La Iași continuă pelerinajul la Sfânta Parascheva. Miercuri seară, în curtea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au fost aduse, de pe Muntele Athos, și moaștele Sfântului Pantelimon.
Mii de credincioși din toate colțurile țării au așteptat și câte șase ore pentru a se închina în fața raclei.
Racla cu moaștele Sfântului Pantelimon a fost adusă de la Mănăstirea Sfântul Pavel de pe Muntele Athos.
Preot: „Vă dorim să aveți un pelerinaj binecuvântat, Sfânta Parascheva și Sfântul Pantelimon să ne ajute, să mijlocească pentru noi, amin.”
2024 a fost declarat de Biserica Ortodoxă Romană – „anul omagial al îngrijirii bolnavilor” și „al tuturor sfinților tămăduitori”.
Preot Lucian Apopei, director comunicare Arhiepiscopia Iașilor: „Sfântul Pantelimon a lucrat pentru tămăduirea celor bolnavi. A fost medic, a fost doctor, a săvârşit numeroase minuni. Sfintele sale moaște au fost binefăcătoare și după trecerea sa la cele veșnice.”
Sfintele rămășițe vor rămâne la Catedrala Mitropolitană din Iași până săptămâna viitoare.
Credincioși: „Noi venim de la Dorohoi, am ajuns la ora 5.30 şi de atunci stăm la rând. Să ne ajute Dumnezeu şi Maica Domnului și Sfânta Parascheva la sănătate.”
Reporter: Ați stat la rând special să vă închinaţi şi la Sf. Pantelimon?
Bărbat: „Da, da.”
Reporter: Ce sentiment vă încearcă, atunci când sunteţi acolo, lângă raclă?
Bărbat: „Un sentiment de bucurie, de împlinire.”
Femeie: „Noi suntem un grup, am venit cu preotul. Şi suntem bine şi mulţumim bunului Dumnezeu că am reuşit.”
Reporter: V-aţi adus obiecte de acasă, pe care le-aţi sfinţit?
Femeie: „Da. Pentru nepoţica mea, care are 9 luni.”
La miezul nopții, mai bine de opt mii de pelerini aşteptau să se închine.
IPS Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei: „Să le dăruiască Dumnezeu răbdare, pentru a ajunge, puțin câte puțin, lângă racla Sfintei Parascheva, lângă racla Sfântului Mucenic Pantelimon, să se aplece, pentru o clipă, în fața sfintelor moaște și să aducă mulțumirile, prin sfinți, către Dumnezeu, pentru toate binefacerile revărsate asupra lor.”
În medie, noaptea, în fiecare oră ajung să se roage lângă sfintele moaşte aproape o mie de credincioși, spun organizatorii.
Sursa: Pro TV