19 aprilie 2024
Leo Badea – “Avem o creştere în termeni REALI!”

Leo Badea – “Avem o creştere în termeni REALI!”

“Din punct de vedere statistic, România a avut a patra creştere economică din Uniunea Europeană în trimestrul al doilea. Acest lucru ne arată că trebuie să se intervină în România cu măsuri de creştere economică, de stimulare a ocupării forţei de muncă şi, în acest sens, toate analizele pe care noi le-am făcut la nivel guvernamental ne arată că avem o creştere în termeni reali mai mare cu 0,5% comparativ cu trimestrul 1 al acestui an.

Produsul Intern Brut PIB a înregistrat o creştere cu 1,2% faţă de anul trecut şi a crescut comparativ cu semestrul 1 al anului 2011 cu 0,8%. PIB-ul a crescut în ritmul aşteptat, doar că asta nu înseamnă că, dacă PIB-ul creşte, se îmbunătăţeşte rapid ocuparea forţei de muncă şi, în percepţia tuturor, calitatea vieţii. În acest context, a avut loc vizita FMI la Bucureşti. Eu am un punct de vedere personal faţă de acest lucru.

Consider că această instituţie, pe unde a fost, nu a făcut lucruri foarte bune, dar consider că trebuie să negociem şi să convingem experţii FMI de ceea ce trebuie făcut în România. Acelaşi punct de vedere l-am avut şi înainte ca PSD să fie la guvernare şi anume că FMI vine cu un set de foarte multe politici şi nu înţelege foarte bine ceea ce se întâmplă în ţara respectivă.

FMI a acceptat pentru acest an unele propuneri ale guvernului, cum ar fi reîntregirea salariilor bugetarilor nominale. Mai sunt şi o serie de măsuri cu care sunt în curs de discuţie legate de finalizarea draft-ului de act normativ pentru impozitarea veniturilor excepţionale, o formulă de impozitare care va fi realizată în urma asistenţei acordată de experţii Băncii Mondiale, nu dorim să introducem coplata în spitale, vrem o dezbatere publică privind acest sistem.

FMI aşteaptă un studiu de impact asupra măsurilor propuse de noi, astfel încât acestea să nu afecteze echilibrul bugetar pe termen scurt şi mediu. Este foarte greu să faci o dezvoltare economică fără să iei măsuri de încurajare a consumului. În acest sens, reducerea TVA-ului la 9% pentru produsele agroalimentare este recomandată.

Nu vedem de ce nu am putea lua această măsură. Sunt măsuri pe care guvernul şi le asumă şi vrea să le aplice”, a explicat vicepreşedintele CJD, Leonardo Badea.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial