mie. dec. 25th, 2024

www.mariusbuga.ro_images_caniculaCOMUNICAT DE PRESA

– TEMPERATURI CANICULARE –

Pentru perioadele cu temperaturi caniculare, I.T.M. DB anunță angajatorii asupra obligativității asigurării condițiilor optime atât pentru menținerea stării de sănătate a salariaților cât și pentru ameliorarea condițiilor de lucru.

Pentru temperaturi ce depășesc 370 C, O.U.G. nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă, prevede:

-asigurarea apei minerale, între 2-4 litri/persoana;

– asigurarea echipamentului individual de protecție;

-asigurarea de dușuri;

– reducerea intensității și ritmului activitaților fizice;

– alternarea efortului fizic cu cel static;

– alternarea perioadele de lucru cu cele de repaus la locuri umbrite;

– asigurarea ventilației la locurile de munca.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri:

– asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind în acest fel, depistarea precoce a contraindicațiilor pentru munca la temperaturi crescute;

– asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;

– trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicații privind muncă la temperaturi caniculare.

Neasigurarea măsurilor constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1500 lei la 2500 lei.

Odată cu efectuarea acțiunilor de control în domeniul securității și sănătății în muncă, inspectorii de muncă vor verifica și modul în care angajatorii asigură condițiile de muncă specifice perioadelor cu temperaturi caniculare.

Inspector şef

Nicolae Popa