25 aprilie 2024
ÎPS Nifon, vizită la NIVEL ÎNALT! De vorbă cu REGELE IORDANIEI!

ÎPS Nifon, vizită la NIVEL ÎNALT! De vorbă cu REGELE IORDANIEI!

iordaniaÎnaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit NIFON şi Exarh  patriarhal, ca delegat al Patriarhului României,  a participat la Amman,  în Regatul Iordaniei, la întâlnirea pe care Regele Abdulah al II-lea a avut-o  cu delegaţii  Bisericilor Ortodoxe din întreaga lume, care au vizitat Iordania, în cadrul  unui pelerinaj istoric la locul Botezului Mântuitorului Hristos, în Valea  Iordanului, la Vitavara,  în aceiaşi perioadă în care Papa Francisc, alături de Patriarhul Ecumenic  Bartolomeu,  a efectuat o vizită istorică în aceiaşi zonă.

Regele Iordaniei a subliniat importanţa prezenţei istorice a creştinilor pe  teritoriile palestiniene, în Orientul Mijlociu, şi mai ales în oraşul sfânt,  Ierusalim. De asemenea, a accentuat şi importanţa întrunirii  reprezentaţilor  Bisericilor Ortodoxe în regat şi mesajul de  colaborare, bună vecinătate şi toleranţă pe care aceştia l-au transmis, arătând faptul că Iordania este un model evident de  fraternitate şi coexistenţa între musulmani şi creştini, menţionând importanţa Ierusalimului şi statutul  său de simbol al coexistenţei, în  regiune, între adepţii celor  trei mari religii monoteiste.

S-a evidenţiat şi rolul pe  care Ortodoxia îl are în regiune în sprijinirea dialogului inter-religios şi în promovarea unui mesaj de armonie, dragoste şi pace pentru bunăstarea şi interesul societăţii umane şi realizarea  unei mai mari convergenţe între  diferite culturi şi popoare.

Pelerinajul, desfăşurat în perioada 26-30 mai a.c.,  a avut ca obiectiv şi  vizitarea locului Botezului Domnului, în apropierea căruia este situat şi  Schitul românesc „Sfântul Ioan Botezătorul“, ctitorit de români în  perioada interbelică, şi oraşul biblic Ierihon, unde se află Aşezământul  românesc cu hramul „Naşterea Domnului“.

Înaltpreasfinţia Sa a fost  întâmpinat de arhimandritul Timotei Aioanei, Superiorul Aşezămintelor româneşti  din Ţara Sfântă, după care a mărturisit bucuria de a se afla în acest colţ de  pământ românesc unde s-au înălţat o frumoasă biserică şi un cămin pentru  pelerinii români care ajung în această zonă a Ţării Sfinte. De asemenea,  Înaltul Ierarh şi-a manifestat recunoştinţa faţă de personalul Aşezământului,  care menţine activitatea şi misiunea acestuia, transmiţând binecuvântarea  Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIŞTE
fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial