Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a inculpatului STĂNESCU MIHAI, ofițer de poliție judiciară în cadrul I.P.J. Dâmbovița – Poliția orașului Fieni – Compartimentul Investigarea Fraudelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (31 acte materiale).
În ordonanța de reținere se arată că în cauză există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, în calitate de ofițer de poliție judiciară în cadrul I.P.J. Dâmbovița – Poliția orașului Fieni – Compartimentul Investigarea Fraudelor, comisarul de poliție Stănescu Mihai, în exercitarea atribuțiilor de serviciu privind constatarea și sancționarea contravențiilor, a efectuat în perioada 2012-2014 controale economice la mai multe persoane juridice și fizice autorizate, întocmind procese verbale cuprinse în mai multe carnete, din care două nu i-au fost predate și apar ca fiind sustrase din evidența Poliției orașului Fieni. După completare, procesele verbale nu au fost înregistrate de către comisarul Stănescu Mihai la secretariatul unității de poliție menționate, iar sumele de bani înscrise în cuprinsul documentelor ca fiind confiscate și ridicate de la contravenienți, în cuantum total de 21.295,03 lei, au fost însușite de către acesta.
În concret, în cursul anului 2012, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, comisarul de poliție Stănescu Mihai – ofițer de poliție judiciară în cadrul I.P.J. Dâmbovița – Poliția orașului Fieni – Compartimentul Investigarea Fraudelor, în urma efectuării unui control la sediul unei firme din Fieni, a ridicat suma de 5.000 de lei, precum și alte documente de evidență contabilă primară de la contabila firmei, întocmind un proces-verbal de ridicare într-un singur exemplar. Ulterior, ofițerul de poliție l-a contactat pe administratorul agentului economic căruia îi aparținea suma de bani și i-a solicitat să se deplaseze la sediul unității de poliție, unde i-a prezentat, pentru a-l semna, un proces-verbal în conținutul căruia era consemnat că suma de bani i-a fost restituită, fără însă ca acest lucru să corespundă realității. Totodată, Stănescu Mihai i-a cerut administratorului respectiv să semneze și un proces-verbal de confiscare a sumei de 5.000 de lei. În cursul lunii august 2013, același ofițer de poliție a solicitat unei persoane fizice să-i predea, în vederea confiscării, suma de 150 lei, provenită din vânzarea unor produse lactate, motivând că acestea au fost comercializate fără îndeplinirea condițiilor legale, însă fără a încheia vreun document în acest sens. Persoana respectivă nu a dat curs solicitării.
De asemenea, în perioada 2013-2014, în exercitarea atribuțiilor de serviciu privind constatarea și sancționarea contravențiilor, ofițerul de poliție a întocmit mai multe procese verbale cuprinse în două carnete care nu i-au fost predate de către secretariatul unității de poliție și apar ca fiind sustrase din evidența Poliției orașului Fieni. Procesele verbale nu au fost înregistrate de către comisarul Stănescu Mihai, după completare, la secretariatul unității de poliție menționate, iar sumele de bani înscrise în cuprinsul documentelor ca fiind confiscate și ridicate de la contravenienți au fost însușite de către acesta. Cercetările au mai relevat faptul că ofițerul de poliție a completat și alte procese verbale de constatare și sancționare a contravenției (din carnete pe care le primise de la secretariatul unității pentru utilizare), fără a înregistra documentele ulterior completării și fără a preda sumele de bani confiscate de la contravenienți. Activitatea infracțională desfășurată de inculpat a avut ca rezultat prejudicierea bugetului statului cu 21.295,03 lei, sumă care constituie, totodată, și un folos necuvenit obținut de către ofițerul de poliție.
Inculpatului STĂNESCU MIHAI i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală de inculpat și acuzațiile, conformitate cu art. 309 din Codul de procedură penală.
La data de 23 aprilie 2014, acesta a fost reținut pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat, la data de 24 aprilie 2014, la Tribunalul Prahova cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al ofițerilor DGA și DGIPI.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE