“Le-am spus primarilor foarte clar că în urma discuţiilor pe care le-am avut la Ministerul Dezvoltării, la Ministerul de Finanţe, s-a aprobat în Guvern o Ordonanţă de Urgenţă cu două obiective majore… În primul rând cu toţii au cerut relansarea unui mecanism care a fost utilizat şi a fost foarte util în 2015, adică împrumutul din Trezorerie.
Această Ordonanţă aprobată aduce acest mecanism din nou în prim plan, am creat o astfel de posibilitate pentru priorităţile pe care le ştiţi la nivel local. De asemenea am creat cadrul legal pentru ca din excedentul fiecărei comunităţi locale să se poată suporta cheltuieli precum partea de funcţionare, partea de arierate, hotărâri definitive de instanţă pentru plata salariilor în special din zona educaţiei, corecţii financiare, chiar şi plata unor împrumuturi contractate de către comunităţile locale pentru diverse investiţii, nu era până acum posibil acest lucru.
Deci, practic s-a reglat ceea ce dânşii cereau încă de anul trecut pentru continuarea acelor proiecte aflate în derulare, lansare de proiecte noi şi cheltuielile punctuale pe care le au la nivelul comunităţilor. Pot să fie, nu ascundem, situaţii în care pot fi comunităţi locale care nu au nici partea de excedent, nu au nici posibilitatea să se împrumute şi atunci poate au blocaje în zona de funcţionare şi atunci o să găsim soluţii la nivel de Guvern pentru ca lucrurile să nu fie blocate nici în aceste situaţii.
În ceea ce priveşte achiziţiile publice, trebuie să clarificăm cum trebuie să arate într-un final legislaţia primară pe achiziţii publice şi cea secundară. Adică cu nimic mai mult sau în plus faţă de ce prevede legislaţia europeană sau alte prevederi legale din alte ţări acolo unde ne raportăm ca şi exemplu. Deci, cât mai simplu… (…) Nu avem voie să oprim o achiziţie pentru faptul că sunt suficienţi oameni la structura locală a ANAP-ului de exemplu şi că organizarea unei proceduri trebuie să depindă de prezenţa unei persoane din acea structură, nu, deci lucrurile acestea se vor încheia.
Deci, cât mai simplu, nu trebuie să verificăm de două ori acelaşi lucru…”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici.