8 mai 2024

Oana Antonescu: Alimentele sănătoase trebuie să fie accesibile pentru cetățeni

53 de miliarde de euro sau aproximativ 40% din bugetul total al Uniunii Europene sunt fondurile alocate pentru subvenţiile şi ajutoarelor financiare destinate sectorului agricol din Uniunea Europeană, prin intermediul Politicii Agricole Comune (PAC). Dezbaterea actuală la nivel european se concentrează din ce în ce mai puternic pe zonele strategice din agricultură spre care trebuie îndreptate aceste fonduri începând cu 2014, când va intra în vigoare un nou buget european. Europarlamentarul Oana Antonescu a organizat o dezbatere la Bruxelles în cadrul căreia a arătat că viitorul buget european destinat agriculturii trebuie să sprijine producţia de alimente sănătoase. Evenimentul i-a avut ca invitaţi pe Domnul Dacian Cioloş (Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală) şi pe Domnul John Dalli (Comisarul European pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor). Scopul întâlnirii a fost sublinierea rolului pe care sănătatea publică îl va juca în cadrul viitoarei Politici Agricole Comune. „Viaţa mult mai agitată de zi cu zi şi schimbarea regimului alimentar al europenilor şi, totodată, al românilor ne obligă să regândim finanțarea agriculturii, astfel încât să punem în prim-plan sănătatea noastră, prin încurajarea producţiei de legume şi fructe, adică de alimente sănătoase. Având în vedere că agricultura primește fonduri substanțiale din bugetul UE, este foarte important să știm, încă de pe acum, în ce direcţii strategice vor merge acei bani”, a declarat Oana Antonescu. Participanţii la dezbatere au tras o serie de concluzii importante care oferă speranţa că, în negocierea viitorului buget destinat sectorului agricol, garantarea sănătăţii publice va fi o dimensiune esențială. „În intervenția sa, domnul Dacian Cioloş, comisarul nostru pe Agricultură, a arătat că obiectivele instituţiei pe care o coordonează, pentru viitorul cadru, sunt gestionarea corectă a resurselor alimentare, adică a producţiei de alimente în termeni de calitate şi cantitate, şi un rol esenţial pentru diversitatea producţiei de alimente”, a remarcat Oana Antonescu. Domnul John Dalli a subliniat, la rândul său, că rolul Comisiei Europene este acela de a fi vigilentă în permanenţă şi, astfel, să se asigure că prin politicile practicate, inclusiv cea agricolă, protejează sănătatea cetăţenilor europeni. Comisarul Dalli i-a mulţumit Oanei Antonescu pentru iniţiativa de a organiza aceasta discutie, subliniind importanţa dezbaterilor pe relaţia agricultură-sănătate publică, o problemă extrem de importantă la nivel european. Nu e prima dată când eurodeputata din Târgoviște se implică în domeniul sănătății și alimentației, ea având mai multe acțiuni, la Bruxelles și acasă, prin care a încercat să atragă atenția că alimentele ne afectează sănătatea. „Multe dintre bolile de care suferă cetățenii europeni – obezitatea, afecțiunile cardiovasculare, diferite tipuri de cancer sau diabetul de tip 2 – au legătură directă cu alimentația. Prin urmare, dacă vrem să prevenim sau să vindecăm aceste boli, trebuie să facem schimbările necesare la nivelul alimentației”, subliniază Oana Antonescu. Însă, alimentele sănătoase, și în special fructele și legumele, sunt mai scumpe decât cele care ne fac rău, iar acest lucru îi împiedica pe mulți dintre români să le consume zilnic, așa cum ar trebui. „Am insistat că viitoarea politică agricolă comună ar trebui finanțată în așa fel încât alimentele sănătoase, fructele și legumele să devină mai accesibile pentru cetățeanul european – și implicit pentru români, fiindcă de acest lucru depinde sănătatea noastră. Comisarii au fost foarte receptivi și deschiși, așa ca am mari speranțe că se vor lua decizii bune în acest sens”, spune Oana Antonescu. Rămâne să vedem cum vor evolua lucrurile și, mai ales, dacă banii pentru agricultură vor ajunge acolo unde trebuie, pentru ca fiecare familie să-și permită o alimentație sănătoasă.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial