lun. dec. 23rd, 2024

bis Duminică, 6 noiembrie 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit NIFON, însoțit de numeroși preoți și diaconi, a celebrat slujba de târnosire a noii biserici din satul Broșteni, comuna Produlești, judeţul Dâmbovița, cu hramul Sf. Ier. Nicolae.
   Ceremoniile liturgice au debutat, în prima parte a zilei, cu slujba de sfințire a apei și ritualul de înconjurare și consacrare a exteriorului sfântului locaș, momente pline de profunzime teologică și semnificații duhovnicești. A urmat, apoi, ritualul interior de sfințire a bisericii, care a fost precedat de ceremonialul special de așezare a unor părticele de sfinte moaște, în piciorul mesei altarului, de către Înaltpreasfinția Sa, și săvârșirea Sfintei Liturghii.
În cuvântul său de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a arătat importanța deosebită pe care o are lăcașul de cult pentru parohie, ca centrul sacramental și moral al comunității de credință, simbol al valorilor noastre ortodoxe și românești și semn al solidarității credincioșilor. Opera de edificare a unui nou locaș de cult presupune jertfă și dăruire, atât din partea clericilor, cât și a mirenilor, dar și coalizarea comunității întru aprofundarea sfințeniei și actualizarea memoriei înaintașilor care ne-au transmis, cu mari sacrificii, ortodoxia credinței.
Reamintim că această nouă biserică parohială a fost construită, între anii 2002-2016, cu binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale, prin efortul şi străduinţa preoţilor Nicolae Anton şi Damian Laurenţiu Anton, fii ai satului Broşteni, sprijiniți de enoriaşii parohiei şi de membrii Consiliului Parohial, cu susținerea Arhiepiscopiei Târgoviştei, a Secretariatului de Stat pentru Culte, a Consiliului Județean Dâmbovița și a mai multor sponsori și donatori, cărora Înaltpreasfinția Sa le-a oferit diplome speciale de recunoștință.
Cu acest prilej, ca o recunoaștere a vredniciei întru edificarea noului locaș de cult, Înaltpreasfinția Sa a conferit distincția de iconom stavroforPc. Pr. Nicolae Anton și pe cea de iconom Pc. Pr. Damian Anton.
Așa cum este obiceiul liturgic ortodox, credincioșii prezenți, bărbați și femei, au intrat spre închinare, până seara târziu, în sfântul altar, această ocazie unică fiind posibilă numai în ziua târnosirii.
Precizăm că, la acest eveniment sacramental al Eparhiei noastre, au participat autorități locale și județene, parlamentari din județul nostru, dar și mulți credincioși din comună și din împrejurimi.

 

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI