Dum. dec. 22nd, 2024

Somnul se schimba progresiv odata cu varsta, devenind mai superficial, mai scurt, cu treziri nocturne mai frecvente si cu mai mult timp petrecut in pat inainte de a putea adormi. Este important sa diferentiati toate aceste schimbari datorate varstei de ceea ce este adevarata insomnie.

Daca nu dormiti bine, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra pentru a evalua cauzele posibile si a sugera un tratament. Medicamentele utilizate pentru insomnie pot fi periculoase atunci cand sunt utilizate in mod abuziv, deci ar trebui sa fie luate intotdeauna sub supraveghere medicala.

Iata, asadar, ce trebuie sa faceti in cazul in care nu doriti sa tratati insomnia cu medicamente

  1. Reguli de igiena a somnului

O igiena buna a somnului implica crearea unui context ideal de somn: mentinerea unui program regulat de dormit, evitarea stimulentelor si a alcoolului si acordarea atentiei mediului dvs.

Dormitorul ar trebui sa fie un loc de dormit si nimic altceva. Majoritatea oamenilor prefera o camera intunecata si racoroasa, care nu contine dispozitive cum sunt televizorul sau tabletele sau alte tipuri de distrageri. 

Indiferent unde va aflati, incercati sa nu utilizati dispozitive cu ecrane luminoase cu cel putin o ora inainte de culcare. Pe langa faptul ca va mentin treaz si alert, majoritatea televizoarelor si telefoanelor emit lumina albastra electronica, ceea ce va poate mentine creierul treaz mai mult timp. Lumina din mediu poate afecta atat calitatea cat si cantitatea somnului. Intunericul determina creierul sa elibereze melatonina pentru un efect calmant. Ca urmare, este important sa va minimizati expunerea la lumina inainte de a merge la culcare. Chiar si lumina de pe computer, televizor sau alt dispozitiv poate ingreuna adormirea. Nu permiteti aceste dispozitive in dormitor si creati un spatiu intunecat folosind perdele care blocheaza lumina sau o masca pentru ochi.

  1. Evitati consumul de cofeina si alimente inainte de culcare

Drumul catre un somn bun incepe cu mult timp inainte de culcare, mai exact, cu aproximativ sase ore inainte, cand savurati ultima bautura cu cofeina din zi.

Aceasta poate ramane in sistem pana la noua ore, deci, daca doriti cu adevarat sa dormiti bine, luati in considerare evitarea consumului anumitor tipuri de ceai, al cafelei si al bauturilor racoritoare dupa ora 12.

Majoritatii oamenilor le este greu sa doarma pe stomacul gol, dar sa va culcati cu stomacul gol poate avea efecte la fel de negative asupra somnului. Daca puteti, luati cina cu aproximativ patru ore inainte de culcare, evitand orice aliment greu de digerat si consumul de zahar.

  1. Adaugati la dieta zilnica suplimente de magneziu

Daca ati avut vreodata probleme cu somnul, probabil ca sunteti familiarizat cu utilizarea melatoninei care va ajuta corpul sa adoarma, dar daca descoperiti beneficiile magneziului veti afla ca printre cele mai importante roluri este reglarea somnului.

Acest mineral joaca un rol important in diferite functii corporale: metabolismul, reglarea zaharului din sange, sanatatea oaselor si functia nervului si a muschilor, printre altele. Si joaca, de asemenea, un rol crucial in somn . 

Acestea fiind spuse, pentru a avea un somn odihnitor si linistitor este bine sa va reglati igiena somnului, sa evitati consumul de alimente si cofeina inainte de somn si sa suplimentati aportul zilnic de magneziu.

Sursa foto: pixabay.com