7 mai 2024
Legea Opreşte Motorul: “Am primit avize favorabile”, spune senatorul Dragoş Popescu

Legea Opreşte Motorul: “Am primit avize favorabile”, spune senatorul Dragoş Popescu

“Primii doi pași în față au fost făcuți cu succes pentru Legea Oprește Motorul! Am primit avize favorabile, atât din partea Consiliului Economic și Social, cât și din partea Consiliului Legislativ!

❗️Proiectul, pe care l-am depus la Senat la finalul lui 2023, prevede interzicerea staționării voluntare și pe termen lung cu motorul termic pornit, în orașe și municipii.

❓Știați că mașinile cu motor termic, care staționează pe termen lung cu motorul pornit emit mai multe gaze în staționare față de atunci când se află angajate în trafic? Asta, colaborat cu informațiile privind monitorizarea calității aerului din jurul școlilor, care arată jalnic, fac ca acest proiect să fie extrem de relevant și important pentru protejarea sănătății celor mici.

Inițiativa a plecat de la părinți și a fost promovată de organizațiile Parinti de Ciresari- Piata Domenii și Ecopolis, care au dus campania Oprește Motorul deja la peste 50 de școli și grădinițe din București.

👉 Gazele emise de motoarele termice sunt extrem de nocive, în special pentru copii, ei fiind mai aproape de sursă și inhalând mult mai mult, față de noi, adulții. Deci dacă vrem copii sănătoși și care trăiesc în mediu curat trebuie să facem și noi, părinții, eforturi.

Fac câteva precizări foarte importante despre propunere:

📌 staționarea voluntară este definită în codul rutier ca fiind considerată staționarea peste 5 minute a vehiculului, nu e vorba în niciun caz de mașinile angajate în trafic, la semafor, cele care așteaptă urcarea sau coborârea pasagerilor;

📌 fac excepție de la această regulă toate vehiculele instituțiilor care sunt exceptate și de la alte reguli rutiere (poliție, jandarmerie, ambulanțe, etc), la fel sunt exceptate și anumite vehicule din construcții;

📌 este vorba strict de mașinile cu motor termic;

📌 amenda pentru abatere este cea mai mică posibilă, pentru că nu e neapărat vorba de dat multe amenzi, cât mai mult este vorba de a schimba comportamente și conștientizarea problemei poluării din orașe, în special în jurul instituțiilor de învățământ și celor sanitare”, spune Dragoş Popescu, senator de Dâmboviţa, reprezentant al Partidului Reper.

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial