29 martie 2024
Montaniarzii dâmbovițeni, start în forță în noul sezon expediționar

Montaniarzii dâmbovițeni, start în forță în noul sezon expediționar

dsc_0171Start în forță în noul sezon expediționar

VIA FERRATA ASTRAGALUS

         La începutul primăverii lui 2017, Clubul Montan Român din Piatra Neamț, club coordonat de celebrul alpinist Constantin (Ticu) Lăcătușu, având sprijinul societății Heidelberg Cement a amenajat în zona Rezervației Cheile Șugăului – Munticelu mai multe trasee de escaladă tip „via ferrata” (asigurare cu cabluri și mici trepte metalice), trasee de diverse lungimi și grade de dificultate.

Antrenându-se pentru viitoarele acțiuni externe ale anului 2018 (expediție spre Grossglockner–Austria sau spre vârfuri ale Alpilor scandinavici), montaniarzii dâmbovițeni grupați în jurul Asociației Chindia Jurasic Park au atacat, în cursul zilei de vineri, cel mai lung traseu din zonă, un traseu lung de 700 de metri (450 de metri urcare / 250 metri coborâre) și o diferență de nivel de 285 de metri. Traseul principal are numele de „Astragalus” și este dat de denumirea unei plante (Astragalus pseudopurpureus) – „cosajul bicăjean” sau „cosaciul lui Gușuleac”, plantă descoperită în 1933 de botanistul C. Gușuleac, plantă unică în Europa și în lume.

Echipa de bază, formată din Ileana Bocanciu, Nicu Posta și Ionel Glodeanu, a fost completată de mai tinerii Adrian Oprea (cu o performanță de 3600 m în Alpii austrieci) și Liliana Ștefan, aflată la prima tură de acest gen. Experiența anterioară (trasee similare, chiar mai grele, parcurse pe Zugspitze – Germania, Triglav – Slovenia, Dolomiți – Italia), dar și echipamentul special au condus la reușita acestei expediții inedite. Ca localizare, traseul este în apropierea Cheilor Bicazului, una din frumusețile naturale ale României. Chiar dacă pare departe, am ajuns acolo în 4-5 ore, iar a doua zi, simbolurile Târgoviștei și ale României au ajuns pe fețele calcaroase ale vârfului Turnu Mare (altitudine 1000 m). Vreme frumoasă, traseu spectaculos, transpirație, adrenalină cât cuprinde, iată rețeta unei noi ture reușite de dinozaurii dâmbovițeni.

Președinte ACJP

Nicolae Posta

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial