❚ În timp ce viceprimarul PSD-ist Constantin Dinu agreează o colaborare cu Dinamo și Prahova Tomșani, consilierii PDL, susținuți pe față de primarul PSD-ist Vasile Goran, sprijină un proiect cu Albota recomandat de senatorul PDL Mircea Andrei ❚ În tot acest timp, Flacăra s-a stins la Valea Lungă, dispărând și din Liga a 4-a, asta pentru că aproape toți consilierii USL nu au acceptat în primăvară ca ea să revină la Moreni, văzând în asta tot combinații politice
O ploaie de vară s-a abătut peste Moreni chiar în momentul în care am ajuns în fața primăriei. „O fi semn bun? De ședința asta depind multe în fotbalul local, poate chiar viitorul lui”, ne întâmpină profesorul Costel Gyorgy, invitat să își spună punctul de vedere în fața consilierilor locali. La ora 18.00 în sală nu sunt prezenți decât șase consilieri din 19, pentru a se aduna într-un final 12. Jumătate sunt de la PSD, jumătate de la PDL, le lipsesc câte doi consilieri, plus cei trei de la PNL. „Mulți dintre colegii noștri sunt plecați în concediu și nu au putut fi prezenți. În plus, pentru acest gen de ședințe, consilierii nu primesc bani”, încearcă o explicație viceprimarul Constantin Dinu. ,,Trebuie să fim atenți cum votăm. Pentru a avea girul nostru, oricare dintre cele două proiecte de pe ordinea de zi trebuie să întrunească jumătate plus unu din numărul total de consilieri, adică 10 voturi, ori noi suntem 12 cu toții prezenți aici”, atenționează unul dintre consilieri.
Flacăra Moreni, cu sediul în București (?!)
Primim și noi documentele care fac parte din mapa ședinței, unde descoperim două propuneri de parteneriat pentru CL al Municipiului Moreni. Una cu Asociația „Fotbal Club Flacăra Moreni”, un partener privat cu sediul în București, Bd. Ion Ionescu de la Brad, 57-59, sector 1, reprezentată de Virgil Munteanu (?), iar cealaltă cu Clubul Sportiv Prahova Tomșani, reprezentată de Ion Mihai și cu Dinamo 1948 S.A., reprezentată de Ion Moldovan. „Ce club e acesta Flacăra Moreni cu sediul în București?”, își exprimă nedumerirea consilierii prezenți, în timpul discuțiilor de „încălzire”. Chiar și pe noi ne surprinde acest acord de parteneriat apărut pe neașteptate care, din sursele noastre, nici măcar nu era trecut pe ordinea de zi cu câteva ore înainte de ședință. Chiar dacă nesemnat, cei de la „Flacăra Moreni” (a nu se înțelege echipa care nu s-a înscris în Liga a 4-a, cedând locul celor de la Tisenmetal Colibași) vin și cu un proiect de buget pentru Liga a 3-a, obligându-se să acopere cheltuieli totale de 386.590 de euro, fără a include aici primele de joc, masa și cazarea pentru cantonamentul săptămânal, plus cantonamentul de iarnă. „Pe lângă faptul că vor susține și activitatea la nivelul centrului de copii și juniori, acești parteneri și-au luat obligația de a aduce modernizări bazei sportive”, a ținut să precizeze primarul Vasile Goran, indicând încă din start proiectul său favorit. Partenerul impune și niște clauze dure, solicitând anumite despăgubiri, unele ajungând până la 5.000.000 de euro (!), până la un punct de înțeles, de vreme ce acoperă toate cheltuielile existente. De partea cealaltă, Dinamo și Tomșani nu prezintă un buget de cheltuieli, activitatea juvenilă rămâne în atribuțiunile autorităților locale, în schimb oferă posibilitatea juniorilor băștinași să fie promovați la Dinamo, fiind dispuși să vină la Moreni imediat și nu după ce se va schimba denumirea clubului, cum propuneau ceilalți. Cum la nivelul denumirii nu mai pot surveni modificări pe parcursul actualei ediții de campionat, lucrurile se complică pentru ceilalți, care aveau intenții de a transfera aici echipa din Albota doar în momentul în care aceasta se transformă în Flacăra. „În câteva etape se rezolvă și cu schimbarea denumirii, iar cei de la Albota pot juca sub titulatura Flacăra Moreni”, forțează primarul Goran, greșit informat ori cu intenții de a profita de puținele cunoștințele fotbalistice ale consilierilor.
Primarul și vicele, ca șoarecele cu pisica
Imediat ia cuvântul și viceprimarul Constantin Dinu, care îl contrazice fățiș pe primarul Goran, chiar dacă ambii sunt de la același partid (PSD), făcând lobby pentru varianta Dinamo-Tomșani, pe care o consideră mai serioasă și mai de viitor, existând chiar acordul federației ca echipa să își dispute meciurile de pe teren propriu la Moreni. „Vicele” dorește însă ca această echipă să se folosească gratuit de baza sportivă, solicitând votul în acest sens al consilierilor prezenți, de vreme ce taxa pentru un singur meci a fost stabilită la suma de 4.000 de lei (!). „Trebuie să fim realiști și să recunoaștem că în aceste vremuri de criză, trăim un moment fericit ca doi sponsori să își dorească să investească la Moreni într-o echipă de Liga a 3-a. Eu sunt de acord să joace aici chiar și echipa din Tomșani, indiferent de denumire, dar să plătească acea taxă de 4.000 de lei, bani care să intre în bugetul echipei de juniori CSM Moreni. Cu toate că rămân la concluzia că cea mai bună variantă era să votăm în primăvară ca Flacăra să revină la Moreni, de la Valea Lungă”, intervine și consilierul PDL Daniel Druță (Zamora). „Lăsați-mă și cu Gheorghe Ciobanu (președintele clubului Flacăra), când i-am propus să aducă echipa la Moreni, nici nu a vrut să audă”, vine răspunsul unui consilier PSD. Aruncându-ne o privire peste procesul verbal al acelei ședințe de consiliu, propunerea ca Flacăra să revină la Moreni a fost votată de numai opt consilieri, în timp ce zece s-au abținut, astfel că echipa prezidată de Ciobanu a trebuit să continue la Valea Lungă. „Credeți că noi nu am vrut să o preluăm pe Flacăra, dar nu a existat cadrul legal, regulamentar, să ne finalizăm această intenție”, completează viceprimarul Dinu. „Băi fraților, noi trebuie să avem echipă de divizia C în Moreni, vă cer imperios ca la sfârșitul acestei ședințe să votați unul dintre aceste două puncte!”, se roagă copleșit de emoții primarul Goran. „Înainte să votați, vreau să fac precizarea că am fost sunat de senatorul PDL Mircea Andrei, care m-a sfătuit să accept varianta Albota”, vine imediat replica viceprimarului. E clar că între Goran și Dinu nu mai există colaborarea din trecut. Nu e exclus ca al doilea să fie delegat de partid să candideze la Primăria Moreni, iar primul să încerce să intre în grațiile PDL-ului, dovadă și susținerea acestui proiect fotbalistic agreat de un senator al puterii.
Pe Gyorgy nu l-a ascultat nimeni
În timp ce în sală se discută de mai bine de o oră și jumătate, în biroul primarului stau la aceeași masă reprezentanții celor două proiecte, puși într-o situație jenantă. „Oamenii au făcut niște eforturi să ajungă la Moreni și chiar țineau să vă vorbească. Cum nu au cunoscut unii de existența și de intențiile celorlalți, au vrut să se retragă cu toții, dar le-am explicat că a fost vorba despre o neînțelegere și că cel mai corect ar fi să aștepte răspunsul dumneavoastră. În aceste condiții, este de înțeles că nu vor să mai apară în fața consilierilor și a presei, postura în care i-am pus nu este deloc una plăcută”, dezvăluie primarul Goran un scenariu haios, care l-ar face invidios până și pe maestrul Caragiale. I se dă cuvântul și profesorului Gyorgy, dar nu îl mai ascultă nimeni, haosul e total, atmosfera devine înăbușitoare, iar cineva solicită o pauză. Devine limpede, pentru a contracara proiectul Dinamo-Tomșani, văzut ca unul de propagandă PSD-istă, cei de la PDL au venit cu acest Albota- Flacăra Moreni, susținuți de primarul PSD-ist Goran.
Circ și în biroul primarului
Între timp la primărie apare un individ care se recomandă a fi director sportiv la echipa din Albota și care susține că gruparea argeșeană nu este dispusă să se transfere la Moreni. Este contactat telefonic primarul din Albota, care spune că nu ar mai putea susține activitatea echipei de fotbal. Mandatat de Dinamo să reprezinte clubul în această cauză, „comisarul” Moldovan nici nu mai are față de om, iar supărarea și dezamăgirea i se citesc pe fiecare rid. Într-un final, văzând dimensiunile haosului care a cuprins primăria, reprezentanții celor două proiecte se pun de acord să se întâlnească la București, în biroul președintelui dinamovist Nicolae Badea, pentru a dezvolta ceva în comun la Moreni. Consilierii locali răsuflă și ei mai ușurați, nu și viceprimarul Constantin Dinu, de vreme ce Prahova Tomșani urma să evolueze peste două zile pe stadionul „Flacăra”, cu Argeșul Mihăilești, iar taxa de 4.000 de lei trebuia plătită. Profitând de marile și multele slăbiciuni de organizare ale acestei întruniri, gândită haotic și pe fugă, consilierii PDL cer suspendarea ședinței, de vreme ce o eventuală dezbatere în Consiliul Local privind permisiunea echipei din Tomșani să evolueze gratuit pe stadion nu este cuprinsă pe ordinea de zi. Se încearcă chiar și includerea acestui nou punct pentru a fi dezbătut în continuare și pentru a exista un suport legal venit din partea Consiliului Local, însă el nu trece de votul opoziției PDL-iste. În aceste condiții, Prahova Tomșani încearcă să găsească o altă locație pentru a susține meciurile din organizare proprie, solicitând federației amânarea partidei de debut cu Mihăilești. Până la urmă, e normal să nu achite acea taxă exorbitantă de 4.000 lei de folosire pentru un singur meci a unei baze sportive aflată în paragină, unde nu curge nici măcar un strop de apă caldă. Atunci municipalitatea cu ce mai intră în această colaborare, de vreme ce toate părțile au anumite obligații financiare, numai cei de la Moreni mai vor și bani pentru închirierea bazei sportive?
Prea multe orgolii politice
Am părăsit orașul de pe Cricov cu un gust amar, dar și cu convingerea că fotbalul morenar a fost pus la pământ de orgoliile politice. În timp ce consilierii PSD au refuzat în primăvară ca Flacăra să revină la Moreni, cei de la PDL nu au acceptat acum ca Prahova Tomșani să evolueze gratuit pe stadionul urbei. Să nu mai spunem că primarul și viceprimarul, ambii PSD-iști, se înțeleg precum șoarecele cu pisica sau că un municipiu prăbușit sportiv precum Moreni își permite să dea cu piciorul unor investitori. Dacă brambureala este așa de mare în cercurile înalte morenare, ce pretenții mai avem de la oamenii de rând, fie ei și din fotbal? Acolo ceva e putred, iar orgoliile politice sunt așa de mari, încât progresul rămâne o noțiune necunoscută pentru sportul morenar sau pentru comunitatea locală.
Costin Mihai