19 aprilie 2024

“Mâncarea pregătită în casă este mai sănătoasă decât cea cumpărată”

www.mariusbuga.ro_images_legumeOrăşenii pot consuma local şi responsabil

  • Zeci de produse tradiţionale, realizate local, îşi vor face loc pe mesele orăşenilor

  • 560 de femei din mediul rural vor urma cursuri pentru a produce şi a vinde legal conserve de legume şi fructe

84% dintre românii din mediul urban cred că “mâncarea pregătită în casă este mai sănătoasă decât cea cumpărată”. Totuşi, orăşenii nu au timpul sau spaţiul pentru a prepara alimentele acasă, alături de cei dragi.1 Femeile de la ţară, în schimb, dau viaţă unor reţete delicioase, zi de zi. Cu toate acestea, produsele făcute în casele lor, nu pot fi vândute, legal, orăşenilor.

Pe baza acestor nevoi, a luat naştere Anotimpuri la borcan, un proiect care va dezvolta mediul rural românesc şi va ajuta oamenii din oraşe să mănânce mai sănătos şi să susţină economia locală.

Anotimpuri la borcan oferă, gratuit, femeilor care locuiesc în satele din regiunile Sud-Muntenia, Centru și București-Ilfov, trei instrumente care să le permită să răspundă cererii de produse sănătoase, a orăşenilor.

Astfel, prin proiect, 560 de femei vor urma cursuri gratuite, acreditate, despre producţia sigură şi legală a fructelor şi a legumelor conservate. Apoi, vor fi ajutate să obţină actele necesare vânzării produselor iar, spre finalul proiectului, vor fi deschise trei centre culinare avizate igienic şi sanitar, unde să îşi pună în valoare reţelele tradiţionale, în siguranţă pentru consumator. Centrele vor funcţiona în mediul rural, acolo unde vor exista cele mai multe grupe de cursante care doresc să producă şi să vândă conserve din fructe şi legume.

Înscrierile la cursuri au loc continuu, până la momentul epuizării celor 560 de locuri, în toate cele trei regiuni. Singurele condiţii pentru a participa sunt următoarele: doamnele şi domnişoarele să fie domiciliate în mediul rural, să fi absolvit nivelul minim de şcolarizare obligatorie şi să nu fie angajate în prezent.

La finalul proiectului Anotimpuri la borcan, 560 de femei din mediul rural vor putea produce şi vinde legal conserve de legume şi fructe. Deşi produsele vor fi realizate în centrele culinare organizate prin proiect, conservele îşi vor păstra acelaşi gust tradiţional şi aceeaşi valoare nutritivă ca şi când ar fi realizate în casele gospodinelor. Astfel, orăşenii preocupaţi de un stil de viaţă sănătos şi de încurajarea economiei locale vor avea la dispoziţie zeci de produse pe care să le cumpere cu încredere.” (dr. Anca Ştefan, preşedinte Asociaţia React).

Cursurile sunt gratuite şi se vor desfăşura în satele sau comunele în care se formează grupe de minimum 20 de persoane. Pentru înscriere şi alte detalii, pot fi contactaţi experţii de recrutare: Viorica Toader (viorica.toader@asociatiareact.ro, 0732 222 311) şi Nicoleta Steriopulo (nicoleta@asociatiareact.ro, 0732 714 841).

Ocupare şi antreprenoriat rural” este numele oficial al proiectului „Anotimpuri la borcan”. Acesta este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investeşte în Oameni!

1 Conform cercetarii “In bucataria romanilor. De la raft in farfurie”, realizata de Nielsen Romania in 2013.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial