acest an în diverse puncte din ţara noastră au scos la lumină artefacte cu semnificaţii ştiinţifice deosebite, ce aparţin unor perioade istorice diferite.
Printre acestea se află şi şantierul arheologic de la „Poiana Cireşului”, Piatra Neamţ, jud. Neamţ, care din 2013 a devenit şantier al Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte.
Aşezarea de la „Poiana Cireşului”, situată pe Valea Bistriţei, este una dintre cele mai bogate, aici conservându-se foarte mult material faunistic şi, de asemenea, un remarcabil material litic, unelte şi arme, aparţinând Paleoliticului superior, mai exact, culturii Gravettiene. Printrea aceste artefacte, de-alungul campaniilor de cercetare arheologică anterioare, au fost descoperite şi obiecte de podoabă, mărturii ale spiritualităţii omului paleolitic.
Acestea sunt completate cu pandantivul de piatră descoperit în acest an, o piesă realmente deosebită, care vine să completeze zestrea patrimonială a României, fiind al treilea pandantiv de acest fel descoperit pe teritoriul ţării şi printre puţinele descoperite în Europa. Este o descoperire arheologică importantă, piesa fiind, fără îndoială, una de tezaur.
Rezultatele acestei campanii de cercetare arheologică sunt peste aşteptările colectivului de arheologi şi, în acest context, vă invităm luni, 19 august 2013, ora 11,00, la Muzeul de Istorie, Calea Domnească, nr. 189, la o conferinţă de presă pentru a vă fi prezentate dumneavoastră şi publicului larg.
Biroul Relaţii Publice al C.N.M. „Curtea Domnească”