28 martie 2024
Locul unde minunile chiar se întâmplă! CENTRUL DE LA GURA OCNIŢEI, EXCELENŢĂ ÎN RECUPERAREA NEURO-MOTORIE A COPIILOR DIN ÎNTREAGA ŢARĂ!

Locul unde minunile chiar se întâmplă! CENTRUL DE LA GURA OCNIŢEI, EXCELENŢĂ ÎN RECUPERAREA NEURO-MOTORIE A COPIILOR DIN ÎNTREAGA ŢARĂ!

salariatiImaginaţi-vă că aveţi un copil „special”, adică acel copil care, în dezvoltarea sa, nu se încadrează în parametrii normali sau care s-a născut cu un sindrom genetic sau cu o paralizie cerebrală, cu un picioruş strâmb congenital, sau cu un sindrom hipoton sau cu orice altă afecţiune gravă, care pune sub semnul întrebării normalitatea vieţii lui. Părinţii români sunt cuprinşi de disperare doar la gândul că micuţul lor „altfel” nu va avea nicio şansă de integrare, nu va avea unde să se recupereze, nu va avea, în România, parte de un tratament corespunzător. În lipsa informaţiilor care ar trebui să fie pe toate drumurile, şi în special oferite de medicii de familie şi de medicii pediatri, aceşti părinţi disperaţi, epuizaţi de investigaţii, speriaţi de incompetenţa şi nepăsarea care a pus stăpânire pe întreaga ţară, caută soluţii. Mulţi dintre ei, ajung la cabinete private care-i usucă de bani sau fac naveta la Bucureşti şi nu se ştie dacă au norocul să lucreze cu oameni care ştiu ce au de făcut, iar atunci se pierde timp preţios sau se agravează afecţiunile existente.

Judeţul Dâmboviţa are unul dintre cele mai bune centre de recuperare neuro-motorie  pentru copii din ţară. Un adevărat model de bune practici şi de excelenţă. Se află la Gura Ocniţei, la aproximativ 10 kilometri de Târgovişte, într-o clădire veche din 1959. După „reforma” din sănătate din 2012, acest centru, care este unul dintre cele mai de preţ bunuri ale judeţului Dâmboviţa, a devenit secţie a Spitalului Judeţean, nu mai are personalitate juridică, dar are acelaşi personal calificat la cele mai înalte standarde.

5 medici, 16 kinetoterapeuţi şi specialiştii în electroterapie, termoterapie şi hidroterapie sunt atât de bine pregătiţi şi atât de dedicaţi muncii lor, încât reuşesc să facă, pentru mii de copii din întreaga ţară, adevărate minuni.

Aici, părinţii şi micuţii lor nu găsesc doar speranţă şi o vorbă bună, ci au parte de un tratament cu rezultate uluitoare. Şi asta, în condiţiile în care dotările sunt departe de ceea ce ar fi nevoie în anul 2018, din cauza monstruoasei subfinanţări a sănătăţii.

Unul dintre cei mai străluciţi medici de recuperare din România, Elena Tomşa, reuşeşte să găsească soluţii acolo unde alţii doar ridică din umeri. Iar copilaşul căruia nu i se dăduse altă şansă decât o viaţă într-un cărucior cu rotile, se ridică şi merge. Da, la Gura Ocniţei, inclusiv copiii paraplegici sau cu spino bifida sau cei cu afecţiuni neurologice grave  învaţă să meargă, să fie independenţi, să trăiască, în cele din urmă, frumos.

La Gura Ocniţei, nu există discriminare, nu există „nu se poate”, nu există în niciun caz politica struţului. Aceşti oameni îşi asumă, cu perseverenţă, răbdare şi suflet, fiecare caz în parte. Cea mai mare satisfacţie a lor este recuperarea încă unui copil.

Cu salariile tăiate de onor guvernarea actuală, cu lipsuri şi neajunsuri, cu bunuri pentru centru cumpărate din propriile buzunare, medicii şi kinetoterapeuţii de la Gura Ocniţei continuă să facă, în fiecare zi, minuni adevărate. Ascultă mii de poveşti, empatizează cu părinţii şi oferă şanse.

Nu de puţine ori, ajung aici micuţi nenorociţi de aşa-zişi specialişti din cele mai cunoscute unităţi medicale private. Părinţii au pierdut deja timp, bani şi resurse sufleteşti. Medicii şi kinetoterapeuţii o iau de la capăt şi, în scurt timp, încep să se vadă rezultatele.

Managerul Spitalului Judeţean Târgovişte, dr. Claudiu Dumitrescu, a declarat, pentru Cronica de Găeşti, că Secţia de recuperare neuro-motorie copii de la Gura Ocniţei reprezintă, într-adevăr, un model de excelenţă la nivel naţional. „Echipa este foarte bună, are rezultate recunoscute. Primim permanent telefoane din întreaga ţară, pentru internări. Din păcate, dotările nu sunt la standardele pe care ni le dorim, din cauza lipsei resurselor financiare. Discut cu părinţii internaţi împreună cu copiii şi sunt cu toţii foarte mulţumiţi de serviciile medicale pe care le primesc”.

Pentru cei interesaţi, iată o listă, care nu este exhaustivă,  a afecţiunilor tratate cu succes la Secţia de Recuperare Neuro-motorie Copii de la Gura Ocniţei:

  1. Sechele după leziuni de neuron motor central prin factori prenatali şi postnatali (paralizii cerebrale şi alte sindroame paralitice, cu toate formele clinice: spastice, diskinetice, ataxice, hipotone şi mixte);
  2. Sechele după leziuni ale unităţii motorii – sistemul motor periferic
  3. leziuni ale nervilor, rădăcinilor şi plexurilor nervoase – mononevrite, radiculite şi poliradiculonevrite, sechele posttraumatice cu leziuni nervoase secundare etc.
  4. leziuni medulare: poliomielite, mielomeningocelul operat, leziuni traumatice etc.
  5. afecţiuni musculare şi neuro-musculare.
  6. Malformaţii şi deformaţii congenitale ale sistemului osteoarticular şi ale muşchilor, înainte şi după intervenţie chirurgicală:
  7. deformaţii congenitale ale membrului inferior (luxaţii şi subluxagii congenitale de şold, picior strâmb congenital etc)
  8. deformaţii congenitale ale membrului superior
  9. malformaţii şi anomalii congenitale ale coloanei vertebrale, coaste şi stern (scolioză congenitală, spino bifida etc.)
  10. artrogripoza multiplă congenitală
  11. osteocandrodisplazii
  12. Sechele după leziuni traumatice cranio-cerebrale, ale sistemului osteoarticular, ale tendoanelor şi muşchilor, ale nervilor şi măduvei spinării.
  13. Afecţiuni sau sechelele afecţiunilor sistemului osteoarticular ale muşchilor şi ţesutului conjunctiv
  14. dorsopatii deformante (cifoze, lordoze, scolioze, osteocondrita vertebrală juvenilă, Scheurmann etc.)
  15. spondilopatii
  16. artropatii şi poliatropatii inflamatorii
  17. artropatii infecţioase
  18. sinovite, tenosinovite, bursite, miozite
  19. osteopatii, osteonecroze, osteocondrita juvenilă cu diverse localizări etc.
  20. Anomalii cromozomiale (sindrom Down, sindrom Cri-Du-Chat erc.)
  21. Întârziere în dezvoltarea fizică şi psihică din cauza malnutriţiei proteino-calorică şi a altor carenţe nutriţionale
  22. Sechele rahitism, cu modificări osoase, articulare şi musculare.

Cei care doresc mai multe informaţii despre serviciile, condiţiile şi afecţiunile tratate la Gura Ocniţei, în judeţul Dâmboviţa, pot apela numărul de telefon 0725789798. De asemenea, consultaţiile şi internările se pot programa la numărul de telefon 0731332158, de luni până vineri, până la ora 15.00.

 

sursa  – Cronica de Găeşti

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial