În urmă cu exact 20 de ani, în ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena, trei prieteni ( Constantin Maricescu, Toni Drăguș și Victor Mihalache ) iscau primul mare act de cultură la Aninoasa: Festivalul ”Ileana Sărăroiu”.
Doar două ediții s-a numit așa, apoi a devenit Festivalul Folcloric ”În sat la Aninoasa”. Toți marii soliști de folclor din România au cântat pe scena aceste manifestări.
Apoi, după ce Constantin Maricescu a fost ales primar al Aninoasei, s-au ivit și alte manifestări culturale și artistice ( Zilele Culturii în Aninoasa, Festivalul Primarilor Artiști, Concursul literar ”Constantin Manolescu”, Festivalul ”Hora de la Aninoasa”, Noaptea de poezie de la Mănăstirea Viforâta și multe altele.
Anul acesta, Sărbătoarea Aninoasei vine cu o altă noutate: prima ediție a Festivalului de Poezie Patriotică ”România suntem noi!”, care aliniază la start 15 creatori de poezie și mai bine de 40 de recitatori din întreaga țară.
”Crosul Eroilor” se va desfășura pentru a doua oară. Nici copiii nu au fost uitați, pentru ei desfășurându-se spectacolul de teatru ”Regatul fluturilor nestâmpărați”, al Teatrului Junior, dar și alte momente distractive.
La Monumentul Eroilorm pe 21 mai, chiar de Ziua Eroilor, se vor derula manifestări comemorative. A XX-a ediție a Festivalului Folcloric ”În sat la Aninoasa” va încununa două zile de eleganță spirituală și de Înălțare patriotică.
Cu această ocazie va fi lansat și noul film documentar ”Aninoasa – O grădină a lui Dumnezeu”. Vă așteptăm la SĂRBĂTOAREA ANINOASEI 2015!