Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit NIFON şi Exarh patriarhal, ca delegat al Patriarhului României, a participat la Amman, în Regatul Iordaniei, la întâlnirea pe care Regele Abdulah al II-lea a avut-o cu delegaţii Bisericilor Ortodoxe din întreaga lume, care au vizitat Iordania, în cadrul unui pelerinaj istoric la locul Botezului Mântuitorului Hristos, în Valea Iordanului, la Vitavara, în aceiaşi perioadă în care Papa Francisc, alături de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, a efectuat o vizită istorică în aceiaşi zonă.
Regele Iordaniei a subliniat importanţa prezenţei istorice a creştinilor pe teritoriile palestiniene, în Orientul Mijlociu, şi mai ales în oraşul sfânt, Ierusalim. De asemenea, a accentuat şi importanţa întrunirii reprezentaţilor Bisericilor Ortodoxe în regat şi mesajul de colaborare, bună vecinătate şi toleranţă pe care aceştia l-au transmis, arătând faptul că Iordania este un model evident de fraternitate şi coexistenţa între musulmani şi creştini, menţionând importanţa Ierusalimului şi statutul său de simbol al coexistenţei, în regiune, între adepţii celor trei mari religii monoteiste.
S-a evidenţiat şi rolul pe care Ortodoxia îl are în regiune în sprijinirea dialogului inter-religios şi în promovarea unui mesaj de armonie, dragoste şi pace pentru bunăstarea şi interesul societăţii umane şi realizarea unei mai mari convergenţe între diferite culturi şi popoare.
Pelerinajul, desfăşurat în perioada 26-30 mai a.c., a avut ca obiectiv şi vizitarea locului Botezului Domnului, în apropierea căruia este situat şi Schitul românesc „Sfântul Ioan Botezătorul“, ctitorit de români în perioada interbelică, şi oraşul biblic Ierihon, unde se află Aşezământul românesc cu hramul „Naşterea Domnului“.
Înaltpreasfinţia Sa a fost întâmpinat de arhimandritul Timotei Aioanei, Superiorul Aşezămintelor româneşti din Ţara Sfântă, după care a mărturisit bucuria de a se afla în acest colţ de pământ românesc unde s-au înălţat o frumoasă biserică şi un cămin pentru pelerinii români care ajung în această zonă a Ţării Sfinte. De asemenea, Înaltul Ierarh şi-a manifestat recunoştinţa faţă de personalul Aşezământului, care menţine activitatea şi misiunea acestuia, transmiţând binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.