mar. dec. 24th, 2024

Sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit NIFON, au avut loc, la Reşedinţa Eparhială din Târgovişte, lucrările anuale a Adunării Eparhiale din Arhiepiscopia Târgoviştei.

Întrunirea, din Aula “Decenium”, a Consiliului Eparhial, a deschis manifestările festive, iar, apoi, la Paraclisul Reşedinţei Mitropolitane, a avut loc slujba Te Deum-ului, la care au participat, pe lângă membri Adunării Eparhiale şi invitaţii speciali: profesori de la şcolile de teologie eparhială, stareţi şi stareţe etc. Înaltpreasfinţia Sa, în calitate de preşedinte, a inaugurat lucrările sesiunii anuale, statutare, a Adunării Eparhiale şi a subliniat, în cuvântul său, rolul deosebit al întrunirii acestei structuri administrative eparhiale.

Înaltul Ierarh a făcut, după aceea, o scurtă prezentare asupra activităţii sectoarelor de activitate ale Centrului Eparhial în cursul anului 2012, iar, apoi, a prezentat perspectivele şi provocările pastoral-misionare ale Eparhiei noastre. După epuizarea discuţiilor din comisii, au fost susţinute, în Aula, “Sf. Voievod Neagoe Basarab”, rapoartele de activitate, de către reprezentanţii fiecărui sector eparhial fiind prezentate şi adoptate, ca hotărâri, în plenul adunării.

Câteva aspecte care au reieşit din rapoartele sectoarelor eparhiale merită amintite, şi anume: numeroasele şantiere de construcţie de noi biserici; numirile de preoţi şi de diaconi, dar şi resfinţirile, târnosirile şi punerile de piatră de temelie, din anul trecut.

Ca realizări deosebite, menţionăm: rodnica activitate editorială, reprezentată de tipărirea a numeroase volume, din care amintim: “În slujba Bisericii şi a neamului românesc”, cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la urcarea pe tronul Ţării Româneşti a voievodului Neagoe Basarab (1512-1521); „Ctitor de spiritualitate, cultură şi limbă românească”, la împlinirea a 380 de ani de la urcarea pe tronul Ţării Româneşti a voievodului Matei Basarab (1632-1654) şi “Marea Pravilă a unităţii de credinţă şi de neam”, cu ocazia împlinirii a 360 de ani de la tipărirea, la Târgovişte, a “Îndreptării Legii” (1652); Broşura misionară “Taina Sf. Maslu şi îngrijirea bolnavilor” şi Almanahul Bisericesc pe anul 2013; preocuparea pentru restaurarea unor biserici – monument istoric; diverse şi complexe proiecte filantropice, de asistenţă şi consiliere socială, precum combaterea violenţei domestice, a traficului de droguri şi de persoane sau ajutorarea populaţiei afectate de calamităţi naturale, dar şi finalizarea Centrului Social Creştin al Arhiepiscopiei Târgoviştei

În încheiere, înainte de discuţiile referitoare la cele prezentate, s-au dezbătut şi aprobat obiectivele pe care Arhiepiscopia Târgoviștei şi le-a propus pentru anul 2013. Acest an ne va oferi bucuria unor alese sărbătoriri, dacă ţinem seama de reverberaţiile sale simbolice, deosebite, care ne vor permite să omagiem pe: “Sf. Împăraţi Constantin şi Elena şi 1700 de ani de la emiterea Edictului de toleranţă de la Milano, carta libertăţii creştine şi a libertăţii religioase”, 325 de ani de la urcarea pe tronul Ţării Româneşti a Voievodului Martir Constantin Brâncoveanu (1688) şi 420 de ani de la urcarea pe tron a Voievodului martir Mihai Viteazul, primul şi paradigmaticul unificator al românilor într-un singur stat (1593).

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIŞTEI