A FOST SFINȚITĂ BISERICA PAROHIEI ”IZVORUL TĂMĂDUIRII” DIN MUNICIPIUL TÂRGOVIȘTE
Numeroși credincioși din Târgoviște și din împrejurimi au luat parte duminică, 1 septembrie 2024, la ceremonia de sfințire a bisericii parohiei cu hramurile „Izvorul Tămăduirii”, „Sf. Ier. Spiridon” și „Sf. Mc. Haralambie” din Municipiul Târgoviște, după ample lucrări de restaurare și înfrumusețare.
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon a săvârșit slujba de sfințire a bisericii, iar, după aceea, Sfânta Liturghie, pe un podium special amenajat în apropierea sfântului locaș. Din soborul de preoți și diaconi care l-a însoțit pe Înaltul Ierarh au făcut parte: Părintele Vicar Eparhial, Părintele Secretar Eparhial, Părinți Consilieri de la Centrul Eparhial, precum și alți preoți și ieromonahi.
Cu acest prilej, Înaltul Ierarh a hirotonit întru preot pe seama Parohiei Ocnița I, Protoieria Târgoviște Nord, pe tânărul diacon Ionuț Vasilache, absolvent al Facultății de Teologie și Științele Educației a Universității “Valahia” din Târgoviște.
Actul de sfințire a bisericii a fost citit de Pr. dr. Ionuț Adrian Ghibanu, Vicar eparhial, după care, Pr. Silviu Danciu, Protopop al Protoieriei Târgoviște Nord, a rostit cuvântul de bun venit adresat Chiriarhului nostru, iar Pr. paroh Sorin Neculăescu, în cuvântul său, i-a mulțumit Înaltului Ierarh, precum și tuturor celor implicați în restaurarea bisericii, pentru contribuția la realizarea acestui frumos demers.
Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Nifon a evidențiat, în cuvântul adresat celor prezenți, importanța resfințirii acestei biserici, adevărată bijuterie de artă bisericească ce aparține gloriei culturale și spirituale a istoricei Cetăți de Scaun muntene, sigura din zonă cu pictură exterioară.
Înaltpreasfinția Sa a evocat rolul deosebit al bisericii, ca locaș de cult, pentru viața comunității, dar și a fiecărui credincios în parte. Ca instituție, Biserica este acea forță vie, întemeiată de Mântuitorul Hristos pentru mântuirea oamenilor, care înnoiește, renaște spiritual, inspiră și aprofundează vocația umană spre veșnicie. Ea unește cerul cu pământul, veșnicia cu timpul și divinul cu umanul. Biserica este locul din care izvorăște harul lui Dumnezeu care sfințește omul și comunitatea, iar sfințenia provine din Sfântul Altar, Sfintele Taine și mai ales Sfânta Liturghie. De aici provine puterea extraordinară și invincibilă a Bisericii. Noblețea, actualitatea și frumusețea învățăturii creștine este cea care stă la baza civilizației românești și europene, plămădind permanent în lumea noastră tot ce este frumos și bun.
Biserica strămoșească reprezintă ghidul peste vremuri al neamului nostru, orientarea lui spre veșnicie și profunzime, în lumina Învierii lui Hristos. De aceea, avem datoria, cu toții, ca membri ai Bisericii să sprijinim transformarea aproapelui conform Evangheliei lui Hristos, pentru că a fi creștin, înseamnă a fi bun, drept, înțelept, iubitor de adevăr, plin de dragoste după dorința lui Dumnezeu.
Înaltul Ierarh a acordat rangul de ”iconomstavrofor” preoților Sorin Neculăescu și Mihail Grigorescu.
Reamintim că prima biserică a fost ctitorită între anii 1832-1833 și a fost consolidata, iar pictura interioara si exterioara a fost restaurata între anii 2017-2024.
BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI