18 aprilie 2024
Noutățile despre legea pensiilor, dezbătute la Titu, Găești și Târgoviște

Noutățile despre legea pensiilor, dezbătute la Titu, Găești și Târgoviște

dsc_0217Comunicat de presă

Secretar de stat în Ministerul Muncii și Justiției Sociale, vizită în județul Dâmbovița

 

           

            Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Daniel Comănescu, a participat la vizita de lucru pe care Adrian Marius Rîndunică, secretar de stat în Ministerul Muncii și Justiției Sociale, a efectuat-o în județul Dâmbovița, în localitățile Titu, Găești și Târgoviște.

În fiecare dintre localitățile amintite au avut loc întâlniri oficiale cu autoritățile locale și centrale, tema principală a discuțiilor fiind prevederile noii legi a pensiilor. Dată fiind importanța subiectului pentru comunitățile locale, la dialog au mai participat atât reprezentanți ai instituțiilor de profil, precum și numeroși cetățeni interesați de această temă. Au fost prezenți: senatorul Adrian Țuțuianu – vicepreședintele Senatului României, Carmen Holban – deputat, Daniel-Cristian Stan – primarul municipiului Târgoviște, Ionuț Săvoiu – administrator public al județului, Cătălin Rădulescu – viceprimarul municipiului Târgoviște, Mariana Soare – director executiv adjunct, Casa Județeană de Pensii Dâmbovița.

Principalele aspecte supuse atenției au vizat noutățile legii pensiilor, proiect care, în prezent, se află în dezbatere publică.

În cadrul intervențiilor avute, Adrian Marius Rîndunică a subliniat importanța unei informări corecte a proiectului privind legea pensiilor, a cunoașterii noilor prevederi de către toți cetățenii, îndeosebi de către toate persoanele care beneficiază de pensie sau care se apropie de vârsta pensionării. De asemenea, demnitarul a făcut apel la toți participanții să formuleze propuneri cu privire la cele discutate, astfel încât noul proiect al legii pensiilor să fie unul care să le răspundă așteptărilor și nevoilor tuturor celor care vor beneficia de pensie.

Secretarul de stat a subliniat faptul că acest proiect se bazează pe zece principii, dintre care cele mai importante sunt contribuția, egalitatea, imprescriptibilitatea și solidaritatea socială. Principalele noutăți vizează definirea clară a pensionarilor, asigurarea stagiului minim de cotizare la 15 ani, adăugarea programelor de masterat și doctorat la perioadele de contribuție, precum și debirocratizarea în ceea ce privește informațiile (se urmărește transmiterea datelor privind stadiul contribuțiilor de la ANAF către Casele de Pensii). Mai mult decât atât, oficialul a precizat că, în domeniul asigurărilor facultative, fiecare persoană își va putea cumpăra, în anumite condiții, vechimea pentru 5 ani, fiind acceptată și plata parțială. Au mai fost prezentate prevederile referitoare la pensia anticipată, pensia de invaliditate, pensia de urmaș, pensia minimă, dar și formula de calcul a pensiei (suma punctajelor anuale + valoare punctului de referință).

Prezentările au fost urmate de un dialog constructiv între secretarul de stat și cetățenii prezenți la discuții, cu întrebări și răspunsuri punctuale referitoare la problematicile prezentate.

 

 

Biroul Comunicare, Relații Externe al Consiliului Județean Dâmbovița

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial