Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, vizită în județul Dâmbovița
Astăzi, 18 mai 2018, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, se află în județul Dâmbovița, în cadrul unei vizite oficiale. Programul ministrului în județ a debutat cu o întâlnire de lucru, desfășurată la sediul Consiliului Județean Dâmbovița, la care au participat: Daniel Comănescu – președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Luciana Cristea – vicepreședinte al Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu – vicepreședintele Senatului României, Ivan Vasile Ivanoff – secretarul județului, Antonel Jîjîie – prefectul județului, Florina Mureșan – subprefectul județului, conducerea Primăriei Municipiului Târgoviște, șefi ai serviciilor publice deconcentrate și ai structurilor aflate în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, parlamentarii Claudia Gilia, Carmen Holban și Corneliu Ștefan. De asemenea, au mai fost prezenți: chestor principal de poliție Alexandru Cătălin Ioniță – inspector-general al Poliției Române, colonel Ionuț Cătălin Sindile – prim-adjunct al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, general de brigadă Dan Paul Iamandi – inspector-general al IGSU, comisar-șef Marius Tache – director de cabinet al Ministrului Afacerilor Interne, Mădălina Iancu – consilier ministru.
Demnitarul a purtat discuții cu cei prezenți la eveniment, pe care i-a invitat să îi prezinte principalele probleme instituționale cu care se confruntă în derularea activității. Astfel, unul dintre principalele subiecte abordate a vizat clarificarea aspectelor juridice referitoare la sediul Poliției Municipiului Târgoviște, sens în care ministrul Carmen Daniela Dan a precizat că se analizează posibilitatea unei intervenții legislative care să soluționeze problematica prezentată. Alte subiecte abordate au făcut referire la următoarele chestiuni: solicitarea de sprijin financiar pentru reabilitarea sediilor de poliție din mediul rural; modificări legislative privind statutul polițistului, respectiv a sporirii protecției autorității acestuia; posibile măsuri de remediere a deficitului de personal, dotarea structurilor din subordinea ministerului cu echipamente și utilaje de lucru; asigurarea ordinii publice în proximitatea unităților școlare de învățământ și pe durata examenelor naționale; normele de aplicare a legii privind ecarisarea teritoriului, dar și a legii privind confiscarea masei lemnoase tăiate ilegal; modul de organizare a secțiilor de poliție în mediul rural.
La rândul său, ministrul Carmen Daniela Dan i-a asigurat pe directorii structurilor din subordinea ministerului de întreg sprijinul său în soluționarea aspectelor prezentate și a subliniat faptul că, în calitate de ministru, are trei mari priorități, după cum urmează: 1) reducerea deficitului de personal, sens în care există la nivelul ministerului o strategie care urmează a fi implementată; 2) îmbunătățirea bazei logistice și dotarea cu echipamente; 3) îmbunătățirea cadrului legislativ în vederea creșterii performanței structurilor din cadrul MAI. De asemenea, a mai făcut următoarele precizări: în prezent, se dorește și se analizează posibilitatea extinderii parteneriatelor între autoritățile locale și structurile din subordinea ministerului și la nivelul poliției și jandarmeriei; Ministerul Afacerilor Interne își propune, pentru anul în curs, reabilitarea a 250 de sedii de poliție la nivel național; către finalul semestrului II al anului în curs, vor fi achiziționate mai multe autospeciale, județul Dâmbovița fiind unul dintre beneficiari; în viitor, se urmărește descentralizarea mecanismului de acordare a gradelor; 30 de mașini de poliție vor ajunge, în acest an, în județul Dâmbovița; va fi mărit bugetul pentru achiziționarea de echipamente.
În încheiere, ministrul a precizat că, prin efort comun, vor fi soluționate toate problematicile actuale și a punctat faptul că întărirea autorității polițistului înseamnă întărirea autorității statului, ceea ce presupune existența unei bune pregătiri profesionale, inclusiv fizico-tactice.
Ulterior întâlnirii, ministrul s-a deplasat în localitatea Văleni-Dâmbovița, unde a vizitat locuințele afectate de calamități.
Urmare a pagubelor produse de alunecările de teren în localitățile dâmbovițene în luna martie 2018, Consiliul Județean Dâmbovița a alocat suma de 140.000 lei familiilor din comunele Văleni-Dâmbovița și Glodeni, ale căror gospodării au fost avariate. Un număr de 28 de familii au primit sprijin financiar (20 de familii din localitatea Văleni-Dâmbovița și 8 familii din localitatea Glodeni), suma ridicându-se la 5.000 lei. Această valoare a fost acordată fiecărei familii prin intermediul Societății Naționale de Cruce Roșie – Filiala Dâmbovița. De asemenea, prin HG nr. 175/04.04.2018, 24 de familii și persoane singure din județul Dâmbovița (16 din VăleniDâmbovița și 8 din Glodeni), aflate în situații de necesitate – cauzate de inundații și alunecări de teren produse în cursul lunii martie, au primit suma 215.500 lei și, prin HG nr. 178/04.04.2018, județul Dâmbovița a primit, sub formă de ajutoare umanitare interne de urgență, cu titlu gratuit, materiale de construcții ce au fost scoase din rezervele statului. Este vorba despre materiale în valoare de 644,377 mii lei, care au ajuns, în urmă cu câteva zile, în județul Dâmbovița, și care vor fi folosite pentru realizarea locuințelor celor care se confruntă cu această problemă.
Mai mult decât atât, prin HG nr. 177/04.04.2018, județul Dâmbovița a primit suma de 2.150.000 lei pentru refacerea unor obiective de infrastructură rutieră din comunele Glodeni și Văleni-Dâmbovița, afectate de calamități.
Biroul Comunicare, Relaţii Externe al Consiliului Județean Dâmbovița